• Business

    Cenergy: Πόσο κοντά είναι ένα placement και πως ωφελείται η Βιοχάλκο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables

    Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables


    Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών εδώ κι ένα μήνα πραγματοποίησε χθες η Cenergy CENER 0,34% 8,73 , που ελέγχεται από την Βιοχάλκο   ΒΙΟ 0,99% 6,13 σε ποσοστό 80%.

    Πάνω από 452 χιλιάδες κομμάτια άλλαξαν χέρια στη μετοχή που τερμάτισε στα 3,955  ευρώ, πολύ κοντά σε ιστορικά υψηλά και σε ένα  timing για τυχόν placement να φαντάζει ιδανικό, αλλά η διοίκηση του ομίλου να διαψεύδει λέγοντας ότι, «δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα».

    Οι πληροφορίες που έκαναν χθες τον γύρο της αγοράς ανέφεραν ότι στελέχη της Cenergy, συνεπικουρούμενα από Έλληνες διαχειριστές που έχουν επαφές στο Λονδίνο με ξένους οίκους, συζητούσαν για τη διανομή των μετοχών και το ενδεχόμενο  discount, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνει η πλευρά της Βιοχάλκο.

    Το ζήτημα είναι ότι αν έκανε placement η Cenergy, εκείνος που θα ωφελούνταν θα ήταν η Βιοχάλκο που έχει την απόλυτη πλειοψηφία, αφού θα αναγκαζόταν να γράψει έκτακτο κέρδος από το ποσοστό που θα πουλούσε. Η Cenergy τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε επενδυτικό πρόγραμμα για τη διετία 80 εκατ. ευρώ.

    Στο ερώτημα για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος, πηγές στον όμιλο ανέφεραν ότι το κόστος του μετράται ανά χρόνο. Κάθε χρόνο οι επενδύσεις είναι της τάξης των 30 – 35 εκατ. ευρώ. Αυτή τη φορά ανεβαίνει στα 40 εκατ. ευρώ.  Δηλαδή 80 εκατ. ευρώ στα δύο χρόνια, όπως και έχει προϋπολογιστεί.

    Τα έσοδα από ενδεχόμενο  placement θα εγγράφονταν από την Βιοχάλκο, η οποία στη συνέχεια, για να «χρηματοδοτήσει» την Cenergy, θα έπρεπε να συγκληθεί από την τελευταία γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση κεφαλαίου. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να καλύψει τη συμμετοχή της με τα κεφάλαια που θα εισέπραττε από το  placement της Cenergy.

    Η Cenergy πάντως, θα έχει νέα σύντομα, αφού στις 8/3 αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2022. Αν ληφθεί ως οδηγός τα μεγέθη του 9μήνου, η εταιρεία, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ κερδοφορίας και ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων.

    Η εταιρεία κλείνει εξειδικευμένες συμφωνίες για έργα υποβρύχιας σύνδεσης, όπως στις αρχές του μήνα στην Αδριατική, κάνει συμφωνίες προμήθειας inter-array καλωδίων σε off shore αιολικά στις ΗΠΑ κ.ά.

    Στο 9μηνο το ανεκτέλεστο έφτασε στο… 1,75 δις. ευρώ, με τις πωλήσεις σε 1,04 δις. ευρώ, EBITDA στα 94,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 44,1 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    MIG: Συνεχίζει τις αγορές η πλευρά Ηλιόπουλου – Αύξησε το ποσοστό της στο 11,9%

    Credit Suisse: Πλήρωσε σε δισεκατομμυριούχο 210 εκατ. δολάρια – Ζητά αποζημίωση 800 εκατ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ