• Business

    Caffe Florian: Αντιμέτωπο με την χρεοκοπία το ιστορικό καφέ της Βενετίας

    • NewsRoom

    Το ιστορικό καφέ Florian στην Βενετία


    Πικρά ήταν τα 300ά γενέθλια του Caffè Florian της Βενετίας, του παλαιότερου καφέ της Ιταλίας και του κόσμου. Η πανδημία έχει μετατρέψει την Πόλη των Καναλιών σε πόλη-φάντασμα και το ιστορικό καφέ είναι αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

    «Θα μείνουμε ανοιχτοί για όσο πιο πολύ μπορούμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω» είπε ο διαχειριστικός διευθυντής του Florian, Marco Paolini.

    Το πασίγνωστο λόγω του διάκοσμου του σε ύφος 18ου αιώνα καφέ ιδρύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 1720 στην Piazza San Marco.

    Εκεί περνούσαν τα απογεύματά τους διάσημοι, όπως ο Γκαίτε ή ο Καζανόβας στον οποίο άρεσε γιατί ήταν το μόνο καφέ που δεχόταν γυναίκες ως πελάτες.

    Συχνοί επισκέπτες ήταν, αργότερα, ο Λόρδος Βύρων, ο Μαρσέλ Προυστ, ο Κάρολος Ντίκενς, ο Νίτσε, ο Τσάρλι Τσάπλιν και ο Άντι Γουόρχολ.

    Πολλές κινηματογραφικές ταινίες γυρίστηκαν εκεί, συμπεριλαμβανομένης της «Summertime» με την Κάθριν Χέμπορν και της «The Talented Mr. Ripley» με τους Γκουίνεθ Πάλτροου, Ματ Ντέιμον και Τζουντ Λο.

    «Η σημερινή κρίση προφανώς ανήκει στον καθένα, αλλά για το Caffè Florian είναι σαν καθρέφτης μιας ολόκληρης πόλης, της Βενετίας, θύματος της δικής της παγκόσμιας τουριστικής επιτυχίας» εξήγησε ο Marco Paolini.

    «Ο εορτασμός της 300ής επετείου μια επιχείρησης με κλειστές τις πόρτες είναι η εμβληματική εικόνα αυτής της κρίσης της Βενετίας και εν γένει των πόλεων τέχνης. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Florian είναι ένα σύμβολο, το οποίο μπορείτε να εκλάβετε ως ένα παράδειγμα των πολλών ιστορικών δραστηριοτήτων που τώρα είναι σε βαθιά κρίση. Και του οποίου η κρίση δεν έχει μόνον οικονομική αξία, αλλά πάνω απ’ όλα ιστορική αξία, μιας και είναι κομμάτια της ιστορίας της Ιταλίας γνωστά σε όλον τον κόσμο» κατέληξε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Από σήμερα σε λειτουργία τα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – «Ραντεβού ζωής»

    Ευρωζώνη: Μαίνεται ο «πόλεμος» για διαγραφή του «κορονοχρέους»



    ΣΧΟΛΙΑ