• Business

    Commerzbank: Κέρδη 1,4 δισ. δολάρια το 2022 – Τα υψηλότερα της δεκαετίας

    • Bloomberg
    Manfred Knof, CEO Commerzbank

    Manfred Knof, CEO Commerzbank


    Η Commerzbank προβλέπει ότι τα κέρδη της φέτος θα ξεπεράσουν αρκετά τα 1,4 δισ. ευρώ που εμφάνισε το 2022, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια συνεχίζουν να ευνοούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες παρουσιάζουν τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων ετών.

    Η τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 472 εκατομμυρίων ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, και είπε ότι το αποτέλεσμα για ολόκληρο το έτος ήταν το καλύτερο σε πάνω από μια δεκαετία. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν σε 1,96 δισ. ευρώ το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

    Τα αποτελέσματα καλύπτουν το πρώτο εξάμηνο ενός τετραετούς σχεδίου ανάκαμψης υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Manfred Knof, το οποίο επωφελήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων.

    Η τράπεζα ξεκινά και πάλι τις πληρωμές των επενδυτών και αυξάνει τους στόχους κερδοφορίας, αν και οι υψηλότερες τιμές επηρεάζουν τους στόχους μείωσης των εξόδων.

    «Το 2022 ήταν πραγματικά, πραγματικά μια δυνατή χρονιά», δήλωσε η Οικονομική Διευθύντρια Bettina Orlopp σε συνέντευξή της στην Anna Edwards του Bloomberg Television. Το θετικό ξεκίνημα για το 2023 σε συνδυασμό με την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων σημαίνει ότι «θα ξεπεράσουμε πολύ τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε.

    Η τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόθεσή της να διανείμει μέρισμα 0,20 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή για τα κέρδη του περασμένου έτους, επιστρέφοντας για πρώτη φορά χρήματα στους επενδυτές μετά από τέσσερα χρόνια.

    Παράλληλα, ζητά έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο της δέσμευσής της να πληρώσει το 30% των κερδών του περασμένου έτους.

    Η Commerzbank δήλωσε ότι αναμένει το 2023 τα καθαρά έσοδα από τόκους να αυξηθούν «πολύ πάνω» από το επίπεδο των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που σημειώθηκε πέρυσι, ενώ σύμφωνα με το θετικό σενάριο θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 7,1 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Chanel: Επενδύει στο σχέδιο εξόδου από το χρηματιστήριο της τράπεζας Rothschild

    Σεντένο: Τον Μάρτιο θα γίνει πιο ξεκάθαρο το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ