• Business

    Cosmos Aluminium: Αντέχει στην κρίση του κορονοϊού- Ο ρόλος του Μυτιληναίου

    Γιάννης Καντώνιας


    Από την κρίση του κορονοϊού δεν ήταν δυνατόν να ξεφύγει η βιομηχανία. Το «lock down», με εξαίρεση τις μονάδες που παράγουν προϊόντα για τα σούπερ μάρκετ έβαλε στον πάγο την οικονομική δραστηριότητα και οδήγησε αρκετά επιτελεία, όπως αυτό του ομίλου Viocalco στην απόφαση να «κατεβάσουν προσωρινά τους διακόπτες». Η ζήτηση τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων σχεδόν μηδένισε, καθιστώντας ασύμφορο το κόστος να κρατούν ανοιχτές τις παραγωγικές γραμμές.

    Ωστόσο, υπάρχουν και βιομηχανίες που συνεχίζουν να παράγουν και να εκτελούν τις παραγγελίες κανονικά από τους κλάδους των χημικών, των τροφίμων και του αλουμινίου. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Cosmos Aluminium της οικογένειας Καντώνια, η οποία εξακολουθεί να δέχεται και να εκτελεί κανονικά παραγγελίες για νέα προϊόντα. Μάλιστα, για τις επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες η παραγωγή θα παραμείνει σταθερή αφού δεν έχει ακυρώσεις.

    «Συνεχίζουμε κανονικά. Έχουμε ετοιμάσει πλάνα αντιμετώπισης και πρόληψης των κινδύνων, κάνουμε τακτικές απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας και έχουμε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στους εργαζομένους να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας», επισημαίνει ο Γιάννης Καντώνιας, CEO της Cosmos Aluminium για να προσθέσει πως μετά το αρχικό σοκ η κατάσταση έχει αρχίσει να ομαλοποιείται.

    «Έχουμε το ευτύχημα», λέει ο ίδιος, «να έχουμε μια αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής».

    Ευτύχημα χαρακτηρίζει και το γεγονός πως η προμήθεια της πρώτης ύλης γίνεται από την εσωτερική αγορά και συγκεκριμένα από το «Αλουμίνιο της Ελλάδας» που ανήκει στον όμιλο Μυτιληναίου. Ο κ. Καντώνιας υπογραμμίζει πως ο όμιλος Μυτιληναίου προσφέρει για ακόμη μια φορά σημαντική στήριξη στην εγχώρια βιομηχανία, όπως έκανε και στην προηγούμενη κρίση του 2010, όταν είχε κοπεί εντελώς η πίστωση από τους ξένους προμηθευτές, και αυτός έσπευσε να τροφοδοτήσει τις ελληνικές βιομηχανίες με τις απαραίτητες πρώτες ύλες.

    Βέβαια, υπάρχουν κάποια προβλήματα όσον αφορά στην εισαγωγή κάποιων εξαρτημάτων από χώρες που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την υγειονομική κρίση, όπως η Ιταλία, με αποτέλεσμα αρκετές μονάδες να παύσουν τη λειτουργία τους ή να την περιόρισαν στο ελάχιστο. Ωστόσο, και αυτά αντιμετωπίζονται από εναλλακτικές πηγές.

    Η διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, υπογραμμίζει το στέλεχος της Cosmos Aluminium, είναι η μεγαλύτερη ανησυχία καθώς από αυτή θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Προς το παρόν πάντως και για όσο διάστημα αντέχει, η εταιρεία θα συνεχίσει την παραγωγική δραστηριότητα, με δεδομένο ότι διαθέτει ένα προϊόν που μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά.

    Who is Who

    H Cosmos Aluminium ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2007 από τον Ξενοφώντα Καντώνια και τους δυο γιους του, Γιάννη και Θεόδωρο με έδρα στη Λάρισα. Στο τέλος του καλοκαιριού του 2008 ξεκίνησε την παραγωγή προφίλ αλουμινίου. Σήμερα, λειτουργεί 2 γραμμές διέλασης και απασχολεί περίπου 130 άτομα προσωπικό ενώ εξάγει πάνω από το 90% της παραγωγής της στις διεθνείς αγορές. Η οικογένεια Καντώνια στα τέλη του 2018 είχε ενδιαφερθεί για τη διάσωση του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, ενώ συνεχίζει να αναζητά ευκαιρίες για επενδύσεις σε διάφορους τομείς.



    ΣΧΟΛΙΑ