• Business

    Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τις ΑΜΚ των τραπεζών


    Μερικές από τις δυσκολότερες ημέρες των τελευταίων 10ετιών  αναμένεται να “περάσει” το Χρηματιστήριο, εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου, που θα πραγματοποιήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα κεφάλαια, για την κάλυψη του κυρίαρχου σεναρίου των stress test συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ, έχουν θεωρητικά εξευρεθεί και για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Το σημαντικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι ποιες και πόσες θα καταφέρουν να καλύψουν είτε το σύνολο, είτε μεγάλο μέρος του δυσμενούς σεναρίου (άλλα 10 δις. ευρώ), ώστε να αποφύγουν ή να περιορίσουν δραστικά την έκδοση των ακριβών CoCos (επιτόκιο 8%) και τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

    Οι επενδυτές που σκέφτονται να μπουν στις αυξήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν:

    -Η τιμή των νέων μετοχών θα καθοριστεί μέσω βιβλίου προσφορών που είτε έχουν ανοίξει (Τράπεζα Πειραιώς) είτε θα ανοίξουν οι τράπεζες τις επόμενες ημέρες.

    -Χωρίς να δοθεί δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, αλλά και δίχως να είναι ακόμη γνωστό αν και με ποιο τρόπο θα μπορούν να καταθέσουν προσφορές οι Έλληνες επενδυτές.

    -Χωρίς να απαιτείται η έκδοση και έγκριση Ενημερωτικών Δελτίων από τις ελληνικές Αρχές λόγω της διαδικασία του book building.

    -Με μεγάλα reverse splits –πλην Εθνικής- που συν τοις άλλοις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ολιγοήμερη αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων στο Χρηματιστήριο.

    Η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών για όσες τράπεζες προχωρήσουν σε reverse split  προβλέπεται από τον κανονισμό του Χ.Α ότι γίνεται 4 ημέρες μετά τις γενικές συνελεύσεις, ενώ η επαναδιαπραγμάτευση τους συνολικά 7 ημέρες μετά. Αν δηλαδή μια Γ.Σ γίνει την Κυριακή 15 Νοεμβρίου (π.χ Πειραιώς), την Πέμπτη 19/11 οι μετοχές θα τεθούν εκτός διαπραγμάτευσης για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του reverse split και θα επανέλθουν στο ταμπλό την Τρίτη 24/11.

     



    ΣΧΟΛΙΑ