• Business

    Χειρότερη από το 2015 η φετινή χρονιά για τους μεταφορείς μαγειρικών λαδιών


    Το 2015 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τον τομέα της μεταφοράς μαγειρικών λαδιών (ηλιέλαιο, φοινικέλαιο, σησαμέλαιο κλπ) – όμως δεν μπορεί να πει το ίδιο κανείς και για το 2016, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

    Όπως αναφέρει στην τελευταία της εβδομαδιαία έκθεση η Intermodal, «οι αγορές μαγειρικών λαδιών ανά τον κόσμο παραμένουν υπό πίεση, στη βάση μίας αναιμικής ζήτησης. Κάποιοι από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν την χαμηλή δραστηριότητα είναι η εποχικότητα, τα αυξημένα αποθέματα και οι υγρές και ξηρές καιρικές συνθήκες στη Δύση και την Ανατολή αντίστοιχα. Ενώ στην Νότια Αμερική η δραστηριότητα έχει ήδη πληγεί από την εποχιακή καλοκαιρινή χαλάρωση, οι επιπτώσεις του φαινομένου Ελ Νίνιο είναι ακόμη εμφανείς στις εξαγωγές φοινικελαίου από την νοτιοανατολική Ασία. Περιττό να πούμε ότι η επίδραση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μακρές λίστες διαθέσιμων πλοίων και να υποχωρήσουν τα μεταφορικά ναύλα σε νέα χαμηλά».

    Όπως παρατηρεί ο αναλυτής της Intermodal Στέλιος Κολλίντζας, παρά τις προσδοκίες των εφοπλιστών, η παραδοσιακή αύξηση της ζήτησης πριν και μετά το Ραμαζάνι δεν εμφανίστηκε φέτος. «Η Ινδία και το Πακιστάν, οι κύριες πηγές ζήτησης, είναι πολύ ‘αργές’, ενώ η Ευρώπη και η Κίνα επίσης είναι αδύναμες, Ωστόσο, οι αγορές στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα έχουν δει πιο υγιή δραστηριότητα, αλλά και πάλι ότι επαρκή για να απορροφήσει το άφθονο τονάζ. Τα φορτία φοινικελαίου μειώθηκαν κατά 8,5% τον Ιούνιο συγκριτικά με τον Μάιο, αναγκάζοντας έναν αριθμό πλοιοκτητών να ανταγωνιστούν σκληρά για κάθε φορτίο που διατίθεται στην αγορά».

    Όσον αφορά στην περιφερειακή αγορά της νοτιοανατολικής Ασίας, ο ίδιος επισημαίνει πως «υπάρχει μία ελαφρά αύξηση των φορτίων, καθώς οι ναυλωτές θέλουν να ανανεώσουν τα αποθέματά τους, αλλά γενικά η αγορά είναι ακόμη μακριά από το να πετύχει μία ισορροπία».

    Για την Λατινική Αμερική, παρατηρεί ότι «μετά από πολλούς μήνες μίας μάλλον σταθερής αγοράς, τα μεταφορικά ναύλα στις εμπορικές γραμμές μαγειρικών λαδιών από τη Νότια Αμερική έχουν χαλαρώσει», γεγονός που αποδίδει στην απότομη μείωση της ζήτησης από την Ινδία, που παραδοσιακά ήταν ο κύριος προορισμός των φυτικών λαδιών από τη Λατινική Αμερική. Εκτιμά μάλιστα ότι είναι πιο πιθανό τα ναύλα να υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο, παρά να αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Όσο για την αγορά της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, ο Σ. Κολλίντζας σημειώνει ότι οι προοπτικές δεν διαφέρουν σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με την δραστηριότητα να παραμένει χαμηλή και τα φορτία που μεταφέρονται να είναι κατά κύριο λόγο μικρά. Οι εξαγωγές φοινικελαίου προς την Ινδία αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές μέχρι τη γιορτινή περίοδο του Diwali τον Οκτώβριο.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/se-richa-nera-parangelies-neon-plion/62770



    ΣΧΟΛΙΑ