• Business

    Formula 1: Πώς θα δείτε από κοντά έναν αγώνα χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία!

    F1 Grand Prix του Μαϊάμι (Πηγή: Bloomberg)


    Πόσα χρήματα χρειάζεται άραγε κανείς για να απολαύσει από κοντά έναν αγώνα Grand Prix της F1; Πολλά, είναι η απάντηση των περισσοτέρων ανθρώπων της μεσαίας τάξης, οι οποίοι δηλώνουν ότι “ζηλεύουν” όσους κατάφεραν τελικά να αποκτήσουν το πολυπόθητο εισιτήριο για ένα συναρπαστικό υπερθέαμα υψηλών ταχυτήτων, με πρωταγωνιστές κορυφαίους πιλότους και εντυπωσιακά μονοθέσια. Όμως, όταν υπάρχει θέληση, βρίσκεται και ο… τρόπος!

    Αρχικά να επισημάνουμε ότι η Formula 1 είναι το ακριβότερο σπορ στον κόσμο, τόσο όσον αφορά τις επενδύσεις που πρέπει να κάνουν οι ομάδες, όσο και στα εισιτήρια των θεατών.

    Τα εισιτήρια για κάθε αγώνα είναι από αρκετά έως πολύ ακριβά  και μόνο όσοι έχουν την οικονομική άνεση για συχνά και μακρινά ταξίδια, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν περισσότερους από έναν αγώνες το χρόνο από κοντά.

    Καθώς τα περιοδικά διαφημίζουν δείπνα των 11.000 δολαρίων και πακέτα ξενοδοχείων εκατομμυρίων δολαρίων, η συμμετοχή σε ένα Grand Prix της F1, φαίνεται να απαιτεί έναν “βασιλικό” τραπεζικό λογαριασμό!

    Παράλληλα, οι απίστευτες φωτογραφίες από το Μονακό έως το Μόντρεαλ, που δημοσιεύονται από τους glamorous celebrities εδώ και πάνω από μισό αιώνα, απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τον φανατικό θαυμαστή της F1, που θεωρεί ότι δεν θα καταφέρει να δει ποτέ από τις κερκίδες, το φαντασμαγορικό αυτό υπερθέαμα.

    Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι το όνειρο να γίνει πραγματικότητα.

    Κατ’ αρχάς, από τότε που η Liberty Media αγόρασε την F1 το 2017, προσπάθησε να κάνει τα πρωταθλήματα πιο προσιτά για τους θαυμαστές στις ΗΠΑ, ειδικά για τις οικογένειες που θέλουν να το ζήσουν σαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή μια συναυλία.

    Έχει οριοθετήσει τις πίστες στα αστικά κέντρα αντί για τις ειδικά κατασκευασμένες διαδρομές εκτός των ορίων των πόλεων, ενώ διεξάγει μίνι αγώνες (γνωστούς ως Sprint). Οι αγώνες αυτοί, έχουν διάρκεια 100 χιλιομέτρων και διεξάγονται το Σάββατο, μία ημέρα πριν το Grand Prix.

    Η Liberty προωθεί επίσης ένα πιο cool γενικά περιβάλλον, με κάποια μουσικά δρώμενα που οργανώνονται τις ημέρες πριν από έναν αγώνα, ώστε ο επισκέπτης να νιώθει περισσότερο σαν να βρίσκεται σε ένα πάρτι, όπου μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας.

    Ο επισκέπτης, εκτός άλλων, έχει πρόσβαση σε δημοπρασίες και δραστηριότητες fan-zone όπως προσομοιωτές οδήγησης.

    “Η Formula 1 έχει τη φήμη ότι είναι ελιτίστρια”, σημειώνει ο Tyler Epp, πρόεδρος του Grand Prix της F1 Miami, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στόχος της διοργάνωσης είναι να κάνει τους αγώνες εξίσου διασκεδαστικούς για όσους αγοράζουν το φθηνότερο εισιτήριο γενικής εισόδου, όσο και για εκείνους που ξοδεύουν σε πακέτα VIP.

    “Θα μας άρεσε πολύ να γνωρίσουμε άτομα που αγαπούν τα αυτοκίνητα και τη F1 και επιθυμούν να προσφέρουν στην οικογένειά τους μια νέα εμπειρία”.

    Ο αγώνας του Μαϊάμι στις 5 Μαΐου θα περιλαμβάνει γενικά πακέτα εισόδου που συνδυάζουν πρόσβαση σε μουσικά δρώμενα, παιχνίδια και φυσικά την πίστα, ώστε οι θαυμαστές να μπορούν να επιλέξουν πώς θέλουν να κινηθούν.

    Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι ο επισκέπτης να μπορεί να παρακολουθεί τον αγώνα, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψει μια περιουσία!

    Το μόνο που χρειάζεται είναι σκέψη και προνοητικότητα.

    Formula 1
    Formula 1 Grand Prix Monaco 2022 (Πηγή: Bloomberg)

    Το παν είναι το “timing”

    Αρχικά, ο επισκέπτης πρέπει να εξοικειωθεί με τους τύπους των εισιτηρίων του αγώνα.

    Στο Μαϊάμι, το λεγόμενο Campus Pass των 450 δολαρίων, είναι στην πραγματικότητα ένα τριήμερο εισιτήριο γενικής εισόδου.

    Παρέχει πρόσβαση στο επίπεδο 300 του σταδίου, το οποίο βλέπει την περιοχή όπου συγκεντρώνονται οι ομάδες.

    Παρέχει επίσης πλατφόρμες παρακολούθησης της πίστας, του display των οχημάτων, καθώς και το F1 FanZon, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, όπως προσομοιωτές.

    Αυτή είναι καλή τιμή σε σύγκριση με τις θέσεις grandstand, οι οποίες ξεκινούν από 600 δολάρια.

    Ωστόσο, είναι και πάλι ακριβό.

    Στο Μονακό, ένα πάσο τριών ημερών κοστίζει 430, ενώ στο Ιταλικό Grand Prix, τα περάσματα τριών ημερών κοστίζουν μόλις 115 δολάρια.

    Το μάθημα: Καλό είναι ο επισκέπτης να ενημερώνεται και να αποκτά το εισιτήριό του εγκαίρως.

    Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα τα εισιτήρια να αγοράζονται απευθείας από την “πηγή”, και όχι από τρίτους.

    “Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι δεν αγοράζετε ένα εισιτήριο που έχει μεταπωληθεί σε υψηλότερη τιμή”, δηλώνει η Kate Byrne, συμπαρουσιάστρια του podcast TwoGirls1Formula, που παρακολουθεί τη F1.

    Formula 1
    Formula 1 Grand Prix Miami 2023 (Πηγή: Bloomberg)

    Οι πιο αγαπημένες πίστες

    Η πιο δημοφιλής διοργάνωση της F1 είναι αυτή που πραγματοποιείται στο Μονακό.

    Ακόμη, το England’s Silverstone Circuit είναι μια ακριβή πίστα με κόστος περίπου 6.300 δολάρια για ένα πάσο 3 ημερών και 745 δολάρια για το φθηνότερο εισιτήριο μιας ημέρας.

    Η πίστα στο Μεξικό επίσης έχει μεγάλο κόστος. Η μέση τιμή εισιτηρίου φέτος έφτασε στα 783 δολάρια σε σύγκριση με τα περίπου 200 δολάρια που κόστισε η διοργάνωση στην Κίνα.

     BEARMAN Oliver, Scuderia Ferrari SF-24, Formula 1 STC Saudi Arabian Grand Prix 2024 Photo Antonin Vincent / DPPI
    BEARMAN Oliver, Scuderia Ferrari SF-24, Formula 1 STC Saudi Arabian Grand Prix 2024 Photo Antonin Vincent / DPPI

    Μερικές φορές όμως, οι τιμές των εισιτηρίων την ημέρα του event, μπορεί να είναι καλύτερες από την αγορά νωρίτερα, καθώς μειώνονται όταν τα εισιτήρια δεν έχουν πουληθεί εγκαίρως.

    Πέρσι μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του τελικού στο Λας Βέγκας, τα φθηνότερα εισιτήρια πουλήθηκαν την Πέμπτη για 119 δολάρια και την Παρασκευή για 259 δολάρια.

    Και τα δύο εισιτήρια πουλήθηκαν στο μισό της προαναγγελθείσας τιμής τους, ενώ το ίδιο συνέβη και στο κύριο γεγονός του Σαββάτου, όπου το εισιτήριο κόστισε στους θεατές 807 δολάρια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

    Κοντινός τόπος διαμονής

    Το Bloomberg αναφέρει ότι ένας άλλος εύκολος τρόπος για να μειωθούν οι δαπάνες, είναι η επιλογή ενός αγώνα που διεξάγεται κοντά στο τόπο διαμονής του επισκέπτη.

    Κάποιος που μένει Ντάλας, για παράδειγμα, το Grand Prix των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ώστιν είναι μια προφανής επιλογή, σε σχέση με τον αγώνα στην Αγγλία.

    Εάν ζει στο Λος Άντζελες, το Grand Prix του Λας Βέγκας ή ακόμα και ο αγώνας στο Μεξικό, είναι οι πιο σωστές επιλογές.

    Formula 1 Grand Prix Miami
    Formula 1 Grand Prix Miami (Πηγή: Bloomberg)

    Για τους Έλληνες βέβαια όλες οι πίστες είναι αρκετά μακριά, για αυτό καλό είναι οι πτήσεις να κρατούνται σχετικά νωρίς. Η μόνη πίστα που είναι προσιτή είναι στη Monza της Ιταλίας.

    Το Bloomberg επισημαίνει ακόμη ότι ο επισκέπτης θα πρέπει να ελέγχει και τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς.

    Εάν βρίσκεστε στην Ευρώπη, το σύστημα τρένων μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προσέγγισης της πίστας του Spielberg της Αυστρίας, της Circuit de Spa-Francorchamps στο Βέλγιο και της Monza.

    “Όχι” στα πολυτελή ξενοδοχεία

    Τα πολυτελή ξενοδοχεία σε κάθε πόλη αγώνων, όπως το Hôtel de Paris στο Μόντε Κάρλο ή το Ritz-Carlton στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ανεβάζουν κατά πολύ το γενικό κόστος του ταξιδιού.

    Το Bloomberg συμβουλεύει να προτιμάτε τα Airbnb και τα οικονομικά πανδοχεία για να εξοικονομήσετε χρήματα, ενώ μπορείτε να προσκαλέστε φίλους ή μέλη της οικογένειας σας για να μοιράσετε το κόστος διαμονής και ενοικίασης αυτοκινήτου.

    Hôtel de Paris Monte Carlo
    Hôtel de Paris Monte Carlo (Πηγή: Hôtel de Paris Monte Carlo)

    Αν διαθέτετε “ατσάλινα” νεύρα, περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή για να κλείσετε το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας, διότι πέφτουν οι τιμές σε όσα δωμάτια έμειναν διαθέσιμα, τονίζει το Bloomberg.

    Πέρσι στο Λας Βέγκας για παράδειγμα, τόσο οι τιμές των δωματίων, όσο και οι τιμές των εισιτηρίων μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τις ημέρες πριν από το event.

    Την ημέρα του αγώνα

    Όπως στα αεροδρόμια, τα θεματικά πάρκα και τις αθλητικές εκδηλώσεις, οι άνθρωποι πληρώνουν περισσότερα χρήματα για φαγητό και ποτό.

    Για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως λοιπόν, το Bloomberg σας συμβουλεύει να ετοιμάσετε από πριν ένα μεσημεριανό γεύμα και σνακ, ώστε να μην χρειαστεί να πληρώνετε 20 δολάρια για ένα χοτ ντογκ!

    Ακόμη, χρήσιμο θα είναι ήταν ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι, προκειμένου να παραμείνετε ενυδατωμένοι χωρίς να ξοδεύετε συνέχεια χρήματα για νερό.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλά τοπικά εστιατόρια προσφέρουν ειδικά μενού, προσφορές σε ποτά και διάφορες επιλογές για τους πελάτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του αγώνα.

    Επίσης, αν παραλείψετε τις προκαταρκτικές προπονήσεις και τους προκριματικούς γύρους και επιλέξετε ένα εισιτήριο μίας ημέρας για την ημέρα του αγώνα την Κυριακή, θα κερδίσετε τα περισσότερα χρήματα.

    SAINZ Carlos (spa), Scuderia Ferrari SF-24 Grand Prix 2024 Ιαπωνίας (Photo Florent Gooden / DPPI
    SAINZ Carlos (spa), Scuderia Ferrari SF-24 Grand Prix 2024 Ιαπωνίας (Photo Florent Gooden / DPPI

    Άλλος ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων – και ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος – είναι να παραλείψετε εντελώς τον αγώνα.

    Όχι, αυτή η επιλογή δεν είναι και τόσο κακή όσο ακούγεται.

    Εάν βρεθείτε μόνο στους προκριματικούς γύρους, θα εξακολουθήσετε να έχετε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε, θα νιώσετε την ατμόσφαιρα και θα δείτε αυτοκίνητα να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα στην πίστα.

    Στο GP στο Ώστιν, για παράδειγμα, όπου το κόστος είναι 378 δολάρια, τα μόλις 26 δολάρια για ένα εισιτήριο στα προκριματικά, είναι μεγάλη διαφορά.

    Τέλος, δεν υπάρχει λόγος να πάθετε “παραλήρημα” με τα διαφημιστικά καπέλα, μπλουζάκια και άλλα αναμνηστικά αντικείμενα που θα βρεθούν μπροστά σας.

    Ένα «επίσημο» καπέλο Valterrie Bottas από την F1 κοστίζει σχεδόν 60 δολάρια.

    Μπορείτε όμως να αγοράσετε online ό,τι θέλετε από την αγαπημένη σας F1 με λιγότερα χρήματα πριν από τον αγώνα, ώστε να μπορείτε να τα φοράτε όσο βρίσκεστε εκεί.

    “Θα ξεχωρίσετε ως ένας έμπειρος λάτρης των αγώνων, ανάμεσα σε ένα σωρό ‘αρχάριους”, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αλόνσο: Εδώ θα μείνω!

    Donnie Callaway: Γιατί μπήκε φυλακή ο Αμερικανός «γκουρού» των vintage Ferrari

    F1 Ιαπωνία: Εύκολα το 1-2 για τις Red Bull



    ΣΧΟΛΙΑ