• Business

    Χρηματιστήριο: Συνέχεια του πτωτικού σερί

    Οι τρεις λόγοι που η αγορά μένει καθηλωμένη, ο ΟΠΑΠ και ο Σωκράτης Λαζαρίδης

    Οι τρεις λόγοι καθήλωσης της οικονομίας


    Ούτε σήμερα κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές, καταγράφοντας την πέμπτη στη σειρά πτωτική του συνεδρίαση.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73%, στις 581,68 μονάδες, ήτοι στα χαμηλά ημέρας, αν και βρέθηκε νωρίτερα ακόμη και στις 588,57 μονάδες, όταν κατέγραφε κέρδη 0,44%. Ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, στα 48,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 63,8 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 2,28 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,94% στις 165,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός διαφοροποιήθηκε κλείνοντας με κέρδη 0,27% στις 51,33 μονάδες.

    Επιστροφή στην ανοδική τροχιά και για τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μετά από δύο ημέρες πτώσης, καθώς έκλεισε με κέρδη 0,84% στις 793,63 μονάδες.

    Μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμου, τελικά το αρνητικό πρόσημο πολλών δεικτοβαρών μετοχών υπερίσχυσε της ανοδικής αντίδρασης των τραπεζών, επηρεάζοντας και το τελικό πρόσημο της αγοράς. Μάλιστα, το μέγεθος της πτώσης διευρύνθηκε στις δημοπρασίες, όπου οι περισσότερες αρνητικές μετοχές αύξησαν τις απώλειες τους, με την αγορά να εμφανίζεται “πρόθυμη” μόνο για intraday trading.

    Πλέον ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα, αυτά της στήριξης των 580 μονάδων, η καθοδική διάσπαση των οποίων δεν αποκλείεται να δοκιμάσει τη ζώνη των 550-560 μονάδων εκ νέου, σε περίπτωση που δεν ενεργοποιηθούν οι “άμυνες” σε επιμέρους μετοχές. Υπενθυμίζεται ότι το επίπεδο των 580 μονάδων είχε δοκιμάσει ανεπιτυχώς η αγορά στη συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου, όταν και άνοιξε ο δρόμος για τις 557,63 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ