• Business

    Δ. Βιντζηλαίος στο mononews.gr: «Όλα τα σχέδια μας για την Creta Farms»

    Δημήτρης Βιντζηλαίος, επικεφαλής Impala Invest


    Ικανοποίηση επικρατεί στο στρατόπεδο του νέου επενδυτή μετά την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης της Creta Farms. Ο Δημήτρης Βιντζηλαίος μιλώντας στο mononews.gr εμφανίζεται ευχαριστημένος για την τροπή που πήραν τα πράγματα και δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει το project ανασυγκρότησης της πολύπαθης αλλαντοβιομηχανίας.

    Ήδη, όπως λέει έχει προχωρήσει στη σύσταση της Impala Hellas, η οποία θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα που θα μεταφερθούν στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της παλιάς εταιρείας και έχει εισφέρει τα 15 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 20 εκατ. ευρώ που θα «ρίξει» αμέσως αφότου αναλάβει και με την βούλα της Δικαιοσύνης τα ηνία της επιχείρησης. Βέβαια, από την πρώτη στιγμή που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής έσπευσε να την στηρίξει, προμηθεύοντας την με την απαραίτητη ύλη όποτε χρειάστηκε. Έως τώρα, όπως λέει, έχει βάλει 1,5 εκατ. ευρώ.

    Ενδεικτικό της βούλησης που υπάρχει να αναταχθεί η εταιρεία είναι και η πρόσληψη δυο εργαζομένων ως πωλητές στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ στόχος είναι από την πρώτη χρονιά που θα βρεθεί στο τιμόνι ο νέος επενδυτής οι πωλήσεις να φθάσουν τα 55 εκατ. ευρώ με 60 εκατ. ευρώ.

    Για τον 52χρονο επιχειρηματία κομβικής σημασίας θεωρείται η ταχύτητα έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου και η υπαγωγή στο άρθρο 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα. Το αίτημα αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Μάρτιο – μετά την έγκριση της συμφωνίας από την γενική συνέλευση που έχει προγραμματισθεί για τις 27 Φεβρουαρίου- και η απόφαση εκτιμάται πως θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο και θα τελεσιδικίσει περίπου τον Οκτώβριο με Νοέμβριο. Οι νομικοί σύμβουλοι έχουν διαβεβαιώσει τα εμπλεκόμενα μέρη ότι σε κάθε περίπτωση η υπόθεση θα έχει τελειώσει μέσα στο 2020.

    «Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο για όλους, γιατί μια μεγάλη καθυστέρηση θα δυσχαιράνει την προσπάθεια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Impala Invest. Και σπεύδει να προσθέσει πως η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 4 εκατ. ευρώ επαρκεί μέχρι και τον Ιούλιο με παραγωγή περίπου 250 τόνων σε εβδομαδιαία βάση. Μετά από αυτό θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Τα οποία είναι πρόθυμος να συνεισφέρει υπό κάποιες προϋποθέσεις. Η πίεση που θα ασκήσει η τοπική κοινωνία και οι περίπου 600 εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα εκτιμάται πως μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις.

    Έρχεται συγχώνευση με Λακωνική Τροφίμων

    Κεντρικό ρόλο στο σχέδιο Βιντζηλαίου παίζει και η συγχώνευση της Λακωνικής Τροφίμων με την κρητική αλλαντοβιομηχανία. Ο επικεφαλής της Impala Invest σκοπεύει μόλις αναλάβει και επίσημα τον έλεγχο να ενοποιήσει τις δυο εταιρείες και να εκμεταλλευθεί τις συνέργειες που θα αναπτυχθούν προς όφελος της βιωσιμότητας του νέου σχήματος. Η συγχώνευση των δυο εταιρειών που ελέγχει ο Δημήτρης Βιντζηλαίος αποτελεί και απαίτηση των τραπεζών.

    Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται και η πώληση κάποιων περιουσιακών στοιχείων που πλεονάζουν για να ενισχυθεί η ρευστότητα του νέου σχήματος. Ανάμεσα σε αυτά είναι το κέντρο διανομής της Λακωνικής στο Περιστέρι, το οποίο θεωρείται πως μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα λόγω και της προνομιακής θέσης του. Όλα αυτά βέβαια, αφού πρώτα τελεσιδικίσει η υπαγωγή στο άρθρο 106 β και δ και ληφθεί η σχετική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Η προσθήκη της Λακωνικής θα μεγαλώσει το αποτύπωμα και τη δύναμη πυρός της Creta Farms, προσθέτοντας τζίρο περίπου 25 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει καμία ανησυχία για κανιβαλισμό. Η Λακωνική θα διατηρήσει το εργοστάσιο στην Σπάρτη, όπου θα παράγονται οι παραδοσιακοί κωδικοί των αλλαντικών και η μονάδα της Creta Farms θα αποτελέσει τη δύναμη πυρός, όντας και μεγαλύτερη, όπου θα παράγεται και ο κύριος όγκος.

    Μέχρι να μεταβιβασθεί η εταιρεία, η παραγωγή θα κινείται στα επίπεδα των 200 με 250 τόνων. Πρόκειται για μια παραγωγή που σύμφωνα με τον κ. Βιντζηλαίο μπορεί να αντέξει οικονομικά η εταιρεία. Σήμερα, η παραγωγή κυμαίνεται στα επίπεδα των 120 τόνων εβδομαδιαίως.

    «Η παλιά εταιρεία κρατά περιουσία»

    Κληθείς να σχολιάσει το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, ξεκαθαρίζει πως η νέα εταιρεία αναλαμβάνει δανειακά βάρη περίπου 40 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης το factoring, το leasing αλλά και τις εγγυητικές ενώ θα υπάρξουν και συμφωνίες με τους προμηθευτές που θα υποστούν «κούρεμα» των οφειλών για συνεργασία με τη νέα εταιρεία.

    Τονίζει επίσης πως δεν «κουρεύονται» οι οφειλές στους εργαζομένους –μάλιστα θα καταβάλλει ένα ποσό περίπου 1 εκατ. ευρώ που αφορούν σε άδειες που εκκρεμούν από το παρελθόν- αλλά και οι προμηθευτές που έχουν εγγυητικές, οι οποίες μεταφέρονται στη νέα εταιρεία ενώ όσον αφορά στις οφειλές προς το Δημόσιο απομειώνονται κατά περίπου 40% (στην ουσία κουρεύονται οι προσαυξήσεις) ενώ δεν κουρεύονται όσες είναι διακανονισμένες.

    Ο κ. Βιντζηλαίος σπεύδει ακόμη να πει πως δεν πρόκειται για ένα «καθαρό κούρεμα», όπως σε άλλες περιπτώσεις καθώς η παλιά εταιρεία διατηρεί μια «αξιοπρεπή» περιουσία για να εξοφλήσει μέρος του παθητικού που μένει πίσω.

    Ενδεικτικά αναφέρει πως στην περιουσία που διατηρεί η παλιά εταιρεία περιλαμβάνεται ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη, ένας αριθμός φορτηγών, οι προσωπικές εγγυήσεις των βασικών μετόχων της Creta Farms, μια απαίτηση περίπου 5 εκατ. ευρώ από μια συμφωνία Franchise στην Αυστραλία για την οποία η εταιρεία βρίσκεται στα δικαστήρια και ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που εκκρεμεί να εκταμιευθεί και ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά υπογραμμίζει ο κ. Βιντζηλαίος, τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 15 με 20 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιηθούν οι πιστωτές που θα υποστούν «κούρεμα».



    ΣΧΟΛΙΑ