• Business

    Χρεώσεις δικτύου ρεύματος: Για ποιους έρχονται αυξήσεις με τη νέα μεθοδολογία της ΡΑΕ -Τι λέει ο ΔΕΔΔΗΕ

    ΡΑΕ

    Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος ΡΑΕ


    Πιο ακριβά θα πληρώνουν τις χρεώσεις στο ΔΕΔΔΗΕ οι τριφασικές παροχές από 1η Ιανουαρίου με τη νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) που αποφάσισε η  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

    Οι διαφορές στον τελικό λογαριασμό ωστόσο δε  θα είναι μεγάλες αφού στους λογαριασμούς ρεύματος η χρέωση δικτύου αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνόλου του λογαριασμού. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τριφασικό ρεύμα έχουν συνήθως οι επαγγελματικές παροχές (επιχειρήσεις, γραφεία και καταστήματα), αυτά θα δουν και μεγαλύτερες χρεώσεις δικτύου αφού θα καθορίζονται πλέον κυρίως με βάση την ισχύ.

    Η νέα μεθοδολογία θα καθορίζει τη χρέωση δικτύου των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους  (αν έχουν δηλαδή τριφασική παροχή) και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης. Σήμερα στην Ελλάδα οι χρεώσεις δικτύου αντιστοιχούν κατά 80 % στην κατανάλωση  ενέργειας, ενώ  από το 2023 σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ αυτό θα αλλάξει και θα περιοριστεί σε 10 %. Το υπόλοιπο 90 % θα συναρτάται από την ισχύ της εγκατάστασης.

    Με το νέο τρόπο υπολογισμού μια μονοφασική παροχή, θα πληρώνει τις μισές χρεώσεις δικτύου από μια τριφασική, ενώ αντίθετα περισσότερο θα επιβαρύνεται μια τριφασική παροχή. Το τριφασικό ρεύμα είναι πιο κατάλληλο για σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους όπου λειτουργούν πολλές συσκευές και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Σε περίπτωση δηλαδή που έχουμε πολύ μεγάλα φορτία τότε το τριφασικό ρεύμα αποτελεί την πιο κατάλληλη και μοναδική επιλογή. Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις έχουν τριφασικό ρεύμα και λόγω καταναλώσεων δεν μπορούν να πάνε σε μονοφασικό, οπότε θα δουν υψηλότερες χρεώσεις δικτύου.

    Σημειώνεται ότι μονοφασικές παροχές εξυπηρετούν μονοφασικές καταναλώσεις με μικρή ισχύ μέχρι 12 KVA (π.χ. κατοικίες κυρίως παλιές) και οι οποίες τροφοδοτούνται από το δίκτυο ΧΤ με φασική τάση ενεργού τιμής 230 (V) και συχνότητας 50 (Hz).

    Οι τριφασικές παροχές εξυπηρετούν καταναλώσεις μεγάλης ισχύος με τριφασικά ή και μονοφασικά φορτία (π.χ. εμπορικές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες, μεγάλες σύγχρονες κατοικίες). Πολλά μεγάλα διαμερίσματα αλλά και όλα τα καινούργια έχουν τριφασικές παροχές, καθώς έχουν πολλές συσκευές συνδεδεμένες κάποιες από τις οποίες είναι και τριφασικές.

    Για να δείτε αν έχετε τριφασική ή μονοφασική παροχή, μπορείτε να το δείτε στα Στοιχεία Μετρητή του λογαριασμού, όπου αναφέρεται η συμφωνημένη Ισχύς: Αν η ισχύς είναι 8 ή 10 kVA τότε το ρεύμα είναι μονοφασικό. Αν η ισχύς είναι 15 ή 25kVA τότε το ρεύμα που χρησιμοποιούμε είναι τριφασικό. Οι οικιακές παροχές έχουν συνήθως Συμφωνημένη Ισχύ 8kVA και 15kVA για μονοφασική παροχή και 25kVA για τριφασική παροχή. Οι επαγγελματικές παροχές έχουν Συμφωνημένη Ισχύ από 25kVA.

    Δαγούμας: Δίνουμε κίνητρο για μετατροπή σε μονοφασικές παροχές

    Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας – η νέα μεθοδολογία μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές), να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

    Ωστόσο, πηγές από την αγορά, αναφέρουν ότι δεν μπορεί κάποιος καταναλωτής τριφασικής παροχής να αλλάξει σε μονοφασική, γιατί δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του, ενώ ενδεχομένως θα πρέπει να αλλάξει πολλές τριφασικές συσκευές. “Τα σύγχρονα σπίτια με αντλίες θερμότητας, κρυφούς φωτισμούς και πολλές ηλεκτρικές συσκευές δεν μπορούν να λειτουργήσουν με μονοφασικές παροχές” αναφέρει πηγή της αγοράς.

    Οπότε, συμπεραίνουν, ότι το νέο μέτρο, λειτουργεί περισσότερο για να ελαφρύνει το βάρος των χρεώσεων δικτύου για τις μονοφασικές παροχές και λιγότερο για να δημιουργήσει κίνητρο για να αλλάξουν την παροχή σε μονοφασική όσοι έχουν τριφασική.

    Γιατί αλλάζει η μεθοδολογία -Τι λέει ο ΔΕΔΔΗΕ

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, στις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται και τα δύο μοντέλα για τον υπολογισμό των χρεώσεων δικτύου: από χρεώσεις με βάση αποκλειστικά την ενέργεια που καταναλώνεται (Κύπρος, Λιθουανία, Ρουμανία) μέχρι αποκλειστικά την ισχύ (Ιταλία). Όμως η τάση σύμφωνα με τις εκθέσεις την ευρωπαϊκών αρχών κατατείνει σε χρεώσεις με βάση την ισχύ της εγκατάστασης, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τις χρεώσεις δικτύου για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που πολλαπλασιάζονται στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δρόμους.

     Σύμφωνα με πηγές από το ΔΕΔΔΗΕ, “πρόκειται για μια απόφαση της ΡΑΕ προς τη θετική κατεύθυνση καθώς με αυτό τον τρόπο γίνεται εξορθολογισμός στο “χώρο” και στη χρήση του Δικτύου. Τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε πιο σωστή διανομή της ισχύος σε όλες τις παροχές. Πλέον τούτου είναι κάτι που γίνεται επί τω πλείστον σε ευρωπαϊκές χώρες και είναι στην ευρύτερη επίσης κατεύθυνση εναρμόνισής μας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα”.

    Η νέα μεθοδολογία που επιβαρύνει λιγότερο τις μονοφασικές παροχές, επιβραβεύει τις μικρότερες καταναλώσεις και επιχειρεί να μειώσει χώρο στο δίκτυο. Ωστόσο, υπάρχουν επιφυλάξεις στο αν θα το καταφέρει, με δεδομένο τη δυσκολία να αλλάξει κάποιος την τριφασική παροχή σε μονοφασική και το μεγάλο κόστος της αλλαγής.

    Εξοικονόμηση ενέργειας

    Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι προτεραιότητα για τη ΡΑΕ που ετοιμάζει ενημερωτική εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις που θα περιλαμβάνει βίντεο, φυλλάδιο και δικτυακό τόπο στον οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να δηλώνουν τις οικιακές συσκευές (κουζίνα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνα κλπ.) και τις ώρες ημερησίως που τις χρησιμοποιούν, το τιμολόγιο του προμηθευτή τους και να βλέπουν το κόστος χρήσης ανά συσκευή αλλά και την εξοικονόμηση που μπορούν να έχουν αντικαθιστώντας τις συσκευές τους με ενεργειακά αποδοτικές ή μεταφέροντας την κατανάλωση στις νυχτερινές ώρες (εφόσον έχουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης).

    Για τους μεγάλους καταναλωτές, επίκειται η ενεργοποίηση πλατφόρμας από τον ΑΔΜΗΕ για την υποβολή προσφορών μείωσης της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής (6-9 μ.μ.) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος τις συγκεκριμένες περιόδους κατά 5 %.

    Διαβάστε επίσης

    ΡΑΕ: Γνωστοποίησε τις βιομηχανίες που θα κόβεται το φυσικό αέριο

    ΡΑΕ: Νέες χρεώσεις για το δίκτυο ηλεκτροδότησης από το 2023
    ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά να κατατεθεί το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ