• Business

    ΔΕΗ: Γιατί ζητά από τον Άρειο Πάγο να δικάσει τις συλλογικές αγωγές του ΙΝΚΑ για τη ρήτρα

    Γιώργος Λεχουρίτης, Πρόεδρος ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας - Γιώργος Στάσσης, Επικεφαλής ΔΕΗ

    Γιώργος Λεχουρίτης, Πρόεδρος ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας – Γιώργος Στάσσης, Επικεφαλής ΔΕΗ


    Αίτημα στον Άρειο Πάγο να εκδικάσει τις συλλογικές αγωγές του ΙΝΚΑ και της ΕΚΠΟΙΖΩ που αμφισβητούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, κατέθεσε  η ΔΕΗ πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία.

    Ζητά να πραγματοποιηθεί  πιλοτική δίκη που θα ξεκαθαρίζει, τελεσίδικα, τι ισχύει για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε να μη δημιουργηθεί μια βιομηχανία αμφισβητήσεων με αντικρουόμενες αποφάσεις σε διάφορες βαθμίδες δικαστηρίων, που θα ταλαιπωρήσουν τον κόσμο, και θα δημιουργήσουν ένα θολό τοπίο και σοβαρές νομικές εκκρεμότητες για τη ΔΕΗ.

    Το αίτημα έχει στόχο να δοθεί μια δικαστική απάντηση σε ανώτατο επίπεδο που θα επιλύει το θέμα γρήγορα, καθώς η προσδοκία μιας δικαστικής απόφασης οδηγεί πολλούς στη μη καταβολή του αντιτίμου του λογαριασμού, δημιουργώντας ένα νέο κύμα “δεν πληρώνω”, γιγαντώνοντας παράλληλα τις οφειλές.

    Σημειώνεται ότι η  δίκη για την πρώτη συλλογική αγωγή έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου, ενώ η ακρόαση στον Άρειο Πάγο στην οποία το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ, θα γίνει στις 14 Ιουνίου. Ενδέχεται δε κατά πληροφορίες, η πρώτη δίκη συλλογικών αγωγών να αναβληθεί εν όψει της ακρόασης που θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες μετά.

    Η πρώτη δίκη συλλογικών αγωγών του ΙΝΚΑ (τουλάχιστον 1.700 πολιτών) και της ΕΚΠΟΙΖΩ, ζητεί να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος επιβολής της ένταξης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των προσφευγόντων πραγματοποιεί η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή Μεντή.

    Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, σημειώνεται, ότι είναι ότι είναι παράνομη και καταχρηστική, ότι δεν είχαν ενημερωθεί οι καταναλωτές όταν υπέγραφαν σύμβαση με την εταιρεία- προμηθευτή για την ύπαρξή της, ότι δεν τους γνωστοποιήθηκε τι είναι και πώς λειτουργεί και ότι ούτε στα συμβόλαια που υπέγραψαν η αναφορά στη ρήτρα ήταν με ψιλά γράμματα και χωρίς να εξασφαλίζεται η κατανόηση και η συναίνεσή τους. Ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος και των παράνομων χρεώσεων που αυτή συνεπάγεται και αποζημιώσεις για τα ποσά που έχουν καταβάλει.

    Σχετικά με το θέμα αυτό σε ανακοίνωση του ΙΝΚΑ αναφερόταν: “Η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος, που επιβλήθηκε με αδιαφάνεια από τον Αύγουστο του 2021, συνθλίβει όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες και επαγγελματίες, χωρίς εξαίρεση, αφού τους επιβαρύνει με εξωφρενικές χρεώσεις και τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

    Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη ρήτρα επιβαρύνει το κόστος του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, καθώς αυξάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα το κόστος παραγωγής και διανομής όλων των αγαθών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπονομεύει αδιακρίτως το εισόδημα των πολιτών και ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη, σε μία χώρα που αγωνίζεται να απαλλαγεί από την επώδυνη κληρονομιά της βαρύτερης οικονομικής ύφεσης της πρόσφατης ιστορίας της.

    Με στόχο όχι μόνο την προστασία του εισοδήματος των πολιτών και του μέλλοντος της χώρας, αλλά και την προάσπιση της νομιμότητας το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και οι Οργανώσεις-Μέλη του καλούν όλους τους πολίτες, πέρα από κάθε κομματική ή πολιτική ένταξη, σε συλλογική δράση”.

    Τι είναι η πιλοτική δίκη

    Το αίτημα υποβλήθηκε με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πιλοτική ή πρότυπη δίκη και στον Άρειο Πάγο. Ήδη, η διαδικασία εφαρμόζεται στο Συμβούλιο Επικρατείας και αυτή η υπόθεση (ρήτρα αναπροσαρμογής) είναι από τις πρώτες που θα εφαρμοστεί και στην πολιτική δικαιοσύνη. Η πιλοτική δίκη, ως θεσμός, εφαρμόζεται σε κεντρικά ομοειδή ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα του κόσμου και για τα οποία εκκρεμούν πάρα πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών. Τότε, με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων είτε του ίδιου του δικαστηρίου, επιλέγονται κάποιες από τις υποθέσεις και εισάγονται πιο σύντομα σε δικάσιμο στο ανώτατο επίπεδο, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα στάδια δικαστικού ελέγχου και επιλύοντας το θέμα -μια κι έξω- πιο γρήγορα και σε κεντρικό επίπεδο.



    ΣΧΟΛΙΑ