• Business

    ΧΑ: Red Alert για τις τράπεζες

    εκτακτο


    Οι αθρόες ρευστοποιήσεις που έπληξαν τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές παρέσυραν και το ΧΑ. Με αφορμή την αναζωπύρωση των φόβων για το μέλλον των ιταλικών τραπεζών, οι επενδυτές διεθνώς έσπευσαν να απομακρυνθούν από τις μετοχές του κλάδου φοβούμενοι δυσάρεστες εξελίξεις.

    Με τον ημερήσιο τζίρο να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ο τραπεζικός κλάδος του ελληνικού χρηματιστηρίου δέχθηκε τις περισσότερες πιέσεις, με σύσσωμη την υψηλή κεφαλαιοποίηση να τερματίζει σε αρνητικό έδαφος, πλην της μετοχής της Μέτκα, που αντιστάθηκε στο πτωτικό κύμα.

    Την ίδια ώρα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι ελλείψει εγχώριων επιχειρηματικών και οικονομικών ειδήσεων, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται με γνώμονα τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ οι λιγοστοί επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στην ελληνική αγορά δεν έχουν την παραμικρή επιθυμία ανάληψης ρίσκου, παρά μόνο αν πρόκειται για κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα που θα μπορούσαν να αποφέρουν γρήγορα κέρδη.

    Με βάση  την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  ο John Paulson μέτοχος των Alpha και Πειραιώς, ο Prem Watsa της Eurobank και ο Απόστολος Βακάκης (Jumbo) ήταν οι χαμένοι της ημέρας, καθώς η αξία των μετοχών τους υποχώρησε σημαντικά.

    Οι δείκτες

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,91% στις 561,32 μονάδες, στο χαμηλό ημέρας. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,20%, στις 1.487,47 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,89% τερμάτισε ο Mid Cap, στις 718,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,81% στις 615,87 μονάδες.
    Αρνητικός ήταν ο απολογισμός και στο σύνολο της εβδομάδας, καθώς ο γενικός δείκτης σημείωσε σε πέντε συνεδριάσεις πτώση 2,57%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε ποσοστό 5,76%.

    Οι μετοχές

    Μεγάλη πτώση 4,97% κατέγραψε η μετοχή της Alpha Bank, η Εurobank έχασε ποσοστό 4,88% και η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 3,03%. H μετοχή της Εθνικής τερμάτισε με πτώση 1,06%.

    Σημαντικές απώλειες κατά 3,24% κατέγραψε η μετοχή της Μυτιληναίος, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Lamda, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ.

    Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν και οι μετοχές των  ΕΥΔΑΠ, Aegean, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Βιοχαλκο, Jumbo, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Grivalia.

    Σε αρνητικό έδαφος αλλά με περιορισμένες απώλειες έκλεισαν οι μετοχές Τιτάν και Folli Follie.

    Από το σύνολο των μετοχών του FTSE 25 μόνο η ΜΕΤΚΑ κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας μικρή άνοδο κατά 0,26%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/pos-ethniki-trapeza-voithai-tous-neous-na-anaptixoun-tis-idees-tous/68261

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ