• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σεντένο: Τον Μάρτιο θα γίνει πιο ξεκάθαρο το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ

    • NewsRoom
    Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μάριο Σεντένο

    Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μάριο Σεντένο


    Το επίπεδο των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα καταστεί αρκετά πιο σαφές με τις νέες οικονομικές προβλέψεις του επόμενου μήνα, υποστηρίζει ο Μάριο Σεντένο, μέλος του ΔΣ της τράπεζας.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι με τον πληθωρισμό να μετριάζεται ήδη πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις ενδέχεται να δείξουν περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών.

    Επίσης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τα εν λόγω στοιχεία θα είναι “πολύ σημαντικά” για τον καθορισμό της πορείας της νομισματικής πολιτικής, και συγκεκριμένα της κορύφωσης του κόστους δανεισμού.

    “Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά σε αυτό το τελικό επιτόκιο από ό,τι πριν”, δήλωσε ο Σεντένο στην τηλεόραση του Bloomberg TV. “Το πλησιάζουμε και νομίζω ότι ο Μάρτιος θα είναι μία εξαιρετική στιγμή προκειμένου να γίνουμε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό”.

    Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, αν και ο πληθωρισμός – ρεκόρ υποχωρεί στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ σκοπεύει να πραγματοποιήσει νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα. Η ανησυχία των αξιωματούχων εστιάζεται στις υποκείμενες πιέσεις των τιμών, λόγω αύξησης των μισθών.

    Κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μεγάλες αυξήσεις και μετά τον επόμενο μήνα, με ορισμένα από τα “γεράκια” της ΕΚΤ να έχουν τοποθετηθεί ήδη υπέρ αυτού το ενδεχόμενου.

    Επιπλέον, ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα τους κινδύνους για πληθωρισμό ως “ακόμα ανοδικούς”, αναφέροντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να περάσουν σε “σημαντικά περιοριστικό έδαφος”.

    Ο επικεφαλής της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ δήλωσε επίσης ότι “θα χρειαστούν πιο σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων”.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Έργα ύψους 4 δισ. στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία



    ΣΧΟΛΙΑ