• Business

    Χωρίς προβλήματα το πιστοποιητικό της Attica Bank-Ποια κρίσιμα θέματα θέτει η KPMG

    • NewsRoom
    Attica Bank: Ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, ζητούμενο οι δεσμευτικές προσφορές

    Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Αττικής


    Τη λογιστική πολυπλοκότητα των καταστάσεων της Attica Bank αναγνωρίζει η ελεγκτική εταιρία KPMG που χορήγησε πιστοποιητικό στην τράπεζα χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

    Εν τούτοις εντόπισε σοβαρά θέματα ελέγχου για τα οποία διατήρησε επιφυλάξεις καθώς όπως αναφέρει κρύβουν στοιχεία υποκειμενικότητας .

    Ποια είναι αυτά:

    Eπιμέτρηση ζημίας

    Η επιμέτρηση της ζημίας απομείωσης σύμφωνα με το πρότυπο ΔΠΧΑ 9 απαιτεί την άσκηση σημαντικών κρίσεων και εκτιμήσεων από την πλευρά της Διοίκησης που εμπεριέχουν σημαντικό βαθμό πολυπλοκότητας.

    H Τράπεζα και ο Όμιλος αναγνωρίζουν ζημία απομείωσης από δάνεια και απαιτήσεις κατά πελατών στο αποσβεσμένο κόστος τόσο σε ατομική όσο και σε συλλογική βάση.

    Η Τράπεζα και ο Όμιλος στις εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις την 31 Δεκεμβρίου 2020 εμφανίζουν ποσό ΕΥΡΩ 1 987 εκατ. (2019: ΕΥΡΩ 1 828 εκατ.) ως απαιτήσεις από πελάτες στο αποσβεσμένο κόστος καθώς και ΕΥΡΩ 386 εκατ. (2019: ΕΥΡΩ 281 εκατ.) ως απομείωση επί των απαιτήσεων αυτών.

    Με βάση τη μεθοδολογία ελέγχου και τις διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου, οι ελεγκτικές μας διαδικασίες περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων τα εξής:

    Εξετάσαμε το αν οι παραδοχές και τα συμπεράσματα της Διοίκησης για την ταξινόμηση και επιμέτρηση χρηματοοικονομικών μέσων είναι κατάλληλες. Αξιολογήσαμε τις διαδικασίες και εφαρμογές καθώς και τα συστήματα με τις αντίστοιχες δικλίδες ασφαλείας ως προς την ταξινόμηση και επιμέτρηση. Αξιολογήσαμε τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των σημαντικότερων δικλίδων ασφαλείας που σχετίζονται με την εκτίμηση και τον υπολογισμό των σημαντικών παραμέτρων και κριτηρίων που αφορούν την Σημαντική Αύξηση Πιστωτικού Κινδύνου (SICR). Τα σημαντικότερα θέματα ελέγχου είναι εκείνα τα θέματα που, κατά την επαγγελματική μας κρίση, ήταν εξέχουσας σημασίας στον έλεγχό μας επί των Εταιρικών και Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της ελεγχόμενης χρήσης.

    Τα θέματα αυτά και οι σχετιζόμενοι κίνδυνοι ουσιώδους ανακρίβειας αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο του ελέγχου των Εταιρικών και Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων ως σύνολο, για τη διαμόρφωση της γνώμης μας επί αυτών και δεν εκφέρουμε ξεχωριστή γνώμη για τα θέματα αυτά.

    Ζημιά από την απομείωση δανείων

    -H εκτίμηση της ζημιάς απομείωσης των δανείων και απαιτήσεων πελατών στο αποσβεσμένο κόστος αποτελεί σημαντικό θέμα ελέγχου επειδή:

    — Στηρίζεται στην εφαρμογή λογιστικής αρχής που απαιτεί εκτιμήσεις και κρίσεις που εμπεριέχουν σημαντικό βαθμό πολυπλοκότητας.

    — Κατά τη διάρκεια της χρήσης η Διοίκηση προχώρησε σε αλλαγή λογιστικής εκτίμησης σχετικά με τις απομειώσεις των δανείων και αυτό επέφερε ζημιές σημαντικού ύψους.

    — Εμπεριέχεται άσκηση κρίσης για την ορθή κατάταξη των δανείων και του τρόπου με τον οποίο γίνεται η επιμέτρηση τους.

    — Ο υπολογισμός της ζημίας απομείωσης απαιτεί σημαντικές εκτιμήσεις από τη Διοίκηση για τα μακροοικονομικά κριτήρια που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στον υπολογισμό της.

    — Απαιτεί κρίση από την πλευρά της Διοίκησης για να διαπιστώσει αν υπάρχει αύξηση πιστωτικού κινδύνου λαμβάνοντας επίσης υπόψη την τρέχουσα οικονομική αβεβαιότητα ως αποτέλεσμα της επίπτωσης του COVID-19 και των προγραμμάτων αναστολών πληρωμών (moratoria).

    — Απαιτεί αξιολόγηση από την πλευρά της Διοίκησης των αποτελεσμάτων μοντέλων επιμέτρησης αναμενόμενου πιστωτικού κινδύνου που εμπεριέχουν σημαντικό βαθμό πολυπλοκότητας. Οι γνωστοποιήσεις που απαιτεί το ΔΠΧΑ 9 είναι εξίσου σημαντικές για την κατανόηση των εκτιμήσεων που απαιτούνται για τον υπολογισμό της ζημίας απομείωσης .

    Αναβαλλόμενη φορολογία

    Η Τράπεζα και ο Όμιλος αναγνώρισαν αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ποσού ΕΥΡΩ 421 εκατ. (2019: ΕΥΡΩ 450 εκατ.) για προσωρινές διαφορές και φορολογικές ζημιές στο βαθμό που θεωρείται ότι είναι ανακτήσιμες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

    Στην σημείωση 29 των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων γίνεται ανάλυση των προσωρινών διαφορών και φορολογικών ζημιών.

    Η επιμέτρηση ανακτησιμότητας των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων θεωρείται σημαντικό θέμα ελέγχου καθώς η εκτίμηση της ανακτησιμότητάς τους από τη Διοίκηση Αξιολογήσαμε το εύλογο των κύριων παραδοχών της Διοίκησης συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την κατάρτιση του επιχειρηματικού πλάνου που χρησιμοποιήθηκαν από την Διοίκηση για την εκτίμηση της ανακτησιμότητας των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που έχουν αναγνωριστεί στην κατάσταση οικονομικής θέσης της 31 Δεκεμβρίου 2020.

    Για τους σκοπούς της αξιολόγησής μας επί της ανακτησιμότητας, ελέγξαμε τις προσαρμογές που εφαρμόστηκαν στα λογιστικά κέρδη από τη Διοίκηση για τον υπολογισμό των φορολογητέων κερδών, με την υποστήριξη εξειδικευμένων στελεχών μας σε 5 είναι σύνθετη και χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό υποκειμενικότητας.

    Η ανακτησιμότητα των αναγνωρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων εξαρτάται από τη δυνατότητα της Τράπεζας να παράγει μελλοντικά επαρκή φορολογητέα κέρδη που δύνανται να χρησιμοποιηθούν έναντι εκπιπτόμενων προσωρινών διαφορών και φορολογικών ζημιών (πριν αυτές λήξουν).

    Η αξιολόγηση από μέρους της Διοίκησης του κατά πόσο θα υπάρξουν μελλοντικά φορολογητέα κέρδη απαιτεί τις ακόλουθες σημαντικές κρίσεις και εκτιμήσεις:

    — Παραδοχές στις οποίες στηρίζεται το επιχειρηματικό πλάνο της Τράπεζας, σε σχέση με εκτιμήσεις για τις μελλοντικές επιδόσεις που σχετίζονται με τον προσδιορισμό των αναμενόμενων φορολογητέων κερδών στο μέλλον

    — Εκτιμήσεις που πρέπει να καλύπτουν τον χρονικό ορίζοντα έως τη νομική εκπνοή της περιόδου εντός της οποίας μπορεί να ανακτηθεί η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.

    — Προσαρμογές που απαιτούνται για την εκτίμηση των φορολογητέων κερδών από τα λογιστικά κέρδη (όπως εκτιμώνται στο επιχειρηματικό πλάνο) για να συνάγεται το ποσό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που θα μπορεί να ανακτηθεί σε μελλοντικές χρήσεις

    Ομόλογο και η αξία του

    Στην κατηγορία χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αποτιμώμενα στην εύλογη αξία μέσω των λοιπών συνολικών εσόδων (Σημείωση 18) περιλαμβάνεται το ομόλογο που είχε προκύψει από τιτλοποίηση δανείων σε προηγούμενη χρήση. Ο προσδιορισμός της εύλογης αξίας του ομολόγου (επίπεδο 3) (Σημείωση 40.7) που προέκυψε από την τιτλοποίηση αυτή περιλαμβάνει σημαντικές εκτιμήσεις από τη Διοίκηση και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις καθώς και την συνδρομή εξειδικευμένων στελεχών για τον υπολογισμό της. Λόγω των ανωτέρω, θεωρούμε το θέμα αυτό ως ένα σημαντικό θέμα ελέγχου.

    Συνέχιση δραστηριότητας

    Στα πλαίσια της κατάρτισης των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων, η Διοίκηση είναι υπεύθυνη να αξιολογήσει την ικανότητα του Ομίλου και της Τράπεζας τους να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, καθώς και να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής στις Εταιρικές και Ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις.

    Η Διοίκηση εξέτασε την επίπτωση από τις ζημίες που αναγνωρίστηκαν κατά την 31 Δεκεμβρίου 2020 κυρίως από την απομείωση δανείων και επενδυτικών τίτλων, στην μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κάτω από το όριο που έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές.

    Η Διοίκηση εξέτασε την επάρκεια ρευστότητας της Τράπεζας στα πλαίσια της αξιολόγησης της συνέχισης δραστηριότητας.

    Επιπρόσθετα, η Διοίκηση κατήρτισε ένα πλάνο ενίσχυσης κεφαλαιακής επάρκειας που έκρινε ως επαρκές για να ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το ελάχιστο όριο όπως ορίζεται από τις εποπτικές αρχές ώστε να διασφαλίσει τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Τράπεζας και του Ομίλου.

    Η Διοίκηση της Τράπεζας και του Ομίλου ενέκρινε το σχέδιο αυτό και στην συνέχεια το υπέβαλε στις εποπτικές αρχές.

    Θεωρήσαμε την αξιολόγηση της ικανότητας της Τράπεζας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους ως κύριο θέμα ελέγχου λόγω της σημαντικότητας του θέματος και την κρίση που ασκήθηκε από την Διοίκηση της Τράπεζα.

    Διεθνές το θέμα της Attica Bank με την KPMG – Δύο δρόμοι για την σύνταξη του ισολογισμού



    ΣΧΟΛΙΑ