• Business

    Χωρίς γραφειοκρατία η έκδοση αδειών για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα

    Χωρίς γραφειοκρατία η έκδοση αδειών για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα

    Καφέ και εστιατόρια στο Μοναστηράκι


     Απλοποίηση και βελτίωση για την έκδοση αδειών, που απαιτούνται για την λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα ανακοινώνει το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση σε όσα ισχύουν ως σήμερα, καθώς εστιατόρια, καφετέριες, κινηματογράφοι, θέατρα κ.ά. που δεν βρίσκονται πλησίον μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, δεν θα χρειάζονται πλέον  έγγραφο έγκρισης από την Εφορεία Πόλης Αθηνών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Την θετική γνωμοδότησε έκανε μάλιστα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και έτσι αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απαλλάσσονται πλέον από ένα τεράστιο γραφειοκρατικό βάρος, που τους κόστιζε πολύτιμο χρόνο και χρήμα.

    Για την εξέλιξη αυτή να σημειωθεί, υπήρξε μακρά συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων προκειμένου να υπάρξει αναλυτική καταγραφή και αποτύπωση σε χάρτες τόσο των μνημείων όσο και των περιοχών που προστατεύονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης των Αθηνών.

     Συγκεκριμένα αποτυπώθηκε σε χάρτη η περιοχή προστασίας της Ακρόπολης, καθώς και περιοχές γύρω από 80 και πλέον μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, που βρίσκονται σε ολόκληρη την πόλη. Στις περιοχές αυτές καθορίστηκαν ποιες ιδιοκτησίες έχουν οπτική επαφή με τα εν λόγω μνημεία και συνεπώς εμπίπτουν σε καθεστώς προστασίας. Στη συνέχεια και μετά την αναλυτική επεξεργασία των υφιστάμενων πρακτικών οριοθέτησης κοινοχρήστου χώρου, αποτυπώθηκαν στους χάρτες οι περιοχές, στις οποίες η ΕΦΑΠΑ επιτρέπει την λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

     Κατόπιν αυτών δημιουργούνται οι εξής τρεις κατηγορίες:

    1.Για επιχειρήσεις που δεν γειτνιάζουν με μνημεία ή επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους δεν θα απαιτείται πλέον η έκδοση διαπιστωτικού ή άλλου εγγράφου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών για την έναρξη της λειτουργίας τους. Τόσο οι άδειες λειτουργίας όσο και οι άδειες τραπεζοκαθισμάτων θα δίνονται με βάση τους υπόλοιπους όρους και περιορισμούς που ισχύουν για κάθε περιοχή.

    2. Οι επιχειρήσεις που συνορεύουν με μνημεία ή επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους θα λαμβάνουν πλέον απευθείας έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών και δε θα απαιτείται η χρονοβόρα διαδικασία εξέτασης της αίτησής τους από το Τοπικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αυτό θα συμβαίνει τόσο για την άδεια λειτουργίας όσο και για τον χώρο που θα μπορεί να δοθεί για χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

    3. Σημειώνεται ότι για επιχειρήσεις που βρίσκονται στον ενοποιημένο κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο γύρω από τη Ακρόπολη, ο οποίος αποτελεί τη ζώνη προστασίας της Ακρόπολης ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (τμήμα της Πλάκας και του Θησείου κ.ά.), το καθεστώς παραμένει ίδιο και η διαδικασία αδειοδότησης θα απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Την έως τώρα χρονοβόρα και επιβαρυντική για τους πολίτες διαδικασία αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος επισημαίνει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που όπως αναφέρει μόνον εντός το 2020 είχαν αποσταλεί στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων περί τις 240 υποθέσεις, που αφορούσαν σε εγκρίσεις λειτουργίας καταστημάτων εντός του αρχαιολογικού χώρου των Αθηνών. «Μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση απόφασης από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που θα καθορίζει αναλυτικά τους όρους και τις περιοχές ισχύος τους», όπως λέει.

    «Κάνουμε την καθημερινότητα των επαγγελματιών απλούστερη, ξεπερνάμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεκαετιών», λέει και ο δημαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επισημαίνοντας ότι γίνεται έτσι το πρώτο σημαντικό βήμα για την άρση των εμποδίων ίδρυσης, για τη μείωση των χρόνων έναρξης, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

    Διαβάστε επίσης

    Αρχαία Τενέα – Κατοίκηση από την 3η π.Χ. χιλιετία και σπουδαία ευρήματα

    ΠΙΟΠ: Διαδικτυακό εργαστήρι-«Βιβλιοδεσία με διακοσμητική ραφή γαλλικού τύπου»

    Λάνα Μανδύλα: Λησμονιά και λύτρωση μέσα από την ποίηση – Η ευχή των ημερών

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ