• Business

    Dan Loeb: Αυτή η μετοχή απέφερε στον δισεκατομμυριούχο επενδυτή απόδοση 3.700%

    • Newsroom

    Dan Loeb


    Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Dan Loeb εξασφάλισε εντυπωσιακά κέρδη κατά 3.700% από τις μετοχές της Upstart, της πλατφόρμας δανεισμού που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, παρά το γεγονός ότι τον Αύγουστο ρευστοποίησε μετοχές της εταιρείας αξίας 200 εκατ. δολ.

    Σύμφωνα με το business insider, το hedge fund Third Point, του Loeb επένδυσε για πρώτη φορά στην Upstart πριν από περίπου έξι χρόνια, όταν η αποτίμηση της ανέρχονταν στα 145 εκατ. δολάρια – λιγότερο από το 1% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της, ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Επένδυσε συνολικά 66 εκατομμύρια δολάρια στη νεοσύστατη εταιρεία πριν αυτή γίνει δημόσια τον περασμένο Δεκέμβριο και ξόδεψε άλλα 24 εκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει τη θέση του σε αυτήν σε 13,4 εκατομμύρια μετοχές κατά τη διάρκεια της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO).

    Η επένδυση του Third Point ήταν αξίας 267 εκατομμυρίων δολαρίων με βάση την τιμή της IPO της Upstart, τα 20 δολάρια, τον Δεκέμβριο. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας τεχνολογίας εκτοξεύτηκε και 13πλασιάστηκε έκτοτε, κλείνοντας στα 274 δολάρια την Τετάρτη.

    O Loeb και η ομάδα του πούλησαν σχεδόν 1 εκατομμύριο μετοχές της Upstart ή περίπου το 7% της θέσης τους στα τέλη Αυγούστου, συγκεντρώνοντας περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα αρχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Το υπόλοιπο μερίδιο του Third Point αξίζει σήμερα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου 38 φορές την αρχική επένδυση του hedge fund, ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η Upstart συνεργάζεται με τράπεζες και πιστωτικές ενώσεις για την παροχή καταναλωτικών δανείων και προβλέπει την πιστοληπτική ικανότητα με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης και το ιστορικό εργασίας, καθώς και συμβατικές μετρήσεις.

    Τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 43% στα 229 εκατομμύρια δολάρια το 2020, ενώ πέρασε στην κερδοφορία παρουσιάζοντας λειτουργικά κέρδη 12 εκατ. δολαρίων, έναντι λειτουργικών ζημιών 5 εκατ. δολαρίων το 2019.

    Η fintech εταιρεία αποτελεί την επενδυτική θέση του Third Point με την μεγαλύτερη αξία.

    Διαβάστε ακόμα:



    ΣΧΟΛΙΑ