• Business

    Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη-ΕΕΤ: Να αποκατασταθεί η κανονικότητα στις τράπεζες

    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας


    Παραμένουν οι σημαντικές προκλήσεις και πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά κυρίως ως προς την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε ν’ αποκατασταθεί η κανονικότητα στον χρηματοπιστωτικό χώρο και να ενισχυθεί η ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την οικονομία και τους πελάτες.

    Αυτό υπογράμμισε πριν από λίγο το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του.

    Συγκεκριμένα:

    Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικόλαο Καραμούζη, τους Αντιπροέδρους κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο, κ. Βασίλειο Ράπανο, τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Σπυρίδωνα Παπασπύρου και τη Γενική Γραμματέα κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη συναντήθηκε σήμερα με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο σημαντικότερος ρόλος των ελληνικών τραπεζών στην αναπτυξιακή διαδικασία κυρίως με τη συμμετοχή τους στην απορρόφηση και διάθεση πόρων από ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα και στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και έργων υποδομών από τους διεθνείς επίσημους οργανισμούς. Αναφορά έγινε ακόμα στη θεαματική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στην υποστήριξη της προσπάθειας της πολιτείας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι σημαντικές προκλήσεις παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά κυρίως ως προς την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας, τη μείωση του σημαντικού υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε ν’ αποκατασταθεί η κανονικότητα στον χρηματοπιστωτικό χώρο και να ενισχυθεί η ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την οικονομία και τους πελάτες.

    Ως προς τη ρευστότητα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των διεθνών επενδυτών στην προοπτική της χώρας, αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για την επιστροφή των εγχώριων καταθέσεων, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και την άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης ωστόσο, δυσχεραίνεται από τις τρέχουσες αβεβαιότητες, με αποτέλεσμα το πρώτο δίμηνο οι τάσεις στον τραπεζικό τομέα να μην είναι θετικές, καθώς καταγράφτηκε μείωση των καταθέσεων και αύξηση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Όσον αφορά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρουσιάστηκαν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι των εποπτικών αρχών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων κατά €40 δισ. (-38%) την επόμενη τριετία. Επίσης έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα του περαιτέρω εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση αυτών των δανείων όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων (OCW), η παροχή της αναγκαίας νομικής προστασίας στα εμπλεκόμενα μέρη και η άμεση έναρξη διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι βελτιώσεις αυτές αποσκοπούν στην επαναφορά των βιώσιμων επιχειρήσεων σε καθεστώς πραγματικής εξυπηρέτησης των πάσης φύσεως οφειλών τους, στην αποθάρρυνση των στρατηγικών κακοπληρωτών, στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, επιτρέποντας στις τράπεζες να διαχειριστούν τα δάνεια των πραγματικά ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με υψηλή αίσθηση κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης.

    Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η χώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων και εξαγωγικού προσανατολισμού και διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων και να ξεκινήσει ένας νέος διατηρήσιμος κύκλος ανάπτυξης και προοπτικής για την ελληνική οικονομία.

    Όπως έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί, παρά την ελληνική κρίση χρέους, οι τράπεζες επέδειξαν αξιοσημείωτες αντοχές και είναι σε θέση, σε ένα οικονομικά σταθερό περιβάλλον, να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στην επάνοδο της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένας τραπεζίτης και ένας πρέσβης αποκαλύπτουν: Γιατί η Ελλάδα είναι αιώνες πίσω από την Ολλανδία (που έχει ευρώ) και το Ισραήλ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Σώρρας: Η ώρα του εισαγγελέα – Κλήθηκε ως ύποπτος για τη διάπραξη κακουργημάτων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Mega: Το Πρωτοδικείο Αθηνών δίνει το «φιλί της ζωής» στο κανάλι



    ΣΧΟΛΙΑ