• Business

    Βενεζουέλα: Πουλάνε βέρες και μαλλιά για να ζήσουν

    Βενεζουέλα


    Τις σκοτεινές πλευρές της ζωής στη Βενεζουέλα δείχνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ώστε να γνωρίσουν όλοι την σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

    Όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα “fusion.net” οι Βενεζουελάνοι πωλούν τις βέρες τους ακόμα και τα μαλλιά τους μόνο και μόνο για να μπορέσουν να ταΐσουν τις οικογένειές τους.

    Ο Juan Carlos Perez επιβιβάστηκε σε ένα λεωφορείο για να πάει ως τα σύνορα και από εκεί πέρασε με τα πόδια στην Κολομβία έχοντας μαζί του 10 χρυσά κοσμήματα κρυμμένα στις κάλτσες του. Όπως και πολλοί άλλοι πήγε στην περιοχή Κούκουτα για να αγοράσει τα βασικά αγαθά τα οποία είναι αδύνατο να προμηθευτεί στη χώρα του, όπως ρύζι, αλεύρι και χαρτί τουαλέτας.

    ΒενεζουέλαΌπως και η χώρα του, έτσι και η οικογένειά του έχει ξεμείνει από ρευστό κι έτσι αναγκάστηκε να συγκεντρώσει τα κοσμήματα που είχαν στη διάθεσή τους και να τα πάνε σε κατάστημα αγοράς χρυσού στην Καλκούτα με την ελπίδα να τα πουλήσουν και να αγοράσουν με τα χρήματα από την πώληση αρκετά είδη ώστε να αντέξουν λίγους ακόμα μήνες.

    “Τα κοσμήματα είναι τα μόνα που είχαμε στη διάθεσή μας και είχαν κάποια αξία”, λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι αυτή την στιγμή τα τρόφιμα είναι η προτεραιότητά τους.

    Κάθε μέρα στην Κούκουτα συρρέουν εκατοντάδες απελπισμένοι πολίτες της Βενεζουέλας προσπαθώντας να πουλήσουν χρυσά σκουλαρίκια, βέρες, ρολόγια ακόμα και παλιά ασημικά.

    Άλλωστε η μεσαία τάξη της χώρας στράφηκε αμέσως στα χρυσαφικά της, καθώς ο χρυσός των 18 καρατίων πωλείται στην Κολομβία για 21 δολ. το γραμμάριο, που σημαίνει ότι ένα μικρό δαχτυλίδι μπορεί να φτάσει τα 50 δολ. ενώ ένα κολιέ να ξεπεράσει τα 150 δολ. Αυτά τα χρήματα στέλνονται πίσω στη Βενεζουέλα μέσω εμβασμάτων με στόχο να αγοραστούν είδη πρώτης ανάγκης.

    “Έτσι κι αλλιώς κοσμήματα στη Βενεζουέλα δεν μπορεί κανείς να φορέσει λόγω της εγκληματικότητας”, ανέφερε η Gloria Martinez που βρέθηκε στο ίδιο ενεχυροδανειστήριο πριν λίγες μέρες για πουλήσει ένα χρυσό μενταγιόν για 10 δολ. “Αντί να το έχω στο συρτάρι προτιμώ να αγοράσω κάποια είδη μαναβικής”, είπε.

    ΒενεζουέλαΜε την σειρά του ο Ramon Rodriguez, κοσμηματοπώλης στην Κούκουτα, που αγοράζει χρυσό, περιγράφει πώς οι Βενεζουελάνοι πηγαίνουν στο κατάστημά του με δάκρυα στα μάτια τις βέρες τους και άλλα πολύτιμα κοσμήματα που ανήκαν στις οικογένειές τους για χρόνια. Όπως αναφέρει ο ίδιος λιώνει το μεγαλύτερο μέρος εξ΄ αυτών για να ετοιμάσει τις παραγγελίες των εύπορων πελατών του από την Κολομβία.

    Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι αυτή η τάση δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμα γιατί στη Βενεζουέλα έχουν πουλήσει σχεδόν όλα όσα είχαν στα συρτάρια τους.

    Ανάμεσα στην ουρά που είχε σχηματιστεί έξω από το κατάστημα για να πουλήσει κοσμήματα βρισκόταν και μια κοπέλα κρατώντας μια μακριά κοτσίδα από τα μαλλιά της. Αρχικά τα προόριζε για δωρεά σε φιλανθρωπική οργάνωση κατά του καρκίνου, αλλά πλέον ελπίζει κι αυτή να μπορέσει να τα πουλήσει για να αγοράσει με αυτά τρόφιμα.



    ΣΧΟΛΙΑ