• Business

    Βόμβα από ΕΛΣΤΑΤ: Στον «αέρα» 65.000 συντάξεις- Όλο το παρασκήνιο

    συντάξεις


    Κυριολεκτικά βόμβα βάζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή ( ΕΛΣΤΑΤ) με την επίσημη ανακοίνωση ότι ο συντελεστής μεταβολής μισθών που ζητά το υπουργείο Εργασίας απλώς δεν υπάρχει!

    Σημειώνεται ότι ο παραπάνω συντελεστής είναι ο απαραίτητος μαθηματικός τύπος για την έκδοση των νέων συντάξεων και τον επαναϋπολογισμό των παλαιών. ( άρθρο 8 ν.4387/2016).

    Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 65.000 ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης με το νέο καθεστώς θα παραμείνουν «όμηροι » με μοναδικό πόρο επιβίωσης την προσωρινή σύνταξη έως ότου ξεμπλοκαριστεί το σύστημα.

    Μέχρι σήμερα και παρά την έκδοση έστω και με καθυστέρηση οι σχετικές εγκύκλιοι για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, δεν έχει απονεμηθεί ούτε μία σύνταξη με το νέο καθεστώς.

    Η ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο επισημαίνει ότι δεν είναι δική της ευθύνη η καθυστέρηση κατάρτισης του μαθηματικού τύπου καθώς είχε ενημερώσει από το 2010 την αρμόδια αρχή ότι αυτός ο αλγόριθμος δεν μπορεί να βρεθεί.

    Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ (..)»

    Μάλιστα επικρίνουν τους αρμόδιους υπουργούς γιατί δεν ήρθαν σε συνεννόηση με την ΕΛΣΤΑΤ πριν συντάξουν τη σχετική διάταξη. Συγκεκριμένα σημειώνεται:

    «…Η αναφορά στην «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στο Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει σύμφωνα με το άρθρο 11, παράγραφος 7, του Στατιστικού Νόμου 3832/2010, όπως ισχύει.

    Η εν λόγω απόκλιση είχε επισημανθεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο παλαιότερου αιτήματός της προς την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ωρίμανσης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε εφαρμογή του Νόμου 3863/2010. Η ΕΛΣΤΑΤ πρότεινε πάντως στη Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, να προβούν στη μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών
    που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην
    ανάπτυξη, με την υποστήριξη της ΕΛΣΤΑΤ, της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης
    του συντελεστή μεταβολής μισθών.»

    Σύμφωνα με πληροφορίες για να μην μείνουν στο συρτάρι για πολύ καιρό ακόμα οι νέες συντάξεις , το υπουργείο εργασίας θα καταθέσει τροπολογία όπου ο συντελεστής μεταβολής μισθών θα αντικατασταθεί με άλλο μαθηματικό τύπο που θα συνδέεται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

    Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το υπουργείο είχε ενημερωθεί σχετικά με το ότι τα στοιχεία των ερευνών για τη μισθωτή εργασία των παρελθόντων ετών τελικά ότι δεν είναι κατάλληλα . Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι υπάρχει διαφορετική εννοιολογική προσέγγιση για τους μισθούς του δημοσίου. Για παράδειγμα οι κληρωτοί που υπηρετούν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία τους καταγράφονται ως απασχολούμενοι στο θεσμικό τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.

    Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα τα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων κρίθηκαν ανεπαρκή κυρίως εξαιτίας των ευέλικτων μορφών εργασίας. Επιπλέον διαπιστώθηκε κενό πληροφόρησης στις κατηγορίες των αυτοαπασχολούμενων.

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 ν.4387/2016 ο σκοπός του συντελεστή μεταβολής μισθών είναι η αναπροσαρμογή της αξίας των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου σε σημερινές αξίες.

    Δηλαδή ο εν λόγω αλγόριθμος θα συγκρατούσε την περαιτέρω πτώση των νέων συντάξεων , τουλάχιστον έως το 2012 που άρχισε η κατάρρευση των μισθών στην Ελλάδα.

    Η καθυστέρηση εκτός από το μπλοκάρισμα των νέων συντάξεων θα οδηγήσει σε δύο ακόμα σοβαρές «παράπλευρες απώλειες» . Πρώτον , θα βρεθεί στον «αέρα» η κυβερνητική δέσμευση για την απονομή 95.000 νέων συντάξεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2017. Αν η ευκαιρία χαθεί , τα 860 εκ. ευρώ που έχει αποφασιστεί να εκταμιευτούν για την πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων , θα «επιστραφούν» στον προϋπολογισμό , όπως ορίζει η σχετική διάταξη. Δεύτερον, το υπουργείο εργασίας θα είναι ασυνεπές ως προς τη μνημονιακή δέσμευση για επανϋπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων έως το Σεπτέμβριο του 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φέρνουν σε… δόσεις στη Βουλή τα προαπαιτούμενα πριν τη συμφωνία-πακέτο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Alpha Bank: Θα δώσει νέα δάνεια 1 δισ. ευρώ. Ποιες επιχειρήσεις θα χρηματοδοτήσει.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οργισμένη η Κύπρος για τους ισχυρισμούς περί θερμού επεισοδίου με την Τουρκία – Ζητούν εξηγήσεις από Καμμένο

     



    ΣΧΟΛΙΑ