• Business

    Creta Farms: Στην κρίση της γενικής συνέλευσης το σχέδιο εξυγίανσης

    Δημήτρης Βιντζηλαίος, επικεφαλής Impala Invest


    Στο Ρέθυμνο μεταφέρεται για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον στην υπόθεση διάσωσης της Creta Farms, όπου σήμερα είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η κρίσιμη γενική συνέλευση των μετόχων για την επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης που συμφώνησαν οι πιστώτριες τράπεζες με την Impala Invest του Δημήτρη Βιτζηλαίου.

    Πρόκειται για ένα απαραίτητο βήμα, προτού ξεκινήσει η συζήτηση στο δικαστήριο για την επικύρωση του σχεδίου από την Δικαιοσύνη. Είχε προηγηθεί στις αρχές της εβδομάδας η κατάθεση σχετικού αιτήματος στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, με τη δικάσιμο να ορίζεται για τις 20 Μαρτίου.

    Αναπόφευκτα, τα βλέμματα στρέφονται και στη στάση που θα κρατήσει ο Τάκης (Κωνσταντίνος) Δομαζάκης, ο ένας εκ των δυο βασικών μετόχων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, ο οποίος αναμένεται –εκτός απροόπτου- να δώσει το παρόν στη συνέλευση.

    Ερώτημα αποτελεί εάν θα επιχειρήσει να εμποδίσει την διεξαγωγή της.

    Πηγές με γνώση της υπόθεσης θεωρούν πως δεν θα υπάρξουν «παρατράγουδα», με δεδομένη τη βούληση των τραπεζών που έχουν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας να «τρέξουν» την υπόθεση χωρίς άλλη καθυστέρηση.

    Πολλοί στην αγορά θεωρούν πως ο πρώην ισχυρός άνδρας της Creta Farms θα παραμείνει πιστός στην επιθετική τακτική που έχει ακολουθήσει όλο το προηγούμενο διάστημα, κατηγορώντας «τους πάντες και τα πάντα» για την δεινή κατάσταση της εταιρείας. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές μέρες από τότε που έστειλε εξώδικο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και βασικούς πιστωτές της Creta Farms, κατηγορώντας τες ότι επιχειρούν να την μεταβιβάσουν σε άγνωστα επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αντάλλαγμα, αλλά και πως η συμφωνία εξυγίανσης δεν εξασφαλίζει την επιβίωση της εταιρείας, αλλά την οδηγεί στην καταστροφή.

    Να σημειωθεί πως το σχέδιο εξυγίανσης, στο οποίο κατέληξαν οι τράπεζες και ο νέος επενδυτής περιλαμβάνει «γενναίο κούρεμα» των υποχρεώσεων της εταιρείας, διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και εισφορά φρέσκου χρήματος, εκ μέρους του επενδυτή, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως ο Τάκης Δομαζάκης είχε συμπράξει με τον Θεόδωρο Δουζόγλου, ο οποίος εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση της Creta Farms. Ωστόσο, ο ομογενής επιχειρηματίας έκανε πίσω, και δεν προχώρησε στη δεύτερη και δεσμευτική φάση του διαγωνισμού που διενήργησαν οι πιστώτριες τράπεζες, αφήνοντας τον εκτεθειμένο.

    Με την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από την γενική συνέλευση ολοκληρώνεται ένας κύκλος στην προσπάθεια διάσωσης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν τα αδέλφια Δομαζάκη (Μάνος και Τάκης Δομαζάκης) αποδέχθηκαν το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών και μάλιστα έδωσαν τα χέρια ενώπιον του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη για να ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

    Στο μεταξύ, ο νέος επενδυτής συνεχίζει να υποστηρίζει τις ενέργειες της υπηρεσιακής διοίκησης για την επιστροφή της παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγωγή έχει ξεπεράσει τους 200 τόνους σε εβδομαδιαία βάση ενώ παράλληλα αυξάνονται τα σημεία πώλησης που τοποθετούνται τα προϊόντα της εταιρείας. Πρόσφατα, η εταιρεία επέστρεψε και στο κανάλι της HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering) από το οποίο αναγκάστηκε να αποχωρήσει καθώς λόγω των οικονομικών προβλημάτων δεν μπορούσε να προμηθευτεί την αναγκαία ποσότητα πρώτων υλών για να καλύψει τη ζήτηση.



    ΣΧΟΛΙΑ