• Business

    Business Insider: Μπορούν να αλλάξουν οι τιμές στο πετρέλαιο μετά το Παρίσι;

    • NewsRoom


    Η τραγωδία στο Παρίσι μας έδειξε ξεκάθαρα ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει γίνει πλέον παγκόσμιος.  Κάτι που, παραδόξως, δεν είχαμε αντιληφθεί, καθώς φαίνεται, από την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, τους βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη, τη Βηρυτό και τη βομβιστική επίθεση που έριξε το ρωσικό αεροσκάφος στο Σινά. Κι αυτό γιατί η Μέση Ανατολή είναι μια περιοχή που παράγει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και, παρ’ όλ’ αυτά οι τιμές των εμπορευμάτων εξακολουθούν να υποχωρούν

    Αυτά σημειώνει σε ανάλυσή του το oilprice.com την οποία επικαλείται το Business Insider.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης δεν κατάφεραν να συλλέξουν πληροφορίες ότι επίκειται επίθεση. Θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε. Αυτό είναι το μήνυμα.

    Για όποιον δεν έχει πειστεί ακόμα, η επίθεση αποκάλυψε επίσης ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη Δύση δεν προέρχεται από το Ιράν, τη Ρωσία ή την Κίνα, αλλά από το ακραίο Ισλάμ.
    Με φόντο την τρομοκρατία, την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, μαζί με άλλες είκοσι ώρες, προκειμένου να υπάρξει ένας κοινός σχεδιασμός για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

    Την ίδια ώρα, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μόσχα.

    Επίσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι επαφές στο πλαίσιο του G20 στην Αττάλεια, μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, επιβεβαιώνουν ότι η Μόσχα μετατράπηκε από παρία σε εταίρο.

    Παραδόξως, παρά την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή που παράγει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, οι τιμές των εμπορευμάτων εξακολουθούν να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το Παρίσι υπόσχεται παγκόσμια πολεμική κινητοποίηση κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο εάν ξεδιπλωθεί ένας εκτεταμένος πόλεμος στην περιοχή, οι τιμές των εμπορευμάτων θα πάρουν την ανιούσα.

    Όταν εισέβαλε ο Bush στο Ιράκ, οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν σε υψηλά 30ετίας μέσα σε διάστημα πέντε ετών.

    Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι τιμές πετρελαίου αναμένεται να ανακάμψουν με αργούς ρυθμούς και όχι πριν το 2020, στα 80 δολ. το βαρέλι.

    Αλλά αυτή η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

    Τα επόμενα χρόνια οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να εκτοξευτούν με φόντο τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσει η επίθεση στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Κι αν οι πρόσφατες επιθέσεις δεν φαίνονται αρκετές για να κινηθεί ο δείκτης των τιμών του μαύρου χρυσού, δεδομένης της υπερβολικής προσφοράς που υπάρχει σήμερα, ωστόσο, μια μελλοντική επίθεση που θα σταματήσει την παραγωγή σε κάποιο σημείο του πλανήτη,θα μπορούσε άνετα να προκαλέσει μια ραγδαία αύξηση των τιμών, κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, καταλήγει το δημοσίευμα.

    Διαβάστε ακόμα: Πού βρίσκει τόσα λεφτά το ισλαμικό κράτος;



    ΣΧΟΛΙΑ