• Business

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Θα ξαναβάλει στον ΝΙΚΑ Πλακόπητα και Eurobank;

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ετών 59. Διευθύνων Σύμβουλος Chipita.

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Το πρώτο βήμα για την επιστροφή της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ στην κανονικότητα έγινε: ο όμιλος Chipita συμφώνησε με τις πιστώτριες τράπεζες του ΝΙΚΑ για την αναδιάρθρωση των χρεών του, ανοίγοντας τον δρόμο για την ολική επαναφορά της ιστορικής εταιρείας, που κάποτε πρωταγωνιστούσε στον κλάδο των αλλαντικών, αλλά τα τελευταία χρόνια βρέθηκε σε εξαιρετικά δεινή θέση.

    Βάσει του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας, ο δανεισμός της θα περιοριστεί στο ένα τρίτο, στα 26,4 εκατομμύρια ευρώ, μέσω διαγραφής κεφαλαίου και τόκων, καθώς και μέσω της πώλησης των εγκαταστάσεών της στον Άγιο Στέφανο στις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται reverse split 10 προς 1 και έπειτα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στη ΝΙΚΑΣ κατά 23,3 εκατομμύρια ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, ενώ η Givenrise του ομίλου Chipita δεσμεύεται για κάλυψη του συνόλου των αδιάθετων μετοχών. Ωστόσο, ούτε η Global Finance (που κατέχει το 67,48% των μετοχών της ΝΙΚΑΣ) ούτε και η Eurobank (που κατέχει το 11,99%) αναμένεται να ασκήσουν δικαιώματα προτίμησης, και έτσι η Chipita μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα κατέχει ποσοστό που πιθανότατα θα ξεπεράσει το 90%. Στόχος του ομίλου Chipita είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία το αργότερο έως τον Ιούλιο.

    Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πρόθεση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και του ομίλου Chipita δεν είναι να προχωρήσει σε εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας, γεγονός που αφήνει περιθώριο επανενεργοποίησής τους στο μέλλον.

    Αυτό που προέχει τώρα για την Chipita είναι να βάλει τη ΝΙΚΑΣ σε τροχιά ανάκαμψης, κάτι το οποίο κάθε άλλο παρά ακατόρθωτο μοιάζει, με δεδομένο ότι η δραστική μείωση των χρεών της εταιρείας, σε συνδυασμό με το φρέσκο χρήμα που θα εισρεύσει στα ταμεία της με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, θα δώσουν σημαντική ώθηση στη ΝΙΚΑΣ για να ανακτήσει τις παλιές της δόξες, βοηθώντας την να ξεκινήσει και πάλι να προμηθεύεται πρώτες ύλες από το εξωτερικό, μειώνοντας θεαματικά το κόστος και αυξάνοντας το περιθώριο κέρδους της.

    Από την άλλη, αφενός οι χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς που “ταλαιπωρούν” τη ΝΙΚΑΣ, αναγκάζοντάς την να κάνει εκτεταμένες προωθητικές ενέργειες που μειώνουν δραματικά το περιθώριο κέρδους της, αφετέρου η χαμηλή κατανάλωση αλλαντικών τα τελευταία χρόνια, σε μία αγορά με δύο πολύ ισχυρούς ανταγωνιστές (Υφαντής και Creta Farms), σίγουρα θα δυσκολέψουν το έργο της Chipita, που πάντως έχει και την τεχνογνωσία και την ικανότητα να ξεπεράσει τα προβλήματα αυτά και να δώσει στη ΝΙΚΑΣ την παλιά της αίγλη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΝΙΚΑΣ: Έκτακτη γενική συνέλευση στις 2/2 στο πλαίσιο της εξαγοράς Chipita

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Ραγδαίες εξελίξεις στον ΔΟΛ: Μπαίνει διαχειριστής εντός ολίγων ημερών

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι νέες δουλειές του Damian Cope (ΟΠΑΠ) και των Βαρβιτσιώτη – Ολύμπιου



    ΣΧΟΛΙΑ