• Business

    Β. Ρέστης: Το deal των 25 εκατ. δολ. με δύο τάνκερ

    Βίκτωρ Ρέστης

    Βίκτωρ Ρέστης, επικεφαλής Enterprises Shipping & Trading (EST)


    Δύο δεξαμενόπλοια έθεσε προς πώληση η ναυτιλιακή Enterprises Shipping & Trading (EST), της οποίας ηγείται ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, στα πλαίσια της διαδικασίας ανανέωσης του στόλου της.

    Ειδικότερα, η EST πούλησε τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου Energy Protector και Energy Pride (αμφότερα χωρητικότητας 51.318-dwt και κατασκευής 2004 στα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία STX Offshore & Shipbuilding) για το ποσό των 12,5 εκατ. δολαρίων το καθένα, δηλαδή συνολικά για το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της online πλατφόρμας ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue.

    Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι brokers, ως επικρατέστερος αγοραστής εμφανίζεται η βρετανικών συμφερόντων ναυτιλιακή Union Maritime, της οποίας ιδρυτής είναι ο Laurent Cadji, που ξεκίνησε την καριέρα του ως trader για το πετρέλαιο στην αγορά εμπορευμάτων στην Credit Suisse και τη Morgan Stanley.

    Η Union ιδρύθηκε με σκοπό να καλύψει την αγορά της Δυτικής Αφρικής, ωστόσο έχει εξελιχθεί σε εταιρεία διεθνούς βεληνεκούς έχοντας αναπτύξει έναν στόλο που αποτελείται από 20 δεξαμενόπλοια (εκ των οποίων 9 δεξαμενόπλοια μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου τύπου MR και 2 τύπου LR1) και 3 φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, με έμφαση ωστόσο στο εμπόριο του υγρού χύδην φορτίου και των χημικών προϊόντων.

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το mononews.gr στις 26 Ιανουαρίου, η πιο πρόσφατη κίνηση που πραγματοποίησε ο κ. Ρέστης στα πλαίσια της ανανέωσης του στόλου της EST ήταν η εξαγορά των 4 τελευταίων δεξαμενόπλοιων της ιστορικής India Steamship, μίας από τις παλαιότερες ναυτιλιακές εταιρείας της Ινδίας.

    Συγκεκριμένα, η ναυτιλιακή απέκτησε τα τέσσερα δεξαμενόπλοια τύπου LR2 – τα Ratna Shalini, Ratna Shradha, Ratna Shruti, Ratna Namrata – έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 90 εκατ. δολαρίων.

    Η πώληση των πλοίων αυτών σηματοδοτεί ουσιαστικά το τέλος της ιστορικής India Steamship, που ιδρύθηκε το 1929 και αποτελεί θυγατρική της Chambal Fertilisers and Chemicals, από τη στιγμή που ένα πέμπτο πλοίο της εταιρείας, το Ratna Puja – το οποίο έχει μετονομαστεί σε Europrogress καθώς πλέον ανήκει στο στόλο της Eurotankers του εφοπλιστή Ηλία Γκότση – είχε πωληθεί τον Μάρτιο του 2016 έναντι 22,5 εκατ. δολαρίων.

    Η συγκεκριμένη επενδυτική κίνηση που έκανε ο κ. Ρέστης σηματοδότησε την επιστροφή της εταιρείας του στις αγορές πλοίων μετά από 10 ολόκληρα χρόνια καθώς είχε να αποκτήσει πλοίο από τα τέλη του 2006.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Παππάς: 50,6 εκατ. δολάρια στα ταμεία της Star Bulk από την ιδιωτική τοποθέτηση δύο funds

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο John Fredriksen θέτει τις βάσεις για μία εταιρεία-μεγαθήριο στην αγορά των OSV



    ΣΧΟΛΙΑ