• Business

    Cenergy Holdings: Στα 908 εκατ. ευρώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2020

    Cenergy, Xavier Bedoret

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Cenergy, Xavier Bedoret


    Σε 908 εκατ. ευρώ ανήλθε το 2020 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Cenergy Holdings, μειωμένος κατά 5,2% σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στη ζήτηση και τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

    «Κατά τη διάρκεια του έτους, επιτεύχθηκαν όλοι οι βασικοί οικονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί, παρά την πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση. Η Cenergy Holdings έδειξε την ικανότητά της να δημιουργεί αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καταγράφοντας την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία και τις υψηλότερες ελεύθερες ταμειακές ροές της ιστορίας της, με αποτέλεσμα να επιτύχει ιστορικά χαμηλό καθαρό δανεισμό» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Cenergy Holdings.

    Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση στα 102 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος καλωδίων κατέγραψε αύξηση των λειτουργικών κερδών για δεύτερο συνεχόμενο έτος, από 35 εκατ. ευρώ το 2018 σε 65 εκατ. ευρώ το 2019, αγγίζοντας τα 81 εκατ. ευρώ το 2020 και καλύπτοντας την κάμψη του κλάδου σωλήνων χάλυβα (22 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ το 2019).

    Συνολικά, το περιθώριο α-EBITDA αυξήθηκε περαιτέρω σε 11,2% έναντι 9,4% για το 2019, πιστοποιώντας την επιτυχημένη στρατηγική εστίασης σε λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Η αύξηση αυτή προήλθε, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, από την παράδοση απαιτητικών καλωδιακών έργων.

    Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 3 εκατ. ευρώ (9%) στα 31,6 εκατ. ευρώ, καθώς οι καθαροί τόκοι και τα συναφή έξοδα ήταν χαμηλότερα κατά 2,4 εκατ. ευρώ (7% σε ετήσια βάση), τόσο λόγω χαμηλότερων επιτοκίων όσο και λόγω της πιο αυστηρής διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης, κυρίως στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα.

    Το ισχυρότερο EBITDA και τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα οδήγησαν σε κέρδη προ φόρου εισοδήματος 35,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική άνοδο 24% έναντι των 28,5 εκατ. ευρώ το 2019.

    Τα μετά από φόρους κέρδη για την περίοδο ανήλθαν σε 24,8 εκατ. ευρώ, έναντι 20,2 εκατ. ευρώ το 2019, αποτελώντας το 2,7% του κύκλου εργασιών (έναντι 2,1% το 2019).

    Σημειώνεται ότι λόγω του σημαντικού όγκου παραγγελιών που ελήφθησαν στον κλάδο καλωδίων, οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες του Ομίλου ανήλθαν σε 65 εκατ. ευρώ, κατανεμημένες σε 49,4 εκατ. ευρώ για τον κλάδο καλωδίων και 15,5 εκατ. ευρώ για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα.

    Οι επενδύσεις στον κλάδο καλωδίων αφορούσαν κυρίως τη ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας inter-array καλωδίων της Fulgor προκειμένου να προμηθεύει ένα ευρύ φάσμα καλωδίων σε εταιρείες ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων παγκοσμίως.

    Στον κλάδο σωλήνων χάλυβα, το 2020 ολοκληρώθηκε το έργο «double jointing» (ένωση σωλήνων με περιφερειακή συγκόλληση) που ενισχύει τη θέση της Σωληνουργεία Κορίνθου στην αμερικανική αγορά, ενώ πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις μικρότερης κλίμακας με στόχο την βελτίωση κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας στο εργοστάσιο της Θίσβης.

    Το κεφάλαιο κίνησης (συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων) μειώθηκε αισθητά στα 100 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2020, καταγράφοντας πτώση κατά 49% σε ετήσια βάση (195 εκατ. ευρώ στις 31.12.2019). Αυτή η σημαντική μείωση ήταν αποτέλεσμα αυστηρής διαχείρισης κεφαλαίων στον κλάδο σωλήνων χάλυβα αλλά και των εισπράξεων από την έγκαιρη ολοκλήρωση σημαντικών τμημάτων καλωδιακών έργων («ορόσημα»).

    Η μελλοντική εξέλιξή του κεφαλαίου κίνησης θα εξαρτηθεί από το χρονισμό τόσο της λήψης προκαταβολών από πελάτες όσο και εκπλήρωσης των ορόσημων πληρωμών των ενεργειακών έργων που αναλαμβάνουν οι θυγατρικές. Κατά συνέπεια, ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (331 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2020), καταγράφοντας πτώση 83 εκατ. ευρώ από τις 31.12.2019 (414 εκατ. ευρώ), αποδεικνύοντας περαιτέρω τις προσπάθειες και τη δέσμευση του Ομίλου για αποκλιμάκωση του δανεισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ