• Business

    Χαλυβουργική: Ζητά από τη ΔΕΗ… 270 εκατ. ευρώ με προσφυγή στη διαιτησία


    Αίτημα προσφυγής σε διαιτησία ενώπιον του ICC (INTERNATIONAL COURT OF ARBITRATION)  έχει καταθέσει η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.»  κατά της ΔΕΗ στις 15.2.2019 «λόγω αθετήσεως εκ μέρους της ΔΕΗ των υποχρεώσεών της εκ του από 2009 Συμφωνητικού Μετόχων» μεταξύ αυτής και της «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.», ζητώντας να καταδικασθεί η ΔΕΗ να της καταβάλει το ποσό των διακοσίων εβδομήντα εκατομμυρίων (270.000.000) ευρώ για αποθετική ζημία.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση των Οικονομικών Αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, η εταιρεία  έχει προθεσμία μέχρι αύριο 25 Απριλίου να ορίσει ομάδα νομικών παραστατών και και να συλλέξει τα στοιχεία για να απαντήσει   στην πρόκληση της Χαλυβουργικής.

    Σύμφωνα με το αίτημα της Χαλυβουργικής “τη ζημιά υπέστη νομιμοτόκως από της επιδόσεως της υπόψη Αιτήσεως, πλέον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ για ηθική βλάβη” .

    Τόσο η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.» όσο και η ΔΕΗ προέβησαν σε ορισμό διαιτητή τους (έκαστο μέρος όρισε τον διαιτητή αυτού).

    Η κίνηση αυτή της Χαλυβουργικής ήταν η απάντηση στη αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής που κατέθεσε η ΔΕΗ  ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία ζήτησε η τελευταία να της καταβάλει το συνολικό ποσό των 30.473.320,80 € νομιμοτόκως από την επομένη της λήξης του τελικού λογαριασμού που εκδόθηκε μετά την καταγγελία της Σύμβασης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και της υπόψη εταιρείας και μέχρις εξοφλήσεως, πλέον του ποσού των 15.237 € για δικαστική δαπάνη.

    Ακολούθως εκδόθηκε η υπ’ αρ. 1769/2019 διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία διατάσσεται η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.» να καταβάλει στην ΔΕΗ το ως άνω συνολικό ποσό. Η ΔΕΗ κοινοποίησε την υπόψη διαταγή πληρωμής στη «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.» και περαιτέρω, την 15.3.2019, προέβη σε επίδοση κατασχετηρίων για συντηρητική κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών δυνάμει της άνω διαταγής πληρωμής κατά της «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.».

    Η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.» επιχείρησε να σταματήσει τη διαδικασία με αίτημα προσωρινής διαταγής το οποίο απερρίφθη από τον αρμόδιο Πρόεδρο του Πρωτοδικείου Αθηνών.

    Η ΔΕΗ,  προέβη σε συντηρητική κατάσχεση, μετά από αίτημα της «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.» και   μερική άρση της επιβληθείσας συντηρητικής κατάσχεσης μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση της μισθοδοσίας του προσωπικού της υπόψη εταιρείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Μπορεί η Χαλυβουργική να πληρώσει τους εργαζόμενους αν θέλει»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλαλούμ ΔΕΗ-Χαλυβουργικής για τη μισθοδοσία των εργαζομένων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χαλυβουργική: Σταματάει να πληρώνει τους εργαζόμενους λόγω… ΔΕΗ – Η επόμενη μέρα



    ΣΧΟΛΙΑ