• Business

    ΔΕΔΔΗΕ (ψηφιακοί μετηρητές): Προχωρά ο διαγωνισμός -Γιατί δεν θα γίνει προσφυγή στο ΣτΕ από τη Landis+Gyr

    Αναστάσιος Μάνος Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ, Αριστείδης Παππάς Διευθύνων Σύμβουλος Landis+Gyr Hellas


    Δεν αναμένεται να προσφύγει η Landis-Gyr στο ΣτΕ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, από πηγές πολύ κοντά στη διαδικασία, αν δεν τη δικαιώσει η απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων  στην οποία έχει προσφύγει η  Landis+GYR .

    Στην περίπτωση αυτή από το Μάρτιο ξεκινά η β φάση του διαγωνισμού και μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί.

    “Φρένο”, στο ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έβαλε η προσφυγή της Protasis,  της σημαντικής ελληνικής εταιρείας, που ηγείται μιας εκ των τεσσάρων κοινοπραξιών της short list και η οποία έχει υποβάλει προσφυγή στην… προσφυγή των Ελβετών.

    Η προσφυγή της Protasis, υποστηρίζει, ότι ορθώς αποκλείστηκε η Landis+Gyr, καθώς δεν προσκόμισε το έγγραφο όπως προέβλεπε ο διαγωνισμός, που θα ανέφερε σε ποια εργοστάσιά της στην Ευρώπη, θα γίνει η παραγωγή των ψηφιακών μετρητών αν πάρει το έργο. “Το πρόβλημα δεν είναι, σημειώνεται από την πηγή, ότι δεν αναφέρεται το εργοστάσιο της Κορίνθου, αλλά ότι δεν προσκομίζεται κανένα έγγραφο που να αναφέρει ότι η παραγωγή των ψηφιακών μετρητών θα γίνει σε κάποιο από τα εργοστάσια του ομίλου στην Ευρώπη. Επομένως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει η παραγωγή των ψηφιακών μετρητών σε κάποια μονάδα εκτός Ευρώπης, για παράδειγμα στη Βραζιλία, κάτι που αντιτίθεται στους όρους του διαγωνισμού”.

    Η απουσία αυτού του δικαιολογητικού από το φάκελο της ελβετικής εταιρείας, κάνει πολύ δυσχερή τη δικαίωσή της από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων ή από το ΣτΕ, σημειώνει η ίδια πηγή, υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας κοντά στη διαγωνιστική διαδικασία.

    Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την προσφυγή της Protasis, που αποτελεί τη βάση για να ζητηθούν αποζημιώσεις, εκτιμάται ότι θα αποτρέψει περαιτέρω νομική διεκδίκηση από την Landis+GYR .

    “Ακόμη κι αν το δικαιολογητικό δεν προσκομίστηκε από αμέλεια και όχι γιατί πράγματι η ελβετική εταιρεία είχε σκοπό να παράξει τους μετρητές εκτός Ευρώπης, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο φάκελος ήταν ελλιπής”, σημειώνει στο mononews.gr, το στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η άλλη κοινοπραξία η δανέζικη Netcompany Intrasoft (σε κοινοπραξία με Ningbo Sanxing Electric Sweden AB, Foxytech Sp και Vodafone), αποκλείστηκε για τυπικό λόγο, καθώς δεν είχαν όλες οι συμμετέχουσες εταιρείες στην κοινοπραξία, ανοιχτό ΚΑΔ για παροχή ενεργειακών υπηρεσιών όπως προβλεπόταν από τον διαγωνισμό.

    Η απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων για την προσφυγή θα ληφθεί σε μια εβδομάδα.  Σημειώνεται ότι αν η Landis+GYR δικαιωθεί στην προσφυγή της στην Ενιαία  Αρχή  Δημοσίων Συμβάσεων, τότε …ενδέχεται να προσφύγει στο ΣτΕ η Protasis ….

    Ποιοι έχουν προκριθεί στη β φάση

    Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, σύμφωνα με την ενημέρωση που απέστειλε ο ΔΕΔΔΗΕ στη ΡΑΕ έχουν προκριθεί, με εφαρμογή των κριτηρίων, οι εξής τέσσερις υποψήφιοι:
    1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
    2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.
    3. Η σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d. μαζί με την γαλλική Oracle France SAS.
    4. Η ελληνική Protasis AE,  με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS.



    ΣΧΟΛΙΑ