• Business

    Τραπεζίτες: Στρέφονται στους θεσμούς για νομική ασυλία στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

    Τράπερ


    Έναν αποτελεσματικό μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού θα ζητήσουν οι τραπεζίτες από τους θεσμούς στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη στο Χίλτον.

    Μια μέρα μετά την συνάντηση στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, οι τραπεζίτες θέτουν τα κρίσιμα ζητήματα και στους θεσμούς με τους οποίους υπάρχει σύγκλιση απόψεων στα περισσότερα σημεία. Αντιθέτως, το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό αφήνει παράθυρο για ηθικό κίνδυνο, φοβούνται οι τραπεζίτες.

    Και τα άλλα νομοθετήματα, όμως, που εκκρεμούν θα συζητηθούν στην σημερινή συνάντηση: νομική ασυλία για τα στελέχη τραπεζών και δημοσίου που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις και διαγραφές, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, φορολογική μεταχείριση των διαγραφών και πωλήσεων δανείων, αναβαλλόμενος φόρος.

    Πλην του αναβαλλόμενου φόρου τα άλλα θέματα είναι μέρος της αξιολόγησης και η εικόνα που έλαβαν από τον Πρωθυπουργό χθες οι τραπεζίτες ήταν ότι  η αξιολόγηση σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο θα κλείσει εντός του Μαρτίου.

    Η συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών – του προέδρου της ΕΕΤ και του Ομίλου Εurobank Νίκου Καραμούζη, του προέδρου της Αlpha Bank Βασίλη Ράπανου, του προέδρου του Ομίλου Πειραιώς Γιώργου Χαντζηνικολάου και του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Θωμόπουλου – με τον Αλέξη Τσίπρα, επικεντρώθηκε στα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου και της οικονομίας.

     «Κόκκινα» δάνεια και ρευστότητα συζητήθηκαν εκτενώς και οι τραπεζίτες τόνισαν τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας σε καταθέσεις και κόκκινα δάνεια στο πρώτο δίμηνο του έτους, μετά από ένα θετικό 2016 ενώ ζήτησαν να κλείσουν γρήγορα τα ανοικτά θέματα του κλάδου που σχετίζονται με την αξιολόγηση.

    Οπως επισημάνθηκε από τους τραπεζίτες, στο πρώτο δίμηνο του 2017 η αβεβαιότητα αποτυπώθηκε σε μείωση των καταθέσεων, αντιστροφή της φθίνουσας πορείας τωνNPLs, περιορισμό της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, όπως και σε επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος.

    Οι εξελίξεις είναι αντιστρέψιμες, εκτιμά η Ενωση Τραπεζών και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τη διευθέτηση τεχνικών εκκρεμοτήτων, θα πρέπει να συνδυαστεί με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και με παράλληλη χρονική δέσμευση των πιστωτών, βάσει οδικού χάρτη για τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του Δημόσιου Χρέους, χωρίς απαιτήσεις για διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, που θα παγιδεύσουν την οικονομία σε στασιμότητα.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθεί μετά την αξιολόγηση μια αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

    Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους τραπεζίτες να δείξουν κοινωνική ευαισθησία κατά τη διαχείριση των προβληματικών δανείων ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να έχει η κυβέρνηση ενεργό ρόλο στο κομμάτι αυτό, της διαχείρισης των NPLs, όταν τίθενται θέματα απασχόλησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων, σε περιπτώσεις δηλαδή ανάλογες με εκείνη της εταιρείας Μαρινόπουλος. Μάλιστα, συμφωνήθηκε μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού να συσταθεί ένα φόρουμ με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και παραγωγικών φορέων όπου θα συζητούνται λύσεις επωφελείς για την οικονομία.

    Ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε ενήμερος όχι μόνο για τα βασικά θέματα του τραπεζικού συστήματος αλλά και για επιμέρους ζητήματα και ζήτησε περισσότερα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές πληρωμές που συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι λένε οι Αμερικάνοι για το ελληνικό Χρηματιστήριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Εισαγγελία Διαφθοράς το πόρισμα της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής (τώρα αρχίζουν τα δύσκολα)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Προκοπίου: Χρονιά-ρεκόρ το 2016 για την Dynagas LNG Partners

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ