• Business

    Μ. Σάλλας: Τα σχέδια του τραπεζίτη για την Παγκρήτια Τράπεζα

    Μιχάλης Σάλλας τράπεζα

    Μιχάλης Σάλλας. Τραπεζίτης


    Η τραπεζική αγορά ανέμενε την επόμενη κίνηση που θα κάνει ο Μιχάλης Σάλλας, με αρκετούς να υποθέτουν ότι η ενασχόλησή του θα αφορά τη δημιουργία fund ή τα ακίνητα, αλλά ο τραπεζίτης επέστρεψε στα … πάτρια εδάφη: στην Κρήτη αλλά και στην τραπεζική αγορά.

    Άλλωστε, ο Μιχάλης Σάλλας μόλις λίγους μήνες μετά την επίσημη αποχώρησή του από το τραπεζικό προσκήνιο, είχε ήδη έτοιμο τον σχεδιασμό του και αιφνιδίασε, επενδύοντας στη μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα, την τράπεζα της γενέτειρας πόλης, του Ηρακλείου.

    Οι συζητήσεις μεταξύ τραπεζιτών και παραγόντων της αγοράς για το τί ετοιμάζει ο έμπειρος τραπεζίτης ήταν συχνές αυτό το διάστημα, όπως και αν στήνει νέο στρατηγείο πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Μάλιστα, η λέξη στρατηγείο είναι η πιο κατάλληλη εν προκειμένω αφού ο χαρακτηρισμός «στρατηγός» τον ακολουθεί.

    Μάλιστα, η ανακοίνωση χθες το μεσημέρι της συμφωνίας για την Παγκρήτια έκανε πολλούς να αναζητούν τον κρυμμένο θησαυρό στην συνεταιριστική τράπεζα, ή καλύτερα τι έχει «δει» ο Μιχάλης Σάλλας.

    Ο κ. Σάλλας θα συμμετάσχει στην Παγκρήτια ως στρατηγικός επενδυτής με ποσοστό τουλάχιστον 15%. Πρόκειται για  κίνηση που συμβάλλει στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας και παράλληλα, αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Παγκρήτια που επωφελείται από την συνεργασία, και τη γνώση της αγοράς, από έναν τραπεζίτη του μεγέθους του Μιχάλη Σάλλα.

    Η πρωτοβουλία του αναδεικνύει τη δυναμική που υπάρχει στην Παγκρήτια, η οποία έχει μεγάλο μερίδιο στην τοπική αγορά, συμφωνίες με ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδότησης και χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων που είχε προσελκύσει προ μηνών το ενδιαφέρον ξένων funds με στόχο τη διαχείριση των NPLs.

    Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι το PCP Capital Partners της fund manager Αmanda Staveley είδε ευκαιρίες στα ελληνικά «κόκκινα» δάνεια και διατύπωσε ενδιαφέρον απόκτησης ποσοστού στην Παγκρήτια Τράπεζα. Η Amanda Staveley ηγείται του fund, το οποίο στηρίζουν επενδυτές του Κόλπου, ενώ είχε «οργανώσει»  επένδυση ύψους 4,57 δισ. δολαρίων από το Abu Dhabi στην Barclays στην κορύφωση της κρίσης.

    Το σύμφωνο αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστευτικότητας (MOU) της διοίκησης της Παγκρήτιας με τον Μιχάλη Σάλλα υπογράφηκε χθες και είχε ως αντικείμενο τη συμμετοχή του τελευταίου στο συνεταιριστικό κεφάλαιο ως στρατηγικό επενδυτή, με ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των συνεταιριστικών μερίδων.

    Η συμμετοχή του θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη – τον Δεκέμβριο του 2015 είχε ολοκληρωθεί το ένα μέρος της –  και αναμένεται να ενισχύσει και να θωρακίσει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια της Παγκρήτιας ώστε να μην χρειαστεί άλλη κεφαλαιακή ένεση.

    Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Μιχάλης Σάλλας, «γνωρίζω την τράπεζα από την ίδρυσή της και έχω παρακολουθήσει στενά την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ την Παγκρήτια Τράπεζα άρρηκτα δεμένη με την οικονομία της Κρήτης, έχω εμπιστοσύνη στη Διοίκηση και στα στελέχη της και πιστεύω ότι η νέα προσπάθεια όλων μας θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της και θα διευρύνει τις προοπτικές της προς όφελος των συνεταίρων και των πελατών της».

    Και οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι με την συνεργασία αυτή δημιουργούνται οι δυνατότητες για την ενδυνάμωση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της τράπεζας, προς όφελος των υφιστάμενων και μελλοντικών συνεταίρων της. Η συμμετοχή θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διασφαλίζει το συνεταιριστικό χαρακτήρα της Παγκρήτιας και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της μέχρι τις  31 Ιανουαρίου 2017.

    Η Παγκρήτια Τράπεζα στο τέλος του 2015 είχε υπερκαλύψει το βασικό σενάριο που προέκυπτε από το stress test της Τράπεζας της Ελλάδος, συγκεντρώνοντας 70 εκατ. ευρώ επί συνόλου 115 εκ.ευρώ, και έκτοτε, η διοίκησή της είχε επαφές για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού, το οποίο πάντως σήμερα είναι περίπου 15 με 18 εκ.ευρώ.

    Στο εννεάμηνο τα μετά από φόρους κέρδη της Παγκρήτιας διαμορφώθηκαν στα 7,6 εκατ. ευρώ, έναντι 0,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα και 3,2 εκατ. ευρώ στη χρήση 2015. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αυξήθηκε στο 9,52% έναντι 8,78% την 31/12/2015, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 92,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31η/12/2015.

    Η τράπεζα έλαβε πρόσθετες προβλέψεις ύψους 9 εκατ. ευρώ, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 417,5 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2015. Η λογιστική αξία της μερίδας αυξήθηκε σε 16,12 ευρώ, έναντι 14,81 ευρώ την 31/12/2015.

    Η Παγκρήτια είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα με πάνω από 80.000 μέλη – συνεταιριστές ενώ έχει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 1,6 δισ. ευρώ και 1 δισ.ευρώ καταθέσεις. Το 85% του συνόλου είναι δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διαθέτει δίκτυο με 47 καταστήματα στην Κρήτη και παρουσία σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Μήλο. Η τράπεζα ελέγχει σημαντικά μερίδια αγοράς στην Κρήτη και με βάση τις καταθέσεις έχει μερίδιο πάνω από 13% στην Κρήτη και πάνω από 20% στο Ηράκλειο ενώ έχει σημαντική θέση στην Κρήτη στη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε συνεργασία και με ευρωπαϊκά ταμεία.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρηξικέλευθη πρόταση Σάλλα για λύση στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια χωρίς πλειστηριασμούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Σάλλας: Τι λένε οι Έλληνες τραπεζίτες για το νέο του εγχείρημα με την Παγκρήτια Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ