• Business

    Χωρίς προηγούμενο η πρόθεση των επιχειρήσεων για αποεπενδύσεις

    • NewsRoom
    αποεπενδυσεις


    Τις αποεπενδύσεις επιλέγουν ως τρόπο διατήρησης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος οι επιχειρήσεις, κατά το διάστημα αυτό, ενώ κύριες αιτίες για τη στρατηγική αυτή φαίνεται να είναι η πίεση των μετόχων, καθώς και οι ραγδαίες εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα, που επηρεάζουν άμεσα τις επιθυμίες των πελατών. Αυτή είναι η εικόνα των επιχειρήσεων, που δίνει στη δημοσιότητα η νέα έρευνα της ΕΥ, Global Corporate Divestment Study 2019.

    Στην ετήσια έρευνα πήραν μέρος περισσότερα από 900 διευθυντικά στελέχη από όλον τον κόσμο. Τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή αυτή αποκαλύπτουν ότι η πρόθεση για αποεπενδύσεις παραμένει ισχυρή, με το 84% των επιχειρήσεων να δηλώνει πως σκοπεύει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    Περισσότερες από τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις (81%) δηλώνουν ότι ο εξορθολογισμός των λειτουργικών μοντέλων θα επηρεάσει τα σχέδιά τους για αποεπενδύσεις φέτος, φανερώνοντας έτσι μια αυξανόμενη επιθυμία των εταιρειών να καταστούν πιο ευέλικτες, καθώς αντιμετωπίζουν το νέο, αλλά και τον ήδη υπάρχοντα ανταγωνισμό.

    Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, οι αποεπενδύσεις είναι πιθανότερο να αποτελούν πρωτοβουλίες προνοητικού χαρακτήρα και με μείζονα βαρύτητα, παρά να είναι απλές αντιδράσεις στην αλλαγή.

    Στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών, το 70% των εταιρειών αναμένει μεγάλης κλίμακας αποεπενδύσεις αναδιάρθρωσης, ποσοστό αυξημένο έναντι του 50%, που κατέγραψε η έρευνα το 2018. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που επικαλούνται το αδύναμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας επιχειρηματικής μονάδας, ως το έναυσμα για την τελευταία τους αποεπένδυση, μειώθηκαν σημαντικά, από το 85% στο 69%.

    Μειωμένος ο ασταθής γεωπολιτικός παράγοντας στις αποφάσεις των επιχειρήσεων

    Παράλληλα, μειωμένος παρουσιάζεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που αναφέρουν ότι οι μακροοικονομικές και οι γεωπολιτικές πιέσεις θα παίξουν ρόλο στις αποφάσεις τους για αποεπενδύσεις, αφού από 62% του 2018 έχει πέσει στο 51%. Οι επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν συμφιλιωθεί περισσότερο με την παγκόσμια αβεβαιότητα: το 74% εξακολουθεί να αναμένει ότι οι γεωπολιτικές αλλαγές θα ωθήσουν τα λειτουργικά κόστη σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ το 69% διερωτάται αν πρέπει να αναμένει ότι οι υπάρχουσες διασυνοριακές εμπορικές συμφωνίες θα παραμείνουν ως έχουν.

    Πώς αναμένεται να επηρεάσει τις αποεπενδύσεις η σύγκλιση των κλάδων

    Καθοριστικό παράγοντα, που θα καθοδηγήσει τις αποφάσεις για αποεπενδύσεις για το 70% των στελεχών εκτιμάται ότι θα είναι η σύγκλιση των κλάδων. Δεν μπορούν, πλέον, να στηρίζονται σε παλιές τακτικές για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Ως εκ τούτου, το 80% των εταιρειών εκτιμά ότι ο αριθμός των αποεπενδύσεων, που βασίζονται στην τεχνολογία θα αυξηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σε σχέση με το 66% της περασμένης χρονιάς.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των εταιρειών επανεπένδυσαν τα έσοδα από τις τελευταίες αποεπενδύσεις τους σε νέα προϊόντα, αγορές και γεωγραφικές περιοχές. Αυτή η στρατηγική βοηθά τις εταιρείες να ανταποκρίνονται καλύτερα στις διασυνοριακές ευκαιρίες και να μπορούν να δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους και την ίδια την εταιρεία.

    Σκόπελος για τις πωλήσεις το χάσμα τιμής μεταξύ αγοραστών και πωλητών

    Βάσει των ενδείξεων της έρευνας, η ύπαρξη ενός ισχυρού αφηγήματος, το οποίο να υποστηρίζεται από έγκαιρη προετοιμασία, που θα απαντά στα ερωτήματα μιας ευρείας δεξαμενής αγοραστών, είναι πιο σημαντική από ποτέ. Λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα (67%) των πωλητών αναφέρουν ότι το χάσμα της τιμής μεταξύ αγοραστών και πωλητών είναι μεγαλύτερο από 20%. Το αντίστοιχο ποσοστό όσων ανέφεραν κάτι τέτοιο στην περσινή έρευνα ήταν μόλις 25%. Ένα λειτουργικό μοντέλο-στόχος είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τους αγοραστές ιδιωτικού κεφαλαίου (PE), οι οποίοι έχουν άφθονα κεφάλαια για να αξιοποιήσουν, αλλά δε διαθέτουν επιχειρηματικές συνέργειες.

    Από τις εταιρείες ιδιωτικού κεφαλαίου, το ένα τέταρτο δηλώνει ότι μια καλά μελετημένη αυτοτελής περίπτωση προς αποεπένδυση και ένα σχετικό μοντέλο κόστους, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να τους κρατήσουν σε ενδιαφέρον σε μια διαδικασία πώλησης, ενώ οι μισοί από αυτούς αναφέρουν ότι η πρόσβαση σε αναλυτικά δεδομένα αποτελεί βασικό παράγοντα στην απόφασή τους αν θα παραμείνουν σε μια ανταγωνιστική ανοικτή διαδικασία πώλησης. Οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ακρίβεια: το 39% των ενδιαφερόμενων αγοραστών ιδιωτικού κεφαλαίου αναφέρει ότι, εάν η επιχείρηση δεν πετύχει την προβλεπόμενη απόδοση, θα έριχναν την τιμή ή θα αποχωρούσαν από τη διαδικασία.

    Αναφερόμενος στα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, σχολιάζει: «Οι αποεπενδύσεις αποτελούν παγίως ένα σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των επιχειρήσεων. Σήμερα, καθώς η διάθεση για αποεπενδύσεις ενισχύεται, και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να αντιδρούν έγκαιρα στις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος, που δημιουργούν, κυρίως, οι νέες τεχνολογίες, και της υλοποίησης μιας στρατηγικής αποεπενδύσεων που θα ενισχύσει τις επιδόσεις τους μακροπρόθεσμα. Θα πρέπει, επίσης, να προσεγγίζουν την αγορά, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των εταιρειών ιδιωτικού κεφαλαίου ως προς την πληροφόρηση για τις υπό αποεπένδυση δραστηριότητες».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παναγιωτάκης προς Κομισιόν: Αναζητούμε επενδυτές σε ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα-Κάντε κι εσείς κάτι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ernst & Young: Τι προβληματίζει τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): «Γιατί δεν επενδύουμε στην Ελλάδα τώρα»



    ΣΧΟΛΙΑ