• Business

    Εθνική Τράπεζα: Τέσσερις αλλοδαποί στο Δ.Σ. Απομακρύνθηκε και ο Ευθύμιος Κάτσικας

    Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Ένα βήμα πριν την πλήρη απομάκρυνση των συνδικαλιστών βρίσκεται το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας. Ο Ευθύμιος Κατσίκας αντικαταστάθηκε από την Σουηδή Eva Cederbalk και πλέον μόνο ο Σταύρος Κούκος παραμένει στο δ.σ. της Εθνικής. Το σύνολο των εκκρεμοτήτων θα πρέπει να κλείσει ως τα τέλη Ιανουαρίου και παρότι η διοίκηση της τράπεζας υποστηρίζει την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο δ.σ., το νομοθετικό πλαίσιο είναι σαφές. 

    Οι Σταύρος Κούκος και Ευθύμιος Κατσίκας, που μετείχαν ως μη εκτελεστικά μέλη στο συμβούλιο της Εθνικής, «βλέπουν» την πόρτα της εξόδου – ο κ. Κατσίκας ήδη αποχώρησε – καθώς δραστηριοποιούνται στον συνδικαλιστικό χώρο: ο Σταύρος Κούκος είναι πρόεδρος της ΟΤΟΕ και ο Ευθύμιος Κατσίκας συμμετέχει τόσο στην ΟΤΟΕ όσο και στο συνδικαλιστικό όργανο της τράπεζας.

    Η πλευρά των συνδικαλιστών επιχείρησε με επαφές στον SSM να πείσει το εποπτικό όργανο της Φρανκφούρτης να αλλάξει στάση ως προς το θέμα, αλλά ο νόμος είναι εξαιρετικά σαφής και όπως έχει φανεί ως τώρα, εφαρμόζεται χωρίς παρεκκλίσεις.

    Το επιχείρημα των συνδικαλιστών είναι ότι πληρούν τον όρο του νόμου καθώς εργάζονται επί σειρά ετών στον τραπεζικό κλάδο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ έχει αποστείλει εδώ και περίπου δύο μήνες εξώδικο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο παραθέτει όλα τα νομικά επιχειρήματα που υποστηρίζουν την ορθότητα της συμμετοχής του στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

    Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα δημοσιοποίησε την εκλογή της Eva Cederbalk ως νέο μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ., σε αντικατάσταση του αποχωρήσαντος μη εκτελεστικού μέλους Ευθύμιου Κατσίκα. Με καταγωγή από την Σουηδία, η Eva Cederbalk διαθέτει πολυετή και διεθνή εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, έχοντας μεταξύ άλλων διατελέσει μέλος δ.σ. και υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

    Οι αλλοδαποί στο δ.σ. της Εθνικής είναι πλέον τέσσερις: ο Αυστραλός Mike Aynsley,  η Νορβηγίδα Marianne Oakland, ο Βέλγος Claude Piret και η Σουηδή Eva Cederbalk. Μάλιστα, οι ξένοι, όπως άλλωστε επιτάσσει ο νόμος, ελέγχουν τις βασικές επιτροπές της τράπεζας: ο Mike Aynsley την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων της τράπεζας, και ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής λογοδοτεί σε αυτόν, η Marianne Oakland προεδρεύει της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών αλλά και της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, ενώ στην Επιτροπή Ελέγχου επικεφαλής είναι ο Claude Piret.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eurobank: Πουλά κόκκινα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ. Τι θα πληρώσουν οι δανειολήπτες

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Τράπεζα: Η Eva Cederbalk νέο μέλος του Δ.Σ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: 5.000 αποχωρήσεις μέσα στο 2017

     



    ΣΧΟΛΙΑ