• Business

    BT: Αυξάνει σε 24% το ποσοστό του ο δισεκατομμυριούχος Πάτρικ Ντράχι

    • NewsRoom
    Πάτρικ Ντράχι: Ο μεγιστάνας και τα πλάνα του για τον Sotheby's το 2022

    Patrick Drahi


    Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Πάτρικ Ντράχι αύξησε το μερίδιό του στην BT σε περισσότερο από 24%, ωστόσο, επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά του βρετανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών ύψους 15 δισ. λιρών.

    «Η Altice UK επανέλαβε τη θέση της στο διοικητικό συμβούλιο της BT ότι δεν σκοπεύει να κάνει προσφορά», ανέφερε η εταιρεία. Σημειώνεται ότι η τιμή της μετοχής της BT μειώθηκε κατά 1/5 σε σχέση με πέρσι, αλλά αυξήθηκε σχεδόν κατά 30% από τις αρχές του 2023.

    Ο Ντράχι, ο οποίος είχε τον έλεγχο του μεριδίου του 18% μέσω της θυγατρικής του Altice UK, αύξησε το ποσοστό στο 24,5% σήμερα. Το επενδυτικό του όχημα αγόρασε για πρώτη φορά μερίδιο 12% στην BT τον Ιούνιο του 2021, αυξάνοντάς το στο 18% αργότερα εκείνο το έτος.

    Λίγο μετά την ανακοίνωση περί περικοπών

    Η αγορά 650 εκατομμυρίων μετοχών, κόστισε περίπου 960 εκατομμύρια λίρες, ενώ η κίνηση έγινε αφότου η BT ανακοίνωσε μια τεράστια αναδιάρθρωση, προκειμένου να γίνει μια «πιο ευέλικτη επιχείρηση» που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εργατικού δυναμικού έως και 55.000 έως το 2030.

    Η μείωση του αριθμού εργαζομένων θα προέλθει από έναν συνδυασμό ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών και κινητών δικτύων 5G σε εθνικό επίπεδο και από τη μετάβαση στην τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε να αντικαταστήσει περίπου 10.000 θέσεις εργασίας.

    Όσον αφορά τον Ντράχι, έχτισε την αυτοκρατορία του αναπτύσσοντας και πουλώντας μια σειρά εταιρειών τηλεπικοινωνιών και είναι πιο γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για την εξαγορά του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s έναντι 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Η περιουσία του εκτιμάται σε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια (4,8 δισεκατομμύρια λίρες), σύμφωνα με το Bloomberg.

    Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε εξετάσει το προηγούμενο μερίδιο του Ντράχι, στο πλαίσιο αυστηρότερων ελέγχων, βάσει του νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας και Επενδύσεων. Ωστόσο, ο έλεγχος κατέληξε στο συμπέρασμα τον περασμένο Αύγουστο ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, δίνοντας στον Ντράχι το πράσινο φως για την αύξηση της συμμετοχής του στην ΒΤ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Συμφωνία Apple – Broadcom αξίας πολλών δισ. δολαρίων για τσιπ παραχθέντα στις ΗΠΑ

    Ο άνδρας που εφηύρε το ChatGPT ψάχνει γραφεία στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ