• Business

    Creta Farms: Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης – Ποιοι και πόσο χάνουν από το «γενναίο» κούρεμα των 104,4 εκατ.

    • NewsRoom

    Δημήτρης Βιντζηλαίος, επικεφαλής Impala Invest


    Γενναίο «κούρεμα» στις οφειλές της Creta Farms προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης που «είδε το φως της δημοσιότητας».

    Συνολικά, χρέη ύψους περίπου 104,4 εκατ. ευρώ πρόκειται να απομειωθούν και να θυσιασθούν στο βωμό της διάσωσης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, καθώς θα παραμείνουν στην «παλιά εταιρεία». Τα συγκεκριμένα χρέη θα επιχειρεί να ανακτηθούν σε ένα βαθμό από την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα διατηρήσει η παλιά εταιρεία.

    Στους μεγάλους «χαμένους» -κάτι μάλλον αναμενόμενο- βρίσκονται οι πιστώτριες τράπεζες, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ ανέπαφες παραμένουν οι υποχρεώσεις προς τους περίπου 600 εργαζομένους, οι οποίοι παραμένουν στο δυναμικό της εταιρείας. Ειδικότερα, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, οι πιστώτριες τράπεζες αποδέχθηκαν «κούρεμα» στις απαιτήσεις τους, που σε απόλυτο νούμερο προσεγγίζει τα 68 εκατ. ευρώ. Καθώς, από τα συνολικά 107,8 εκατ. ευρώ τραπεζικών υποχρεώσεων, θα μεταβιβασθούν στη νέα εταιρεία, την Impala Hellas του Δ. Βιντζηλαίου, η οποία θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, μόλις 40,08 εκατ. ευρώ δάνεια.

    Συγκεκριμένα, οι δανειακές υποχρεώσεις προς την Εθνική Τράπεζα «κουρεύονται» κατά 12,77 εκατ. ευρώ προς την Πειραιώς, κατά 15,11 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank, κατά 9,7 εκατ. ευρώ προς την Eurobank, κατά περίπου 8 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Χανίων, κατά 2,5 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Αττικής, κατά περίπου 330 χιλ. ευρώ.

    «Γενναίο» κούρεμα θα υποστεί και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς χάνει περίπου 15 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στο Cairo3, εκεί τα δάνεια θα «κουρευθούν» κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ.

    Απώλειες, -όπως αναμένονταν άλλωστε-, θα έχει και το Ελληνικό Δημόσιο, οι απαιτήσεις του οποίου μειώνονται κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ, ενώ και οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί «χάνουν» άλλα περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Στους «μεγάλους χαμένους», όπως τουλάχιστον προκύπτει απ’ όσα έχουν δει τη δημοσιότητα,
    είναι οι προμηθευτές, οι απαιτήσεις των οποίων σχεδόν μηδενίζονται. Συγκεκριμένα, από 23,95 εκατ. ευρώ που ήταν οι συνολικές απαιτήσεις τους, μόλις περίπου 600 χιλ. θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία. Ανέπαφες μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία οι υποχρεώσεις προς το προσωπικό, οι οποίες ανέρχονται σε 2,39 εκατ. ευρώ.

    Στα υπόλοιπα σημεία που ξεχωρίζουν είναι και το γεγονός πως δεν μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία οι απαιτήσεις από τους βασικούς μετόχους της Creta Farms, τους Μάνο και Τάκη Δομαζάκη, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ (1,33 και 1,56 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Να σημειωθεί πως, σε ότι αφορά στη ρύθμιση των οφειλών της προς τις Τράπεζες, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, θα ρυθμιστούν σε 40 τριμηνιαίες δόσεις και τα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία σε 180 μηνιαίες δόσεις, ενώ διαγράφονται τόκοι και προσαυξήσεις.

    Πέρα από τη γενναία μείωση των χρεών που βαραίνουν την Creta Farms, ο νέος επενδυτής πρόκειται να εισφέρει νέα κεφάλαια ύψους 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 15 εκατ. ευρώ έχουν ήδη μπει στην Impala Hellas, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει ΑΜΚ ύψους 5 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω στήριξη της εταιρείας. Με βάση τις πρόνοιες του σχεδίου εξυγίανσης, τον πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας, οι πωλήσεις της εταιρείας εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στα 46 εκατ. ευρώ, με προοπτική να φθάσουν στα 130 εκατ. μετά από δέκα χρόνια.

    Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο εξυγίανσης πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από τη γενική συνέλευση των μετόχων της κρητικής εταιρείας και, στη συνέχεια, θα υποβληθεί προς έγκριση στο αρμόδιο πρωτοδικείου, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα.



    ΣΧΟΛΙΑ