• Business

    Σήμερα… κληρώνει για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες – Τι ξέρουμε για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές

    ΕΦΚΑ


    Σήμερα τελειώνει, εκτός απροόπτου, η αγωνία της αβεβαιότητας για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, όσον αφορά στις εισφορές που θα πληρώνουν από το νέο έτος, καθώς εντός της ημέρας αναμένεται η σχετική εγκύκλιος και οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα καθοριστούν (μόλις δύο μέρες πριν τελειώσει το 2016!) οι “σκοτεινές” λεπτομέρειες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

    Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι το νέο σύστημα εισφορών θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ερωτηματικό παραμένει το τι ακριβώς θα γίνει με τα “μπλοκάκια”.

    Οι τελευταίες πληροφορίες, εν όψει των επίσημων ανακοινώσεων, αναφέρουν πως οι εισφορές των πρώτων μηνών του 2017 για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπολογιστούν με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2015 και με συντελεστή 26,95% για την κύρια ασφάλιση και υγεία – ωστόσο, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπολογίζονται με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2016, εφόσον βέβαια έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

    Σημειωτέον ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνονται κάθε μήνα, και όχι κάθε δίμηνο, με την προθεσμία για έγκαιρη πληρωμή να είναι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

    Το πιο βαρύ φορτίο αναμένεται να το υποστούν οι μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ για όσους διαθέτουν “μπλοκάκι” με τρεις ή περισσότερους εργοδότες (που σήμερα υπόκεινται στις ασφαλιστικές κλάσεις του ΟΑΕΕ) οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία. Ασαφές είναι το τι θα γίνει για όσους έχουν έναν ή δύο εργοδότες με μπλοκάκι, καθώς ναι μεν προβλέπεται η καταβολή των δύο τρίτων της εισφοράς από την πλευρά του εργοδότη, όμως είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν αυτό θα γίνει χωρίς “αλχημείες” και πιέσεις προς τους εργαζομένους ώστε να συνεχίσουν να πληρώνουν το σύνολο των εισφορών τους.

    Ασαφές είναι ακόμα το τι ακριβώς θα γίνει με χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με προσωπικές εταιρείες, μέλη εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και μέλη διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιρειών, καθώς σε άλλες περιπτώσεις θα φορολογούνται ως μισθωτοί, σε άλλες ως αυτοαπασχολούμενοι, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο της διπλής ασφάλισης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ν.Δ: Ζητά εξηγήσεις για το χαράτσι στα μπλοκάκια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάθηκε στο δρόμο ο «μποναμάς» για άτομα με αναπηρία και «προσωρινούς» συνταξιούχους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο κόκκινο η Μαρινόπουλος. Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι



    ΣΧΟΛΙΑ