• Business

    Π. Παππάς: Επεκτείνεται στη χρηματοδότηση μικρών ναυτιλιακών. Όλο το project

    Ο Πέτρος Παππάς, επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας, Star Bulk Carriers

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers


    Νέα επενδυτική εταιρεία ετοιμάζει ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς σε μια ισχυρή συνεργασία με την Oaktree Capital, η οποία θα παρέχει χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες ναυτιλιακές εταιρείες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του TradeWinds, το νέο αυτό επενδυτικό σχήμα θα ονομάζεται Meerbaum Capital Solutions, με τον κ. Παππά να συμμετέχει δυναμικά στο εγχείρημα, όπου το ρόλο της διαχείρισης θα αναλάβουν οι τραπεζικοί Martin Hugger και Hamish Norton, οι οποίοι εργάζονται σε μια από τις ναυτιλιακές του εφοπλιστή, την Oceanbulk Containers.

    Η ιδέα του νέου αυτού επενδυτικού σχήματος ξεκίνησε από την Oaktree, η οποία διέκρινε ότι οι τράπεζες που παραδοσιακά χρηματοδοτούσαν τις ναυτιλιακές εταιρείες, άρχισαν σιγά-σιγά να τους γυρνάνε την πλάτη, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία ενός “κενού” στο δανεισμό τους, όπως δήλωσε σχετικά ο Norton στο TradeWinds.

    Συγκεκριμένα ο Norton υποστήριξε πως “η Oaktree διέκρινε την ύπαρξη μιας ευκαιρίας για τη χορήγηση δανείων σε μικρές και μεσαίες ναυτιλιακές που φέρουν καλές προδιαγραφές, από τη στιγμή που οι τράπεζες δανείζουν αποκλειστικά σε μεγαλύτερες εταιρείες. Μας ζήτησαν αν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε (στο νέο επενδυτικό σχήμα) με βάση την εμπειρία που διαθέτουμε”.

    Ο Norton είναι επενδυτής τραπεζίτης με θητεία στις Jefferies και Bear Stearns που “μεταπήδησε” στον όμιλο του κ. Παππά το έτος 2013, ενώ είναι πρόεδρος της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακής Star Bulk Carriers και παράλληλα διευθύνων σύμβουλος της Oceanbulk.

    Από την άλλη, ο Hugger, που θα έχει τη θέση του γενικού διευθυντή στη Meerbaum, υπήρξε επικεφαλής του ναυτιλιακού τμήματος της Commerzbank ενώ διευθύνει το γερμανικό τμήμα της Oceanbulk από το 2013.

    Σε δήλωσή του ο Hugger επεσήμανε ότι “Αυτή η χρηματοδότηση (μέσω της Meerbaum) θα δώσει στις ναυτιλιακές εταιρείες την ευκαιρία να ανανεώσουν ή να επεκτείνουν τους στόλους τους σε ιστορικά χαμηλές τιμές καθώς και να ωφεληθούν από την άμεση ανταπόκρισή μας όταν προκύψουν σχετικές ευκαιρίες”.

    Σημειώνεται ότι η Meerbaum θα μπορεί να χρηματοδοτεί την αγορά ενός πλοίου και την ανανέωση ή επέκταση ενός στόλου χορηγώντας κεφάλαια που μπορεί να κυμαίνονται από τα 5 εκατ. δολάρια έως και τα 40 εκατ. δολάρια, τα οποία θα προέρχονται από funds που διαχειρίζεται η Oaktree, η οποία και αποτελεί παράλληλα τον μεγαλύτερο μέτοχο στις εισηγμένες στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακές Star Bulk και Eagle Bulk.

    Αξίζει επίσης να αναφερθεί το ότι το νέο επενδυτικό σχήμα δεν σχεδιάζει να ανταγωνιστεί καμία τράπεζα που παραδοσιακά χορηγεί ναυτιλιακά δάνεια, σύμφωνα με τον Norton.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιάννης Μυτιληναίος: Κάνει τη μεγάλη έκπληξη και μπαίνει στη ναυτιλία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέτρος Παππάς: Εξαφανίζονται από τον στόλο της Star Bulk τα πλοία κατασκευής πριν το 2000

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο Cape Town ρυμουλκήθηκε το ελληνικό πλοίο που πήρε φωτιά (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ