• Business

    CVC Capital Partners: Στο τραπέζι και πάλι η πολυαναμενόμενη IPO – Στόχος να συγκεντρώσει 1,25 δισ. ευρώ

    • Bloomberg
    Οι συνιδρυτές του CVC Capital: MacKenzie, Koltes και Van Rappard

    Οι συνιδρυτές του CVC Capital: MacKenzie, Koltes και Van Rappard


    Τα σχέδια της CVC Capital Partners για δημόσια εγγραφή (IPO) στο Άμστερνταμ, επανέρχονται στο προσκήνιο. Με την εταιρεία να επιδιώκει τη συγκέντρωση τουλάχιστον 1,25 δισ. ευρώ ($1,3 δισ.), εξέλιξη που πιθανώς θα ανοίξει τον δρόμο για την εισαγωγή και άλλων εταιρειών private equity στο χρηματιστήριο.

    Σύμφωνα με το bloomberg, η εταιρεία στοχεύει να αντλήσει 250 εκατομμύρια ευρώ με την πώληση νέων μετοχών, ενώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι σχεδιάζουν επίσης να πουλήσουν μετοχές, αναφέρει η εταιρεία σε δήλωση της. Κανένας από τους εργαζόμενους της εταιρείας δεν πουλάει μετοχές στην IPO, επισημαίνει.

    Η CVC Capital Partners επεξεργάζεται την εισαγωγή της τουλάχιστον από το 2022, με τις προηγούμενες προσπάθειες να πλήττονται από τις ευμετάβλητες αγορές.

    Αν και η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών IPO αυξάνει τις πιθανότητες για μια επιτυχημένη αρχική δημόσια προσφορά τώρα, η ανακοίνωση έρχεται μετά την επίθεση του Ιράν με πυραύλους στο Ισραήλ, η οποία εγείρει ανησυχίες για κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

    Η CVC, μία από τις πιο γνωστές εταιρείες εξαγορών στην Ευρώπη, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 186 δισ. ευρώ και κατέχει μετοχές σε εταιρείες όπως η ελβετική ωρολογοποιία Breitling και η Lipton Teas and Infusions, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

    Η εταιρεία στοχεύει σε αποτίμηση περίπου 13 έως 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε η Bloomberg News την Κυριακή, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών IPO μετά από επιβράδυνση 18 μηνών εμφανίζει διαφοροποιήσεις. Η Galderma Group AG, μια εταιρεία ειδών περιποίησης δέρματος που υποστηρίζεται από το ανταγωνιστικό private equity της CVC, την EQT AB, έχει εκτοξευθεί κατά 20% πάνω από την τιμή προσφοράς της, ενώ ο ισπανικός όμιλος ομορφιάς και αρωμάτων Puig Brands SA δήλωσε στις 8 Απριλίου ότι θα προχωρήσει σε IPO.

    Η γερμανική αλυσίδα λιανικής αρωμάτων Douglas AG, που υποστηρίζεται από την CVC, σημείωσε μία απογοητευτική χρηματιστηριακή πρεμιέρα, καθώς έχει υποχωρήσει κατά 24% από την εισαγωγή της τον Μάρτιο. Επίσης, η ισπανική Bergé y Compañía στις 5 Απριλίου εγκατέλειψε τα σχέδια για εισαγωγή της μονάδας της Astara.

    Η εισαγωγή της CVC στο χρηματιστήριο, η οποία αποτιμήθηκε σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια όταν πούλησε μια μειοψηφική συμμετοχή στη Blue Owl Capital Inc. το 2021, θα δοκιμάσει τη διάθεση των επενδυτών προς τους διαχειριστές εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο.

    Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες private equity αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην αποεπένδυση από τις τοποθετήσεις τους, λόγω του πληθωρισμού, των υψηλών επιτοκίων και της αυξημένης μεταβλητότητας που επηρεάζουν τα deals. Η επιβράδυνση των αποδόσεων δυσκολεύει επίσης τις συγκεκριμένες εταιρείες να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια.

    Παρ’ όλα αυτά, η CVC έχει σημειώσει μεγαλύτερη επιτυχία από τους ανταγωνιστές της σε αυτόν τον τομέα. Πέρυσι συγκέντρωσε 26 δισεκατομμύρια ευρώ για το μεγαλύτερο ταμείο εξαγορών παγκοσμίως και έχει διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της σε νέους τομείς, όπως οι υποδομές.

    Μεταξύ των μετόχων που πωλούν μετοχές στην IPO συγκαταλέγονται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC Pte, η Αρχή Επενδύσεων του Κουβέιτ, ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο που διοικείται από την Αρχή Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ και ορισμένοι μέτοχοι της διοίκησης. Η Blue Owl σχεδιάζει να καλύψει έως και το 10% της προσφοράς, σύμφωνα με τη δήλωση, αυξάνοντας το μερίδιό της.

    Η CVC σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την IPO για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης της επόμενης γενιάς των funds της, των νέων εξαγορών και της χρηματοδότησης ενός μέρους του τιμήματος για την εξαγορά της πλειοψηφικής συμμετοχής της στην DIF Capital Partners, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο.

     Διαβάστε ακόμη:

     Apple: Χάνει έδαφος στην παγκόσμια αγορά κινητών – «Νο 1» η Samsung

    Μετοχές, πετρέλαιο, χρυσός: Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις των επενδυτών

    Formula 1: Πώς θα δείτε από κοντά έναν αγώνα χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία!



    ΣΧΟΛΙΑ