• Business

    Δάφνη Φουρλή: Η δυναμική αλλά άγνωστη επιχειρηματίας που είναι μία από τις 20 πιο πλούσιες γυναίκες


    Δεκαετία του ’50 στην Αθήνα. Κοινωνικές και πολιτικές ταραχές, εξελίξεις και συγκρούσεις, διαδηλώσεις, θύματα και ήρωες. Τα σχολεία δεν είναι δωρεάν, πληρώνονται εγγραφές και κάθε μήνας, ενώ το ξύλο επιβάλλεται. «Τεντιμποϊσμός», λούστροι με κασελάκια, εγκλήματα τιμής και τα πρώτα ηλεκτρικά πλυντήρια κάνουν την εμφάνιση τους.

    Στην οδό Σανταρόζα, στις αρχές εκείνης της δεκαετίας, που βγαίνει από Κατοχή και Εμφύλιο, πείνα και θάνατο και οδύνη, τέσσερα αδέλφια ο Τάσος, ο Στέλιος, ο Γιάννης και ο Ηλίας Φουρλής, ίδρυσαν μια εταιρεία, που έφερνε αερόθερμα και απορροφητήρες Junker+Ruh, ψυγεία Linde και ραδιόφωνα ERRES και που μετά από μια σταθερά ανοδική πορεία, φτάνει στα 1988 στο χρηματιστήριο και στην Σοφοκλέους. Κάποτε αντιμετωπίζουν τον γκρεμό και στο χείλος της καταστροφής, της οικονομικής, η δεύτερη γενιά με επικεφαλής τον Βασίλη Φουρλή οδηγεί σε νέα θριαμβική εποχή.

    Ο Βασίλης Φουρλής και η δεύτερη γενιά

    Κάποτε ο Βασίλης Φουρλής ξεκίνησε με μια βαλίτσα πωλητή να οργώνει όλη την Ελλάδα για να δείχνει τα προϊόντα της οικογενειακής επιχείρησης με ηλεκτρικά είδη, έπιπλα, αθλητικά και διαφορά άλλα αγαθά. Αποφασισμένος, λέει, πεισματάρης και υπεράνθρωπα εργατικός, έφτασε, μια μέρα, στα γραφεία του Σουηδού Ινγκβαρ Κάμπραντ, ενός ξανθού, βόρειου ανθρώπου που ίδρυσε την IKEA το 1943, στα 17 του μόλις χρόνια και έγινε πρωτοπόρος στα έπιπλα επίπεδης συσκευασίας.

    Ο Σουηδός, με τα μάτια στο χρώμα του πάγου, περιβόητος για την τσιγκουνιά του, την απέχθεια του για όποια εφορία, με ένα σκοτεινό, φιλοναζιστικό παρελθόν για το οποίο ζήτησε δημόσια συγγνώμη τη δεκαετία του ’90, δεν ήταν εύκολο όχι να συναινέσει αλλά και να συζητήσει καν την όποια δραστηριοποίηση του ομίλου στην μικρούλα και αψυχολόγητη μεσογειακή κουκίδα, την Ελλάδα.

    Έχοντας ξεκινήσει, πουλώντας σπίρτα στα 15 του με ένα ποδήλατο, απέκτησε ΙΚΕΑ που υπάρχουν σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Μέση Ανατολή, με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και ετήσια έσοδα 50 δισεκ. ευρώ! Σκληρές οι διαπραγματεύσεις του Βασίλη Φουρλή, που μαζί με τον ξάδελφο του Παύλο και την υπόλοιπη οικογένεια, τα κατάφερε! Και πάρα τις κάποιες στιγμές απάνθρωπες συνθήκες της κρίσης στην ελληνική κοινωνία και την εξόντωση του επιχειρείν στην χώρα, η οικογένεια Φουρλή, καταφέρνει να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια, με την εφαρμογή ενός επενδυτικού πλάνου 150 εκατ. ευρώ.

    Κοινωνική ευαισθησία, θερμές σχέσεις με εργαζομένους, παιδικοί σταθμοί

    Μέσα στα 51 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας του ομίλου και της οικογένειας, πολλές ήταν οι δυσκολίες, που άντεξαν, με πιο στενάχωρη, σκοτεινή και μαύρη σελίδα στην ιστορική τους πορεία, τον τραγικό σεισμό του 1999 που έπληξε τις εγκαταστάσεις FOURLIS- Europa προκαλώντας τον θάνατο έξι εργαζόμενων! Εκείνη η μνήμη της καταστροφής, με τον Εγκέλαδο στενάζοντας στον ηφαιστειακό του τάφο να σείει την Αθήνα, έκανε την οικογένεια Φουρλή πάντα, να έχει κοινωνική ευθύνη, να είναι επικεφαλής κοινωνικού έργου και να αναλαμβάνει πρωτοπορίες, σε παιδικού σταθμούς, ανάλυση πόνου και συμμετοχή σε κινήματα βοήθειας όσων υποφέρουν.

    Και η Λήδα Φουρλή σημειώνει με επίγνωση ευθύνης: «Στον Όμιλο FOURLIS, υιοθετήσαμε το σλόγκαν «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ, για τον Άνθρωπο, την Κοινωνία και το Περιβάλλον», μία φράση που όχι μόνο εκφράζει τον τρόπο που λειτουργούμε αλλά εμπερικλείει και το κοινό μας όραμα και στόχο: Να δημιουργούμε καθημερινά, μέσα από τις δραστηριότητές μας, τις συνθήκες για μία καλύτερη ζωή για όλο τον κόσμο. Ξεκινώντας από τους ίδιους τους Ανθρώπους μας, μείναμε σταθεροί στους στόχους μας για ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η αξιοκρατία, η δίκαιη μεταχείριση, η έλλειψη διακρίσεων πάσης φύσεως και η ελευθερία έκφρασης χαρακτηρίζουν τις καθημερινές μας λειτουργίες, ενώ παράλληλα η δημιουργία, η συνεργασία, η δράση, η συμμετοχή και η αποτελεσματικότητα ενθαρρύνονται και επιβραβεύονται. Παράλληλα, μέσα από ποικίλες δράσεις, φροντίσαμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αναγνωρίζοντας τις αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια τα τελευταία χρόνια. Αφουγκραζόμενοι τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας και παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα μας, μείναμε πιστοί στο πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας που είχαμε σχεδιάσει, εστιάζοντας κυρίως στη φροντίδα των άστεγων και άπορων συνανθρώπων μας και έχοντας πάντα στο πλευρό μας τους ίδιους τους εργαζόμενους που στήριξαν πλήθος ενεργειών με την εθελοντική συμμετοχή και προσφορά τους. Τέλος, συνεχίσαμε και ενισχύσαμε τις δράσεις μας που στοχεύουν τόσο στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος με προγράμματα ανακύκλωσης, εξοικονόμησης ενέργειας και φυσικών πόρων, όσο και στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ανθρώπων μας και του κοινού για τη σημασία της εξοικονόμησης πόρων και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, πραγματοποιώντας καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και καλώντας όλους να υιοθετήσουν μία περιβαλλοντικά υπεύθυνη στάση στην καθημερινότητά τους…».

    Ακόμη, από το 2013 ο όμιλος, έχει πρόγραμμα διαμόρφωσης δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, με καλοσχεδιασμένους και λειτουργικούς χώρους προσαρμοσμένους με φως, χρώματα, λειτουργικότητα και ασφάλεια για να περνούν ευτυχισμένες ώρες τα παΐδια. Αρχικά, η πρωτοβουλία ξεκίνησε πιλοτικά σε δημοτικούς σταθμούς στις περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη, ωστόσο, απήχηση του προγράμματος οδήγησε στην διεύρυνσή του σε όλη την Ελλάδα.

    Η μεγάλη, βαλκάνια δύναμη της λιανικής πώλησης

    Με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, σήμερα και παρά τη μείωση και τη παγκόσμια οικονομική ύφεση, παραμένει κερδοφόρα. Μάλιστα χρηματιστηριακές αναλύσεις της Proton ή της Deutsche Bank κατά καιρούς έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη μετοχή της «Φουρλής» χαρακτηρίζοντάς την «παντός καιρού». Προσαρμογές, ευελιξία, μαθήματα από λάθη, οδηγούν τον προέδρο του ομίλου, Βασίλη Φουρλή και τα ξαδέλφων του που βρίσκονται στη διοίκηση, να δημιουργούν ΙΚΕΑ στην Αθήνα, στην Κρήτη, στη Θράκη, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, αλλά και στην Κύπρο και στη Βουλγαρία, όπου μάλιστα θεμελίωσαν το νέο κατάστημα στο εμπορικό κέντρο της Danaos Shipping του εφοπλιστή δρ Ιωάννη Κούστα, με τον οποίο διατηρούν φιλικές σχέσεις. Μια επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ. Πιστεύοντας στη διασπορά των επενδύσεων απλώθηκαν και στις πωλήσεις αθλητικών ειδών με την αλυσίδα Intersport να αριθμεί δεκάδες μαγαζιά σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο!

    Σε παλαιότερη φωτογραφία από γενική συνέλευση της Φουρλής εικονίζονται ο Γιάννης, ο Βασίλης και ο Παύλος Φουρλής

    Ο Παύλος, η Λήδα, ο Αλέξανδρος και ο Ηλίας που αγαπά τα άλογα

    Ο Αλέξανδρος Φουρλής με τη συνοδό του

    Η δεύτερη γενιά των Φουρλήδων, από τότε που ο πατέρας του Βασίλη και της Λήδας, Στέλιος και τα υπόλοιπα τρία αδέλφια του, τους παραχώρησαν τον ομίλο «Fourlis Europa», δεν είχαν χωρίσει ποτέ. Ο καθένας έχει τις δικές του αρμοδιότητες και όλοι μαζί έπαιρναν τις σημαντικές αποφάσεις για την στρατηγική της επιχείρησης. Ο μόνος που αυτονομήθηκε από την οικογένεια, κάποια στιγμή ήταν ο Παύλος Φουρλής όταν δέχτηκε την πρόταση που του έκαναν Γάλλοι εκπρόσωποι του πολυεθνικού κολοσσού στον οικιακό εξοπλισμό και στα υλικά κατασκευής με 340 καταστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, «Leroy Merlin» για να αναλάβει τη νέα εταιρεία που θα εκπροσωπεί το brand στην Ελλάδα, συμμετέχοντας με ποσοστό 40% στο μετοχικό κεφάλαιο.

    Κάποιοι μίλησαν για ρήξη μιας και πρόκειται για ανταγωνιστική των ΙΚΕΑ εταιρεία. Διαψεύστηκαν. Με τον καιρό φάνηκε πως τα ΙΚΕΑ και τα Leroy Merlin λειτούργησαν συμπληρωματικά και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα των ΙΚΕΑ, βρίσκονται δίπλα σε αυτά των Leroy Merlin!

     

    Βασίλης Φουρλής Fourlis
    Βασίλης Φουρλής

    Εκτός από τον Βασίλη Φουρλή, γιο του Στέλιου, ο οποίος έχει τη γενική επιστασία του ομίλου, με σεβασμό πάντα στις συμβουλές του πατέρα, στη διοίκηση συμμετέχουν η αδελφή του Λήδα, η Δάφνη και ο Αλέξανδρος Φουρλής. Ο τελευταίος, γιος του Ηλία Φουρλή, είναι ο μικρότερος όλων και κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην «Ευρωηλεκτρική Α.Ε» που μετονομάστηκε σε Fourlis Trade. Είναι ο πλέον αριστοκρατικός και έχει αφοσίωση στα άλογα κούρσας και στους αγώνες ιππασίας, με διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες, φορώντας πάντα τα εθνικά μας χρώματα. Κάθε πρωί, πριν την εργασία του θα περάσει απ τον Ιππικό Όμιλο Αμαρουσίου, για να δει τα αλόγα του. Η Λήδα και η Δάφνη, είναι δραστηριοποιούνται στην «Intersport», στις δημοσιές σχέσεις και στις κοινωφελείς δραστηριότητες της εταιρείας.

    Η Δάφνη, μία από τις 20 πιο πλούσιες επιχειρηματίες της χώρας

    Η Δάφνη Φουρλή γεννήθηκε το 1966 και με το που ολοκλήρωσε τις οικονομικές και διοικητικές σπουδές της στο Deree College μπήκε δυναμικά και αφοσιωμένα στην ΑΦΟΙ ΦΟΥΡΛΗ Α.Ε.Β.Ε. (νυν FOURLIS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ). Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της FOURLIS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ καθώς και Πρόεδρος Δ.Σ. των εταιρειών HOUSEMARKET A.E., INTERSPORT ATHLETICS A.E.Ε. και FOURLIS TRADE A.E.B.E.

    Περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 20 πιο πλούσιες και δυναμικές επιχειρηματίες της χώρας, σύμφωνα με το Forbes. Δεν έχει σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δεν βρίσκεις φωτογραφίες της στο διαδίκτυο όσο και αν ψάξεις, μιας και ως άτομο δεν αρέσκεται σε κοσμικές και δημόσιες εκδηλώσεις, αλλά ούτε επιδιώκει καμία προβολή.

    Απασχόλησε ιδιαίτερα τον Τύπο όταν ανακοινώθηκε πως το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει η βασική μέτοχος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας Δάφνη Φουρλή, έχει κατέλθει του ορίου του 20% από την 22η Μαρτίου 2018. Σύμφωνα με αυτό, η μέτοχος Δάφνη Φουρλή, στις 26 Μαρτίου 2018 είναι κάτοχος 8.970.116 μετοχών και αντίστοιχου αριθμού δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας FOURLIS ή ποσοστού 17,3692%. Πριν την πώληση κατείχε το 20,562% της εταιρίας δηλαδή 10.445.000 εκατ. μετοχές.

    Με την πώληση των μετοχών απέκτησε ρευστότητα 8,4 εκατ. ευρώ.

    Παραμένει, λοιπόν, η μεγαλύτερη μέτοχος της εταιρείας, στην οποία μερίδιο κατέχουν και πολλά μέλη της οικογένειας.

    Επιτυχημένη, ευφυής και οξυδερκής, δεν περνάει περισσότερο χρόνο στην εργασία ώστε να σπαταλιέται. Απλή και χαμηλών τόνων, εμφανίζεται στα μαγαζιά του Ψυχικού (Ombra κλπ) , όπου άλλωστε ζει, ντυμένη αθλητικά, κομψά αλλά άνετα, συνήθως με ένα μοντέρνο και βολικό σακίδιο στον ώμο.

    Χαμογελαστή, θετική, επικοινωνιακή, δεν κρύβει πως είναι σε σχέση με έναν από τους τρεις γιους και κληρονόμους του περιβόητου Ινγκβαρ Κάμπραντ των ΙΚΕΑ, που ανέλαβε πολλές ευθύνες μετά τον θάνατο του Σουηδού κροίσου στα 93 του χρόνια.

    Έχοντας κληρονομήσει από τον πατέρα του το να είναι σφιχτός στα χρήματα και σε συνδυασμό με την εθνική πρακτικότητα των Σουηδών, συχνά αδυνατεί να καταλάβει τις μεσογειακές, εξωστρεφείς και ανοιχτόκαρδες συνήθεις της συντρόφου του, Δάφνης.

    Λέγεται μάλιστα, πως όταν εκείνη τον κάλεσε, στα πρώτα ραντεβού τους, για δείπνο στο σπίτι της, ετοίμασε σύμφωνα με τα ελληνικά ήθη, ένα τραπέζι με πολλά ορεκτικά και επιλογές κυρίως πιάτων, σαλάτες, πίτες και ποικιλία επιδόρπιων.

    Ο απόγονος των Βίκινγκ, ως γνήσιος γιος του πατέρα του, απόρησε και την ρώτησέ «γιατί μαγείρεψες όλα αυτά τα φαγητά; Περιμένουμε κι άλλους αλλιώς ποιος θα τα φάει;

    Μη μου πεις πως θα τα πετάξουμε». Και που να βλέπε πίσω σε εκείνη την δεκαετία του 50, όπου οι τέσσερις αδελφοί Φουρλή, θα ψήνανε και αρνί για τη χαρά σε μια made in Greece εκδοχή της Βλαχάλα, όπου οι δικές μας Βλακυριες, στο τσακίρ κέφι, ρίχνουν και κάνα τσιφτετέλι!

     



    ΣΧΟΛΙΑ