• Business

    Cenergy (τηλεδιάσκεψη): Τον επόμενο μήνα η συμφωνία με την Orsted- Συνδυασμένες πωλήσεις καλωδίων και αγωγών

    Cenergy

    Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings


    Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία της Cenergy με την Orsted για τη δημιουργία μονάδας κατασκευής υποθαλάσσιων καλωδίων στις ΗΠΑ, τόνισε η διοίκηση της εταιρείας στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την πορεία των αποτελεσμάτων του 2021.

     Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Αλέξης Αλεξίου είναι, μια σημαντική κίνηση που θα δώσει πρόσβαση στη Cenergy στην αμερικάνικη αγορά, κάτι που αποτελεί στόχο όλων των διεθνών εταιρειών κατασκευής καλωδίων. Τονίστηκε ότι μόνο στην East Coast προγραμματίζονται 7-10 GW νέων πάρκων και έπονται και άλλα που κάνουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την αμερικάνικη αγορά, για τον κλάδο των υποθαλάσσιων καλωδίων.

    Νέα στρατηγική για συνέργειες  καλωδίων- αγωγών στην κατασκευή αιολικών πάρκων

    Η Cenergy σχεδιάζει να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες και στα on-shore (χερσαία) αιολικά πάρκα συνδυάζοντας τις δυνατότητες των δύο εταιρειών της, της  Σωληνουργείας Κορίνθου και της Hellenic Cables με στόχο να προσφέρει πακέτο υπηρεσιών και να επιταχύνει την κατασκευή τους.  Ο συνδυασμός των δυνατοτήτων των δύο εταιρειών μπορεί να προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στην κατασκευή αιολικών πάρκων τόνισε.

    Όσον αφορά τις νέες προϊόντικές αγορές, η διοίκηση της εταιρείας έκανε αναφορά στους αγωγούς hydrogen ready, τους οποίους μέσα στο 2021 κατασκεύασε πρώτη στον κόσμο η Σωληνουργεία Κορίνθου. Επισημάνθηκε ότι και άλλες χώρες ενδιαφέρονται για τους αγωγούς που είναι κατάλληλοι και για υδρογόνο ενώ και η Hellenic Cables  εξειδικεύεται στην κατασκευή καινοτόμων καλωδίων κατάλληλων για υποδομές υδρογόνου.

    Δεν χρειάζεται άμεσα επέκταση των μονάδων

    Με βάση το σημερινό ανεκτέλεστο έργων, τόνισε η διοίκηση της ετιαρείας,  η παραγωγική δυναμικότητα των μονάδων της επαρκεί, καθώς η ημερομηνία έναρξης παραγωγής για ένα έργο είναι αρκετά μετά την ανάθεσή του. Ωστόσο, ο κ. Αλεξίου σημείωσε, ότι αν το ανεκτέλεστο φτάσει στα 2 δισ. τότε θα χρειαστεί επέκταση στις μονάδες της. Και τόνισε ότι η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε αυτές τις επεκτάσεις, καθώς διαθέτει το χώρο στα εργοστάσιά της να αυξήσει τη δυναμικότητά τους όταν κριθεί απαραίτητο.

    Αναφερόμενος στο 2021 ο κ. Αλεξίου αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά και εμβληματικά project που ανέλαβε η εταιρεία, ειδικά στο χώρο των υποθαλάσσιων καλωδίων και σημείωσε ότι έρχονται ακόμη περισσότερα έργα σε πολλά μέρη του κόσμου.

    “Το υψηλό ανεκτέλεστο μας δημιουργεί  εμπιστοσύνη ότι και το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά, με σημαντική δραστηριότητα και νέες συμβάσεις και για τις δύο εταιρείες του ομίλου”, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

    Σημειώνεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου το cash flow της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 129,6 εκατ. ευρώ ενισχυμένο με 68 εκατ. ευρώ cash flow που παρήγαγε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ το καθαρό χρέος της εταιρείας μειώθηκε στα 264 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021 από 331 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

    Σχετικά με τη Σωληνουργεία Κορίνθου, σημείωσε ότι το ανεκτέλεστο των 350 εκατ. ευρώ της εταιρείας της εξασφαλίζει τη δραστηριότητα μια μέτριας χρονιάς, ή ενός πολύ καλού εννεαμήνου αλλά τα περιθώρια κέρδους θα εξαρτηθούν από το κόστος των πρώτων υλών.



    ΣΧΟΛΙΑ