• Business

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Η επόμενη εξαγορά θα είναι στο εξωτερικό

    Μαύρος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες

    Κωνσταντίνος Μαύρος, Πρόεδρος ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ


    Σε μια φάση ανάπτυξης μέσω εξαγορών μπήκε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς της  Volterra είναι πολύ κοντά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ολοκλήρωση ακόμη μιας εξαγοράς στο εξωτερικό.
    Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες η διοίκηση της εταιρείας, διερευνά περιπτώσεις ΑΠΕ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και φαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

    Η δυναμική διοίκηση της εταιρείας προχωρά ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο που περιλαμβάνει οργανική ανάπτυξη, στρατηγικές συνεργασίες και εξαγορές. Τους τελευταίους 24 μήνες ολοκλήρωσε συμφωνία παγκοσμίου εμβέλειας με την RWE αλλά και διαμόρφωσε ένα χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη που ξεπερνά τα 10GW.

    Επίσης, διαθέτει ισχυρή παρουσία στην αποθήκευση με έργα ισχύος άνω του 1GW.

    Επόμενο στοίχημα για την εταιρεία η στρατηγική συνεργασία με διεθνή εταιρεία για δραστηριοποίηση  στην αγορά των off shore αιολικών αλλά και η εξαγορά στα Βαλκάνια, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

    Όσον αφορά την οργανική του ανάπτυξη, ο όμιλος έχει γιγαντιαίο πλάνο ανάπτυξης ΑΠΕ που εξελίσσεται συνεχώς. Αναμένεται νέος διαγωνισμός από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για έργο 500MW εντός του καλοκαιριού.

    Η πρώτη εξαγορά ήταν η Volterra

    Η απόκτηση της Volterra αποτελεί ορόσημο για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθώς για πρώτη φορά η θυγατρική της ΔΕΗ κατάφερε να κερδίσει σε ανοιχτή ανταγωνιστική διαδικασία όπου είχαν εμπλακεί και διεθνείς μεγάλοι παίχτες, όπως η Iberdrola.

    Ενόψει της χρηματοδότησης του επιχειρηματικού της σχεδίου, η  ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 150 εκατ. για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της.

    Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποκτά ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 110 MW, το οποίο βοηθά και στη σημαντική αύξηση του συνολικού χαρτοφυλακίου της αλλά και στη διαφοροποίηση αυτού με προσθήκη μεγάλου μέρους αιολικών πάρκων. Επιτυγχάνεται διαφοροποίηση κινδύνου του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ με προσθήκη σημαντικής ισχύος αιολικών πάρκων η οποία συμπληρώνει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο Φ/Β πάρκων και υδροηλεκτρικών έργων που κατέχει ο Όμιλος.

    Με τη συμφωνία εξασφαλίζεται η ανάπτυξη και άμεση κατασκευή επιπλέον 40 MW αιολικών πάρκων σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που επικρατούν στην αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή.

    Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες απέκτησε το 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ, στις οποίες είναι ήδη μέτοχος σε εκάστη εταιρεία κατά 45% από το 2019. Η Volterra K-R ΑΕ και η Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία.

    Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγοράζει το 100% της Ηλιοφάνεια ΑΕ η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ και Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΑΕ που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5ΜW, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα.

    Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) ύψους €133 εκατομμυρίων. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε ορισμένες συνήθεις εγκρίσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν το προσεχές διάστημα.



    ΣΧΟΛΙΑ