• Ενέργεια

    Capital Economics: Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για το Brent – Στα 150 δολάρια η τιμή

    • NewsRoom


    Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco δεν αναμένεται να είναι καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία, διότι η παραγωγή μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα, αλλά ακόμη και αν δεν γίνει αυτό, οι επιπτώσεις για τις τιμές του πετρελαίου (δείτε live εδώ την διακύμανση του brend από το Bloomberg) και τον πληθωρισμό των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι περιορισμένες.

    Αυτό εκτιμά η Capital Economics σε σημερινή της έκθεση για τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές μετά τις επιθέσεις κατά τις Aramco, τονίζοντας παράλληλα ότι το outlook των τιμών του πετρελαίου είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

    Τα τρία πιθανότερα σενάρια είναι τα ακόλουθα:

    Πρώτον – και πιο πιθανό σύμφωνα με την Capital Economics – να αποδειχθεί προσωρινή και προληπτικού κυρίως χαρακτήρα η διακοπή της παραγωγής και να επανέλθουμε σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς. Σε αυτή την περίπτωση η τιμή του Brent θα υποχωρήσει προς τον προηγούμενο στόχο των αναλυτών, ήτοι στα 60 δολάρια το βαρέλι για το 2019 και στα 65 δολάρια για το 2020.

    Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια πιο εκτεταμένη διακοπή στην παραγωγή και αυξημένες ανησυχίες για νέες επιθέσεις, με αποτέλεσμα η τιμή του Brent να εκτινάσσεται στα 65 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του 2019.

    Το τρίτο και πιο καταστροφικό σενάριο είναι να έχουμε μία γενικευμένη σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν που θα οδηγούσε σε τρομακτική άνοδο τις τιμές του πετρελαίου έως τα 150 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη όμως και σε αυτό το σενάριο η Capital Economics βλέπει πτώση στη συνέχεια των τιμών στα 80 δολάρια το 2020 και στα 60 δολάρια το 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ