• Business

    Citi: Γιατί οι εκλογές θα βοηθήσουν την Ελλάδα και το επιχειρείν

    • NewsRoom
    Citigroup

    Citigroup


    Στην εκτίμηση ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, με το «διαζύγιο» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έχουν αυξήσει το ρίσκο διενέργειας πρόωρων εκλογών την άνοιξη, προχωράει η Citi σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

    Όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα, η βελτίωση της οικονομίας έχει βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει τα ποσοστά του από τα χαμηλά του 2017 περίπου στο 25%, ένα ποσοστό που όμως δεν αρκεί για να ξεπεράσει τη Νέα Δημοκρατία (με τις δημοσκοπήσεις να της δίνουν περίπου 37%).

    Εκτιμά δε ότι μια συντηρητική κυβέρνηση στην Αθήνα θα είναι πιο φιλική για τις αγορές και το επιχειρείν σε σχέση με τον υφιστάμενο κυβερνητικό συνασπισμό, αν και αναμένεται να παραμείνει δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης, δεδομένου του κατακερματισμού στο ελληνικό κοινοβούλιο.

    Το τέλος της περιόδου των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 και η καλύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική απόδοση συνέβαλε στο να αποκατασταθεί σε κάποιο βαθμό η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία, τονίζει η Citigroup, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές – και κυρίως στα έσοδα από τον τουρισμό – και σε ξένες επενδύσεις. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν υπερβαίνει το 1% περίπου σε ετήσια βάση σύμφωνα με τη Citi και δεν αναμένεται να επιταχύνει καθώς ο πληθυσμός μειώνεται, ο ρυθμός αποταμίευσης παραμένει αρνητικός και η τραπεζική πίστωση συστέλλεται.

    Ωστόσο, η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει λιγότερο περιοριστική το 2019-20, κάτι που θα βοηθήσει να διατηρηθεί ο ρυθμός ιδιωτικής δαπάνης θετικός.

    Θετική στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια

    Ο οίκος εκτιμά ότι το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία ενός είδους bad bank ίσως βοηθήσει να απελευθερωθεί κάποια ρευστότητα στην οικονομία το 2019-20. Συνολικά, ωστόσο, η οικονομική προοπτική παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις διακυμάνσεις στην εμπιστοσύνη μεταξύ των ξένων επενδυτών, που είναι στην ουσία το μόνο κανάλι χρηματοδότησης για την οικονομία. Η δυνητική ανάπτυξη παραμένει χαμηλή, δεδομένων των «φτωχών» δημογραφικών τάσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Bild: Εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο, πιθανόν και τον Μάρτιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Στουρνάρας: Σε μεγάλους οίκους και επενδυτές παρουσιάζεται το σχέδιο για τις τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Teneo Intelligence: Θετική εξέλιξη για τους επενδυτές το «διαζύγιο» Τσίπρα-Καμμένου

     



    ΣΧΟΛΙΑ