• Business

    Δε μας συμφέρει να πουλήσουμε τώρα δάνεια σε funds που είναι πολύ χαμηλές οι τιμές. Τι λέει κορυφαίος τραπεζίτης


    Δεν θα πουλήσουμε δάνεια σε funds τώρα. Δάνεια θα πωληθούν όταν βελτιωθεί το κλίμα και οι τιμές διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό αναφέρουν τραπεζίτες στο mononews.gr και υπογραμμίζουν πως οι δράσεις για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσα από κοινές πλατφόρμες, θα εντατικοποιηθούν μόλις οριστικοποιηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και ξεκαθαρίσουν πλήρως οι δυνατότητες που θα έχουν τα σχήματα.

    Τουλάχιστον έξι εταιρείες ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των “κόκκινων” δανείων και έχουν καταθέσει φάκελλο στην Τράπεζα της Ελλάδος για να αδειοδοτηθούν. Σημειώνουμε ότι όσες εταιρείες λάβουν άδεια, θα πρέπει να συμμορφώνονται με το ελληνικό δίκαιο και να τηρούν τις δεσμεύσεις του Κώδικα Δεοντολογίας.

    Όπως είναι γνωστό, ήδη οι τράπεζες Eurobank και Alpha έχουν συμφωνήσει με το fund KKR για τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας που αρχικά θα διαχειριστεί μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ποσού 1,2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχήμα, έχει υπάρξει και την Τράπεζα Πειραιώς, που όμως δεν έχει υλοποιηθεί προς το παρόν.

    Τα ξένα funds προσδοκούν να διαχειριστούν ένα μεγάλο “κομμάτι” από τα 108 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Σημειώνουμε ότι όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – ακόμα και στεγαστικά με υποθήκη πρώτη κατοικία – μπορούν να δοθούν προς διαχείριση.

    Για παράδειγμα, είναι γνωστό το ενδιαφέρον της ισπανικής εταιρείας Aktua να δραστηριοποιηθεί στην αγορά των δανείων λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά).

    Προς το παρόν οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν να ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, και ειδικά τα θέματα που αφορούν τις ποινικές ευθύνες των τραπεζικών στελεχών που θα υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων και πως θα ορίζονται αυτές, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει «οριζόντια ασυλία».

    Περιμένουν τις νέες διατάξεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό – που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή – και εισάγει λύσεις “πακέτο” για το σύνολο των επιχειρηματικών οφειλών (δάνεια- χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία) και ακόμα πρέπει να ψηφιστούν οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/seanergy-dievrinsi-tou-stolou-afxise-ta-esoda-sto-v-trimino-tou-etous/78372



    ΣΧΟΛΙΑ