• Business

    Χ. Παπαχριστοφόρου στο mononews: “Αυτά είναι τα νέα όπλα της Πανγαία”

    Χριστόφορος (Chris) Παπαχριστοφόρου. Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής της ΠΑΝΓΑΙΑ και ιδρυτής της Invel Real Estate Management.

    Χριστόφορος (Chris) Παπαχριστοφόρου ιδρυτής της Invel Real Estate Management.


    «Οπλισμένη» με δύο νέους μακροχρόνιους επενδυτές η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) σύμφωνα με τον Β’ αντιπρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου, πρόεδρο της Επενδυτικής Επιτροπής και ιδρυτή της Invel Real Estate Management, Χριστόφορο (Chris) Παπαχριστοφόρου, στοχεύει να καταστεί κορυφαία ΑΕΕΑΠ στη Νοτιο – Ανατολική Ευρώπη. Ελάχιστες μέρες έπειτα από την τυπική ολοκλήρωση των μετοχικών αλλαγών στην Invel, η οποία συμμετέχει με 65,49% στην Πανγαία, ο κ. Παπαχριστοφόρου, με σημαντική εμπειρία στην παγκόσμια αγορά real estate, μιλώντας στο mononews εξηγεί τι σημαίνει για την ΑΕΕΑΠ η συμμετοχή (έμμεσα) στο μετοχικό της κεφάλαιο των Castlelake και Coller Capital, αναλύει τις εξελίξεις στο ελληνικό real estate, ενώ υπογραμμίζει το αυτονόητο αλλά όχι δεδομένο για την Ελλάδα, ότι δηλαδή «οι ξένοι επενδυτές πρέπει να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι και να αντιμετωπίζονται ανάλογα».

    «Θα προσπαθήσω να μην επαναλάβω τη στερεότυπη απάντηση για λιγότερη γραφειοκρατία, αποτελεσματικότερες διοικητικές διαδικασίες που πράγματι έχουν βελτιωθεί και πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνονται» σημειώνει απαντώντας στο ερώτημα για τα αναγκαία βήματα της χώρας στην κατεύθυνση προς ένα φιλικότερο κλίμα προς τους επενδυτές και προσθέτει: «αλλά θα υπογραμμίσω το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές πρέπει να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι και να αντιμετωπίζονται ανάλογα.

    Η ανάπτυξη της οικονομίας 

    Χριστόφορος (Chris) Παπαχριστοφόρου. Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής της ΠΑΝΓΑΙΑ και ιδρυτής της Invel Real Estate Management.

    Αυτό δεν είναι ένα «παιχνίδι» με μηδενικό άθροισμα όπου το κέρδος ενός είναι η απώλεια του άλλου, αλλά αν γίνει σωστά, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από την υψηλότερη ροή κεφαλαίων που θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα δώσει νέες θέσεις εργασίας.

    Ακόμη, θα σημείωνα πως λόγω της ενοποιημένης Ευρωπαϊκής αγοράς και τον ανταγωνισμό κρατών μελών, αξίζει να επανεξετάσουμε το φορολογικό μας πλαίσιο και να δούμε πώς μπορούμε να το προσαρμόσουμε πιο κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ώστε να καταστούμε σαν χώρα ανταγωνιστικός προορισμός στην προσπάθεια προσέλκυσης των διεθνών επενδυτών».

    Η Invel εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαία το 2013. 

    Ρωτήσαμε τον επικεφαλής της πώς βλέπει έπειτα από 5 χρόνια την ελληνική αγορά του real estate: «To 2013 είχαμε την πεποίθηση ότι η Ελληνική οικονομία είχε φτάσει σχεδόν στον κατώτατο σημείο και συνεπώς κάποια στιγμή θα ξεκινούσε η ανάκαμψη.

    Παρόλα αυτά, είχαμε υπόψη μας τα ρίσκα που συνέχιζαν να υπάρχουν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.

    Είναι γεγονός ότι την περίοδο που έγινε η αρχική συναλλαγή μάλλον δεν θα τολμούσε κανείς να επενδύσει 240 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια στο Ελληνικό real estate. Σήμερα, και παρόλο που τα βασικά μεγέθη στην ελληνική κτηματαγορά δεν έχουν βελτιωθεί δραματικά (με εξαίρεση συγκεκριμένα pockets της αγοράς που αφορούν σε εμπορικά ακίνητα με άριστα επενδυτικά χαρακτηριστικά, δηλ. investment grade products, και στον τουρισμό/φιλοξενία), τα ρίσκα που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάκαμψη της αγοράς, φαίνεται να είναι πολύ μικρότερα γεγονός που μας κάνει σχετικά αισιόδοξους, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει στο δρόμο προς την ανάπτυξη.»

    Σημειώνεται ότι η Invel εξειδικεύεται σε επενδύσεις και asset management στο χώρο του ευρωπαϊκού real estate και έχει παρουσία στην Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασιλείο και Πολωνία. Μέσα από τις επενδύσεις της στην Εθνική Πανγαία και το Aphrodite Hills, το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο resort στην Κύπρο, η Invel χαρακτηρίζεται από τον ιδρυτή της ως ο μεγαλύτερος διεθνής θεσμικός επενδυτής σε real estate και hospitality στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.

    Ο κ. Παπαχριστοφόρου πριν από την ίδρυση της Invel και κατά το χρονικό διάστημα 1998 – 2012 κατείχε ανώτατες θέσεις στον Όμιλο της Deutsche Bank όπου και ολοκλήρωσε επενδύσεις και αναδιοργανώσεις στο χώρο του διεθνούς real estate που ξεπερνούν τα 20 δις δολ. μεταξύ των οποίων η εξαγορά και αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου της Enel, (μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στην Ιταλία) αξίας 1,4 δις ευρώ καθώς και την εξαγορά, αναδιάρθρωση και επανατοποθέτηση της Les Printemps, μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες πολυκαταστημάτων στην Γαλλία η οποία κατόπιν πωλήθηκε σε fund του Κατάρ για πάνω από 1,1δις. ευρώ.

    Η ανάπτυξη της Πανγαία 

    Χριστόφορος (Chris) Παπαχριστοφόρου. Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής της ΠΑΝΓΑΙΑ και ιδρυτής της Invel Real Estate Management.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαχριστοφόρου: «Οι δύο νέοι επενδυτές είναι γνωστά και καταξιωμένα private equity funds και έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θεωρούμε πολύ χρήσιμα για την επόμενη φάση ανάπτυξης της Πανγαία και αυτός είναι ο λόγος που τους επιλέξαμε ανάμεσα σε έναν αριθμό ενδιαφερόμενων πολύ υψηλού βεληνεκούς.

    Οι νέοι επενδυτές έχουν μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα και επιδιώκουν να αναπτύσσουν συνεργασίες μεγάλης διάρκειας μέσα από τις οποίες επενδύουν τα κεφάλαιά τους στις επιλεγμένες αγορές.

    Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι και οι δύο επενδυτές θα συνδράμουν και θα υποστηρίξουν την προσπάθειά μας να καταστήσουμε την Πανγαία την κορυφαία ΑΕΑΑΠ όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου ήδη κατέχει ηγετική θέση, αλλά και στην ευρύτερη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη».

    Όπως επίσης εξηγεί: «Ο κύριος επενδυτής (σημ: εννοεί το Castlelake) είναι ένα αμερικανικό ιδιωτικό fund που επενδύει σε οικονομίες χωρών που βρίσκονται σε ανάκαμψη και σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων όπου έχει ιδιαίτερη εμπειρία.

    To real estate είναι μία από αυτές και χαρακτηριστικά αναφέρουμε την επένδυσή τους στην Aedas Homes, τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή οικιστικών projects στην Ισπανία με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 1,4 δις. ευρώ. Στην Ελλάδα έχουν ήδη επενδυτική έκθεση στη ναυτιλία και τη χρηματοδοτική μίσθωση αεροσκαφών και θέλουν να διευρύνουν τις εργασίες τους.

    Ο δεύτερος επενδυτής ειδικεύεται στην εξαγορά μεριδίων funds από άλλους θεσμικούς επενδυτές που επιθυμούν να ρευστοποιήσουν τη θέση τους.

    Για τον δεύτερο επενδυτή αυτή είναι η πρώτη επένδυση στην Ελλάδα και η επιθυμία είναι να επενδύσει περισσότερο και όχι μόνο στο real estate».

    Χριστόφορος (Chris) Παπαχριστοφόρου. Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής της ΠΑΝΓΑΙΑ και ιδρυτής της Invel Real Estate Management.



    ΣΧΟΛΙΑ