ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σωρεία καταγγελιών για αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος λόγω αυξημένων μετρήσεων στις καταναλώσεις, φτάνουν τους τελευταίους μήνες στη ΡΑΑΕΥ από καταναλωτές, καθώς μετά από πολύ καιρό, άρχισαν να γίνονται σωστά οι μετρήσεις.
Σύμφωνα με πηγές του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΑΕΥ, ένα ποσοστό των εργολάβων του ΔΕΔΔΗΕ που είχαν αναλάβει να κάνουν τις μετρήσεις από τα ρολόγια του ΔΕΔΔΗΕ, αντί να πηγαίνουν να κάνουν τις μετρήσεις, έβαζαν ένα νούμερο κατ΄ εκτίμηση με βάση τους μέσους όρους καταναλώσεων από προηγούμενα διαστήματα.
Αυτή η τακτική, που τους γλίτωνε από τον κόπο να κάνουν την πραγματική μέτρηση, δηλαδή να αποτυπώνουν αυτό που έγραφε το ρολόι, είχε σαν αποτέλεσμα άλλοτε να εμφανίζονται καταναλώσεις ακόμη και για κλειστά σπίτια, και άλλοτε οι μετρήσεις που κατέγραφαν να είναι πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές.
Τους τελευταίους μήνες η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στους εργολάβους σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει την πραγματική ενέργεια που καταναλώνεται. Και διαπιστώθηκε ότι αιτία των μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στην ενέργεια που χρεώνεται και καταναλώνεται, που περιγράφεται ως απώλειες δικτύου, δεν ήταν μόνο οι ρευματοκλοπές, αλλά και η μη μετρηθείσα ενέργεια από…. την τεμπελιά των εργολάβων, που αποτύπωναν άλλα ποσά στις μετρήσεις από τα πραγματικά.
Για να μειώσει τις απώλειες δικτύου και τη μη μετρηθείσα ενέργεια, ο ΔΕΔΔΗΕ υλοποιεί ένα συντονισμένο πλάνο, που περιλαμβάνει και ένα νέο σύστημα με τις μηνιαίες μετρήσεις και με την υποχρέωση στίγματος από το ρολόι και λήψη φωτογραφίας, σύστημα το οποίο δεσμεύει τους εργολάβους να αποδεικνύουν ότι οι μετρήσεις που δίνουν είναι και οι πραγματικές.
Το αποτέλεσμα των πραγματικών μετρήσεων που έγιναν μετά από καιρό, ήταν, όμως, μεγάλες αυξήσεις στις καταναλώσεις, αφού ξαφνικά αποτυπώθηκε το σύνολο των καταναλώσεων που για μήνες δεν είχε αποτυπωθεί. Η πληθώρα καταγγελιών που έφτασε στον ενεργειακό διαμεσολαβητή της ΡΑΑΕΥ, είχε σαν αποτέλεσμα να ενημερωθεί και η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ, που σύμφωνα με πηγές πρόκειται να καλέσει σε ακρόαση το ΔΕΔΔΗΕ και να του κάνει σύσταση να μεριμνήσει για την ακρίβεια των μετρήσεων. Πηγές από τον ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι πλέον το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί και πλέον οι μετρήσεις που γίνονται είναι οι πραγματικές.
Θα κόβεται το ρεύμα στα απρόσιτα ρολόγια
Επίσης, πρόθεση της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ είναι να βάλει τέλος και στο πρόβλημα των ρολογιών χωρίς πρόσβαση για καταμέτρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Σημειώνεται ότι πολλά από τα ρολόγια του ΔΕΔΔΗΕ, δεν είναι προσβάσιμα για μέτρηση και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα για άνοιγμα της πρόσβασης για να γίνει η μέτρηση. Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί με την απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ, να αφήνει πορτοκαλί ειδοποιητήριο που θα δίνει περιθώριο ένα μήνα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να ανοίξουν πρόσβαση στο ρολόι. Αν δεν το κάνουν ο Διαχειριστής θα προχωράει σε διακοπή της ρευματοδότησης.
Πώς θα μειώσει τις απώλειες δικτύου ο ΔΕΔΔΗΕ
Εξάλλου, όπως τόνισε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του ΔΕΔΔΗΕ στην ημερίδα της ΡΑΑΕΥ ο κ. Γιώργος Αθανασιάδης Διευθυντής Μετρήσεων, οι απώλειες Δικτύου διαχωρίζονται σε τεχνικές και μη -τεχνικές, και στις μη τεχνικές, περιλαμβάνονται όχι μόνο οι ρευματοκλοπές αλλά και η μη μετρηθείσα κατανάλωση.
Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι η δραστική μείωση των απωλειών Δικτύου, η συνέχιση εφαρμογής δράσεων αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών, σε συνδυασμό με τη μαζική εγκατάσταση ψηφιακών μετρητών.
Για το σκοπό αυτό υλοποιεί συντονισμένη στρατηγική ενισχύοντας το δυναμικό του και προχωρά σε:
1. Ολοκλήρωση κεντρικοποίησης διαχείρισης μη τεχνικών απωλειών (Νέα Δ/νση, ~130 τεχνίτες μόνο για μη τεχνικές απώλειες, ενίσχυση δυναμικότητας εργαστηρίων, δεδομένων των αυξημένων εισροών λόγω του προγράμματος μαζικής αντικατάστασης με έξυπνους μετρητές κλπ.)
2. Ανάπτυξη ενός ισχυρού μηχανισμού κεντρικού προγραμματισμού, συντονισμού και παρακολούθησης των εργασιών, υποστηριζόμενος από κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία (π.χ. Field Service Optimisation Tools για βελτιστοποίηση διαδρομών και επίδοσης εργασιών πεδίου με ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο)
3. Περαιτέρω ανάπτυξη των προβλεπτικών αλγοριθμικών μοντέλων ανάδειξης παροχών με υψηλή πιθανότητα ρευματοκλοπής για ενίσχυση της στόχευσης των ελέγχων
4. Περαιτέρω ψηφιοποίηση διαδικασιών με σχετικές συστημικές υλοποιήσεις, αναβαθμίσεις τεχνολογικών εργαλείων και βελτιώσεις υφιστάμενων εφαρμογών
5. Συνέχιση προτάσεων αλλαγών ρυθμιστικών θεμάτων με σκοπό την αυστηροποίηση του σχετικού πλαισίου
6. Μηνιαία καταμέτρηση100% εφαρμογή μηνιαίας επιτόπιας καταμέτρησης
• Μείωση των χρονίως ακαταμέτρητων παροχών που αποτελούν κίνδυνο για ρ/κ – εντοπισμός ~6χιλ.παροχών με «ύποπτες» καταναλώσεις
• Συχνότεροι έλεγχοι και επικύρωση με φωτογραφίες και στίγματα που δημιουργούν πρόσθετους μοχλούς πρόληψης ρευματοκλοπών
• Καθημερινές αναφορές καταμετρητών (Δελτία Αναφοράς Καταμετρητών) ως έναυσμα για στοχευμένους ελέγχους
Με διπλάσιο ρυθμό η εγκατάσταση ψηφιακών μετρητών
Όλα τα προβλήματα των μετρήσεων θα αντιμετωπιστούν οριστικά με την εγκατάσταση των ψηφιακών μετρητών.
Το 2026 είναι η χρονιά που θα ξεκινήσει η μαζική εγκατάσταση των ψηφιακών μετρητών. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί 1,3 εκ. ψηφιακοί μετρητές και ο στόχος για το 2026 είναι να εγκατασταθούν 1,12 εκ. ψηφιακοί μετρητές. Ο ρυθμός εγκατάστασης των νέων μετρητών θα αυξάνεται κάθε χρόνο με στόχο το 2030 να έχουν τοποθετηθεί 7,3 εκ. ψηφιακοί μετρητές καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών του δικτύου.
Ρευματοκλοπές
Ταυτόχρονα, προχωρούν με ακόμη εντονότερο ρυθμό οι έλεγχοι για τον εντοπισμό των ρευματοκλοπών. Και όσο περισσότεροι έλεγχοι γίνονται τόσο περισσότερες ρευματοκλοπές εντοπίζονται
Μεγάλη αύξηση σημείωσαν οι ρευματοκλοπές στο 8μηνο του 2025 και ξεπέρασαν τις 15.000 από 9.000 το 8μηνο του 2024 σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, αποτέλεσμα των αυξημένων ελέγχων.
Οι έλεγχοι διπλασιάστηκαν φέτος από περυσινά και εντοπίστηκαν σε σωρεία παραβατών κύριων από τον κλάδο των ξενοδοχείων και των εστιατορίων στις τουριστικές περιοχές.
Η αξία των ρευματοκλοπών αυξήθηκε ανάλογα στα 58, 5 εκ. ευρώ στο φετινό οκτάμηνο από 34 εκ στο 8μηνο του 2024
Τη μεγαλύτερη ρευματοκλοπή ύψους 200.000 ευρώ πραγματοποίησε ξενοδοχείο στην Ρόδο.
Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ κ. Γιώργος Αθανασιάδης που παρουσίασε τα παραπάνω στοιχεία σε ημερίδα της ΡΑΕΕΥ στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ:
“Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προτείνει στα υπουργεία Δικαιοσύνη και Ενέργειας να αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων αν κάνουν ρευματοκλοπή άνω των 10.000 ευρώ”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
