• Business

    Χαλυβουργία Ελλάδος: Γιατί η Alpha Bank διαφοροποιείται από τις Εθνική και Πειραιώς για τα δάνεια του Μάνεση


    Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η παλιά ιστορία με τα δάνεια της Χαλυβουργία Ελλάδος, του επιχειρηματία Νίκου Μάνεση, καθώς οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική φαίνεται να έχουν λάβει την απόφαση να προχωρήσουν στην πώλησή τους.

    Πρόκειται για δάνεια συνολικού ύψους 88 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, πηγές της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση το επόμενο δίμηνο. Η τράπεζα έχει πάρει την απόφαση να πωλήσει δάνεια ύψους 55 εκατ. ευρώ, ενώ σε συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται και η Εθνική Τράπεζα για την πώληση δανείων ύψους 33 εκατ. ευρώ.

    Αντίθετα, η Alpha Bank δεν προκρίνει την λύση της πώλησης των δανείων της Χαλυβουργίας, ύψους 170 εκατ. ευρώ. Το τι θα πράξει θα κριθεί από το αν θα προχωρήσει η πώληση που έχουν δρομολογήσει οι άλλες δύο τράπεζες.

    Κύκλοι της τράπεζας αναφέρουν ότι μέσα από πρόγραμμα μετασχηματισμού της εταιρείας και αναδιάρθρωσης του δανεισμού της η Χαλυβουργία μπορεί να επιστρέψει στην κερδοφορία, με δεδομένο ότι το εργοστάσιο στον Βόλο παράγει καλής ποιότητας προϊόν που μπορεί να απορροφηθεί στα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί (Γραμμή 4 του Μετρό, Ελληνικό), ενώ η έκταση που έχει η εταιρεία στον Ασπρόπυργο μπορεί να αξιοποιηθεί για logistics.

    Το ερώτημα είναι ποιος θα αγοράσει τα δάνεια του Μάνεση. Ενδεχομένως η HIG Capital, που αγόρασε από την Eurobank δάνεια 53 εκατ. ευρώ, στο 15% της ονομαστικής τους αξίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πώληση δεν έχει ευωδοθεί μέχρι τώρα, καθώς το τίμημα είναι χαμηλό.

    Πηγές προσκείμενες στην Alpha Bank σημειώνουν πως συμφέρει περισσότερο η λύση της εταιρείας από την πώληση των δανείων της, καθώς το τίμημα πώλησης των δανείων είναι χαμηλότερο από το να πάει σε πτώχευση η εταιρεία (κάτι που είχε επισημάνει εδώ και καιρό η στήλη Wiseman).

    Η υπόθεση είναι παλιά και τα δάνεια του Μάνεση ήταν από το πρώτα που βρέθηκαν στο NPL Forum των τραπεζών, καθώς η εταιρεία είχε άνοιγμα και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Τα τελευταία χρόνια έγιναν επανειλημμένα προσπάθειες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της Χαλυβουργίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    Eτσι η Eurobank, μη βλέποντας φως στην υπόθεση Μάνεση από την κοινή διαχείριση των τεσσάρων τραπεζών, κινήθηκε μόνη της και προχώρησε στην πώληση δανείων ύψους 53 εκατ. ευρώ της Χαλυβουργίας στην HIG Capital στις αρχές του 2019.

    Πώς φθάσαμε ως εδώ

    Το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού της Χαλυβουργία Ελλάδος προέρχεται από το κοινοπρακτικό δάνειο 265 εκατ. ευρώ στη Χαλυβουργία Ελλάδος που δόθηκε το 2011 με  επικεφαλής και μεγαλύτερο  δανειστή την Alpha Bank. Από το 2014 άρχισε όμως η αρνητική πορεία στα μεγέθη της εταιρείας και  το 2016 προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο της εταιρίας αποφασίζεται από τις τράπεζες παράταση της εκτοκιστικής περιόδου και παράταση του υφιστάμενου waiver σχετικά με το ενέχυρο επί αποθεμάτων και των εκχωρημένων πιστώσεων μέχρι την 31.1.2017.

    Το 2018 οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση εντείνονται στη βάση πλάνου αναδιάρθρωσης που προωθούσε η Alpha Bank με κούρεμα δανείων και πλήρη αλλαγή του χρόνου αποπληρωμής.

    Η Eurobank θεωρώντας ότι η αναδιάρθρωση είναι θνησιγενής αποφασίζει στις αρχές του 2019 να πουλήσει μετά από διαγωνιστική διαδικασία τα δάνεια στην HIG Capital στο 15% της αξίας τους και απεμπλέκεται από τη Χαλυβουργία Ελλάδος.

    Το 2019 η Alpha ξεκινά νέα προσπάθεια για τη ριζική αναδιάρθρωση του δανεισμού της Χαλυβουργίας Ελλάδος σε συνεργασία με τη HIG Capital. Τότε συζητείτο η HIG Capital να υποβάλει σε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα προσφορά για την εξαγορά των απαιτήσεών τους (55 εκατ. ευρώ και 40 εκατ. ευρώ) από την Ελληνική Χαλυβουργία και  συνεχεία να συμφωνήσει ρύθμιση δανεισμού με την Alpha Bank, που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση (δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 170 εκατ. ευρώ) στην εταιρεία.

    Όλο αυτό το διάστημα η Χαλυβουργία Ελλάδος κατέβαλε και καταβάλλει κανονικά τους τόκους των δανείων της. Όμως μετά  το ξέσπασμα του κορωνοϊου οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς φαίνεται πως κινούνται αυτόνομα με στόχο την πώληση των δανείων που έχουν στην κατοχή τους.

    Η Μάνεσης αύξησε το 2018 τις ενοποιημένες πωλήσεις της στα 186,2 εκατ. ευρώ από 168,2 εκατ. ευρώ το 2017, με το μικτό περιθώριο κέρδους να υποχωρεί, εξαιτίας της αύξησης του κόστους (ενεργειακού και μεταφορών). Ο όμιλος έκλεισε τη χρήση, με μειωμένα EBITDA (5,3 εκατ. ευρώ) έναντι του 2017 (8,4 εκατ. ευρώ) και ζημιές 4,1 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο προ φόρων, ενώ το 2017 οι ζημιές είχαν περιορισθεί στις 342 χιλ. ευρώ. Ωστόσο το 2020 είναι μια δύσκολη χρονιά για την εταιρεία, λόγω της συγκυρίας και πλέον οι ελπίδες για βελτίωση της πορείας της εταιρείας συνδέονται με την αναθέρμανση των δημοσίων έργων και την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ