• Business

    Τρομακτικό. Η Ιρλανδία έχει ανάπτυξη 5,2%. Η Ελλάδα έχει ανεργία 23% και ύφεση


    Την ώρα που στην Ιρλανδία, μια χώρα που βίωσε την οικονομική κατάρρευση, η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς κατά 5,2% (η  οικονομία της χώρας είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τρίτη συνεχή χρονιά) , στην Ελλάδα η ανεργία βρίσκεται κολλημένη για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο 23,1%  καθώς η απότομη επιδείνωση της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2016 έβαλε «φρένο» στη βελτίωση της αγοράς εργασίας.

    Η Ιρλανδία σε αντίθεση με την Ελλάδα , ανέκαμψε γρήγορα από την οικονομική της κατάρρευση σχεδόν πριν από μια δεκαετία που την οδήγησε στη διεθνή της διάσωση το 2010, και η δυναμική αυτή συνεχίστηκε φέτος με την ανεργία να μειώνεται περισσότερο από το ήμισυ από το υψηλό επίπεδο του άνω του 15% κατά τη διάρκεια της κρίσης.

    Η ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης ενίσχυσε τις καταναλωτικές δαπάνες κατά 3% πέρυσι και η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,5% σε τριμηνιαία βάση από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, από 4% ένα τρίμηνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική στατιστική υπηρεσία CSO.

    Στην Ελλάδα οι άνεργοι ανήλθαν σε 1,1 εκατομμύρια, ενώ οι οικονομικά μη ενεργοί άγγιξαν τα 3,27 εκατομμύρια. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το τμήμα του πληθυσμού που δεν εργάζεται ξεπερνά τους απασχολούμενους κατά περισσότερα από 600.000 άτομα.

    Σε ετήσια βάση, δηλαδή συγκριτικά με το Δεκέμβριο του 2015, η ανεργία μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

    Ελαφρώς καλύτερα ήταν τα μηνύματα στο μέτωπο της νεανικής ανεργίας, που διαμορφώθηκε στο 45,2%, σχεδόν πέντε μονάδες καλύτερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015. Στην αμέσως μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα, 25-34 ετών, η ανεργία μετρήθηκε στο 30,2%, ελάχιστα βελτιωμένη σε βάθος δωδεκαμήνου.

    Από γεωγραφική σκοπιά, «πρωταθλήτρια» στην ανεργία αναδείχτηκε εκ νέου η περιοχή Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, με ποσοστό 26,8%. Το χαμηλότερο ποσοστό εντοπίστηκε στο Αιγαίο, 19,5%. Ήταν το μοναδικό ποσοστό κάτω από 20 τοις εκατό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Αττική, τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 22,9%, αυξημένη κατά 0,1 μονάδα συγκριτικά με το Νοέμβριο.



    ΣΧΟΛΙΑ