• Business

  Χάρης Καρώνης: Έχασε η JP Morgan, ανοίγει ο δρόμος για μια σωστή αποτίμηση της Viva Wallet

  • NewsRoom
  Χάρης Καρώνης (Viva Wallet), φωτογραφία από ανάρτηση στο LinkedIn

  Χάρης Καρώνης (Viva Wallet): Η φωτογραφία από τη σχετική ανάρτηση του Χάρη Καρώνη στο LinkedIn


  «Η ομάδα της Viva χαιρετίζει τη σημερινή δικαστική απόφαση, η οποία ανοίγει τον δρόμο για μια σωστή αποτίμηση της Viva. Η απόφαση υποστηρίζει ότι η Viva πρέπει να αποτιμάται σύμφωνα με την πλήρη δυναμική που μπορεί να έχει στην αγορά, κάτι το οποίο περιλαμβάνει τα προσοδοφόρα σχέδια επέκτασής της στις ΗΠΑ».

  Με αυτόν τον τρόπο χαιρετίζει την απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με τις διαφορές που είχαν προκύψει με την JP Morgan ο Χάρης Καρώνης της Viva Wallet. Μάλιστα, τονίζει πως από εδώ και στο εξής στόχος του είναι να αποκαταστήσει την πίστη και την εμπιστοσύνη της ομάδας της Viva στην JP Morgan.

  Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, την οποία, σημειωτέον, είχε προαναγγείλει με προηγούμενη ανάρτησή του ο Χάρης Καρώνης, στο πόρισμα για την WRL, η απόφαση απορρίπτει τις προσπάθειες της JP Morgan να ξαναγράψει τη συμφωνία των μετόχων, ζητώντας η αποτίμηση να λαμβάνει υπόψη ορισμένους ρυθμιστικούς περιορισμούς που ισχύουν μόνο για την JP Morgan (και όχι για τη Viva).

  Οι κανονιστικοί αυτοί περιορισμοί ήταν πιθανό να στρεβλώσουν σημαντικά τη διαδικασία αποτίμησης και να μειώσουν αδικαιολόγητα την αξία της εταιρείας έως και 50% προς όφελος της JP Morgan και ενάντια στα συμφέροντα των ιδρυτών και των περισσότερων από 200 κατόχων δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών-εργαζομένων, σημειώνει ακόμη ο Χάρης Καρώνης.

  Η αποφάση του δικαστηρίου σημαίνει επίσης ότι μια προηγούμενη αποτίμηση που δόθηκε από την πλευρά της JP Morgan είναι άκυρη επειδή ήταν προδήλως εσφαλμένη, με αποτέλεσμα την υποτίμηση της αξίας της εταιρείας, αναφέρει.

  «Ως Διευθύνων Σύμβουλος», σημειώνει ο κ. Καρώνης, «καλώ και τους δύο μετόχους να προχωρήσουν στη διαδικασία αποτίμησης που συμφώνησαν, η οποία θα αντικατοπτρίζει την τρέχουσα και μελλοντική αξία της Viva. Η αποτίμηση θα λαμβάνει πλέον υπόψη την πραγματική θέση της Viva στην αγορά και ένα πραγματικό σύνολο οικονομικών προβλέψεων, τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ, που θα επεκτείνεται τουλάχιστον μέχρι το 2030 και θα αντανακλά την πλήρη δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας στις αγορές αυτές, και να αφήσουν πίσω τις διαφορές και τις δικαστικές αντιπαραθέσεις».

  Πριν από τη δίκη αυτή και για 2,5 χρόνια, συνεχίζει ο κ. Καρώνης, η JP Morgan επιχείρησε να εμποδίσει οποιαδήποτε επέκταση της Viva στις ΗΠΑ, βασιζόμενη σε ένα αμερικανικό ρυθμιστικό πλαίσιο των ΗΠΑ που ίσχυε μόνο για την JP Morgan. Μόνο λίγο πριν από τη δίκη αυτή, σημειώνει, η JP Morgan αποδέχτηκε τελικά ότι αυτό ήταν λάθος. Η απόφαση καθιστά πλέον σαφές ότι η αξία της Viva είναι σκόπιμο να εκτιμηθεί με βάση το γεγονός ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο των ΗΠΑ δεν περιορίζει την επέκταση της Viva στην αγορά των ΗΠΑ με τη μοναδική και καινοτόμο τεχνολογία Tap on Any Device.

  «Στόχος μου είναι να αποκαταστήσω την πίστη και την εμπιστοσύνη της ομάδας της Viva στην JP Morgan. Θέλω έναν μέτοχο που να σέβεται τις βασικές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης μιας εταιρείας, που να μη δημιουργεί τοξικό περιβάλλον και να δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της εταιρείας. Η εταιρεία έχει φτάσει στο σημείο οι προβλεπόμενες πωλήσεις της να είναι ίσες με τις προβλεπόμενες δαπάνες, γεγονός που τροφοδοτεί περαιτέρω την ικανότητά της να επενδύει στην ανάπτυξη και ελπίζω ότι οι πρόσφατες αλλαγές ηγεσίας εντός της JP Morgan Payments θα δώσουν την ευκαιρία να ξαναρχίσει ο εποικοδομητικός διάλογος και να διευκολυνθεί η ανάπτυξη αυτή», υπογραμμίζει ο κ. Καρώνης.

  «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα με άμεση συνδεσιμότητα με όλα τα μεγάλα εγχώρια προγράμματα καρτών και όλους τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής σε όλη την Ευρώπη. Η Viva έχει καθιερωθεί ως ηγέτης στην τεχνολογία Tap on Any Device, επιτρέποντας σε κάθε έμπορο σε όλη την Ευρώπη -και σύντομα και στις ΗΠΑ- να δέχεται πληρωμές από οποιαδήποτε συσκευή. Η Viva βελτιστοποιεί συνεχώς τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της εκτενούς υιοθέτησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε όλο τον κόσμο. Η Viva θα συνεχίσει τώρα κανονικά τη στρατηγική ανάπτυξής της, ενδυναμώνοντας τη θέση της ως η κορυφαία τράπεζα τεχνολογίας για πληρωμές εμπόρων όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, επιτυγχάνοντας έτσι την πραγματική αξία (market value) της».

  «Εγώ, ο Μάκης και η ομάδα μας στη Viva παραμένουμε προσηλωμένοι στην πλήρη αξιοποίηση των εξαιρετικών δυνατοτήτων της Viva», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Καρώνη.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση του Χάρη Καρώνη:

  «Η ομάδα της Viva χαιρετίζει τη σημερινή δικαστική απόφαση η οποία ανοίγει το δρόμο για την ορθή αποτίμηση της Εταιρείας. Η απόφαση ορίζει ότι η Viva θα πρέπει να αποτιμηθεί επί τη βάση της πλήρους δυναμικής της στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου του προσοδοφόρου πλάνου επέκτασης της Εταιρείας στην Αμερική.  

  Αποφασίζοντας υπέρ της WRL, το δικαστήριο απέρριψε τις προσπάθειες της JP Morgan να επαναδιατυπώσει τους όρους της συμφωνίας μετόχων, με σκοπό να επιβάλλει να ληφθούν υπόψη στην αποτίμηση συγκεκριμένοι νομοθετικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στη JP Morgan (και όχι στη Viva). Οι εν λόγω νομοθετικοί περιορισμοί θα αλλοίωναν σημαντικά την αποτίμηση και θα μείωναν υπερβολικά την αξία της Εταιρείας έως και 50%, προς όφελος της JP Morgan και εις βάρος των συμφερόντων των ιδρυτών της Viva και των άνω των 200 υπαλλήλων της που συμμετέχουν στο Stock Option Plan. H απόφαση συνεπάγεται, επίσης, ότι η προηγούμενη αποτίμηση που υπέβαλε η JP Morgan και διεξήχθη από τη Houlihan Lokey είναι άκυρη, καθώς βασίστηκε σε προφανώς λανθασμένα δεδομένα, με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί η αξία της Εταιρείας.  

  Ως CEO, προσκαλώ και τους δύο μετόχους να προχωρήσουν με τη διαδικασία αποτίμησης που έχουν συμφωνήσει, η οποία είναι αυτή που αποτυπώνει την παρούσα και μελλοντική αξία της Viva. Η αποτίμηση θα λάβει πλέον υπόψη την πραγματική θέση της Viva στην αγορά, καθώς και ορθές οικονομικές προβλέψεις με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον έως το 2030, που απεικονίζουν το πλήρες εύρος  των προοπτικών ανάπτυξης της Εταιρείας τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Αμερική, αφήνοντας στο παρελθόν τις όποιες δικαστικές διαμάχες και διαφωνίες. 

  Πριν τη δίκη και για διάστημα 2,5 ετών, η JP Morgan επεδίωξε να εμποδίσει κάθε πλάνο επέκτασης της Viva στην Αμερική, βασιζόμενη στο Αμερικανικό ρυθμιστικό πλαίσιο στο οποίο υπόκειται μόνο η JP Morgan. Η JP Morgan παραδέχθηκε ότι αυτή η συνθήκη δεν ισχύει μόλις λίγο πριν τη δίκη. Η σημερινή απόφαση καθιστά πλέον σαφές ότι η Viva θα πρέπει να αποτιμηθεί στη βάση ότι το Αμερικανικό ρυθμιστικό πλαίσιο δεν περιορίζει την επέκταση της στην Αμερικανική αγορά, με τη μοναδική και καινοτόμα τεχνολογία Tap on Any Device.  

  Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την πίστη και την εμπιστοσύνη της ομάδας της Viva προς τη JP Morgan. Θέλουμε ένα μέτοχο που σέβεται τις βασικές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, που θέτει σε προτεραιότητα τα συμφέροντά του, και δεν δημιουργεί σε αυτό ένα τοξικό περιβάλλον. Στην παρούσα φάση η Εταιρεία έχει πλέον ισοσκελίσει τα μηνιαία έσοδα και έξοδά της (breakeven), ενισχύοντας τη δυνατότητά της να επενδύσει στην ανάπτυξή της. Ελπίζουμε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην ηγετική ομάδα της JP Morgan Payments θα αποτελέσουν ευκαιρία να ξεκινήσουμε εκ νέου έναν εποικοδομητικό διάλογο και να υποστηριχθεί ουσιαστικά αυτό το πλάνο ανάπτυξης. 

  Έχουμε επιτύχει να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα με απευθείας διασύνδεση με όλα τα τοπικά σχήματα καρτών και εναλλακτικών μεθόδων πληρωμών, σε όλη την Ευρώπη. Η Viva έχει εδραιωθεί ως πρωτοπόρος στην τεχνολογία Tap on Any Device, επιτρέποντας σε κάθε έμπορο στην Ευρώπη, και σύντομα στην Αμερική, να αποδέχεται πληρωμές σε οποιαδήποτε συσκευή. Η Εταιρεία συνεχίζει να βελτιστοποιεί τις λειτουργίες της, μέσω της εκτενούς αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης.

  Η Viva θα υλοποιήσει με εντατικούς ρυθμούς τη στρατηγική ανάπτυξής της, ισχυροποιώντας τη θέση της ως ηγετική tech-bank στον τομέα των πληρωμών για εμπόρους, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, επιτυγχάνοντας την πραγματική αποτίμησή της.  

  Εγώ, ο Μάκης και η ομάδα μας συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην πλήρη υλοποίηση των εξαιρετικών προοπτικών της Viva.»

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

  Αποκλειστικό: Τι ζητά η JPMorgan για τη Viva Wallet – Τι λένε οι Αμερικανοί στην αγωγή για την πλευρά Καρώνη  ΣΧΟΛΙΑ