• Business

    Reuters: Το ΤΧΣ και το “δηλητηριασμένο δισκοπότηρο”

    ΤΧΣ


    Το «δηλητηριασμένο δισκοπότηρο» θα μπορούσε να είναι τίτλος μυθιστορήματος του Νταν Μπράουν. Είναι όμως άρθρο του Reuters, και το  «δηλητηριασμένο δισκοπότηρο» είναι η θέση του CEO στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Και πρωταγωνιστές δεν είναι ιππότες που έχουν τάξει τη ζωή τους να βρουν το Άγιο Δισκοπότηρο και να το προστατεύσουν, αλλά τραπεζικά στελέχη της διεθνούς σκηνής, που αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι τη θέση του CEO στο ΤΧΣ.

    Η δυστοκία που παρατηρείται από τον περασμένο Ιούνιο στην κάλυψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου  στο Ταμείο έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό όχι μόνο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και στους θεσμούς. Οι τελευταίοι μάλιστα φέρονται -σύμφωνα με πληροφορίες- να είναι λάβροι κατά των 6 μελών του ανεξάρτητου selection panel, το οποίο ενημερώνει για τις ενέργειες του απευθείας τον SSM και δεν παρέχει ούτε τυπική ενημέρωση στο πρόεδρο του Ταμείου κ. Γιώργο Μιχελή.

    Το περασμένο καλοκαίρι παραιτήθηκε σύσσωμη η ηγετική τριανδρία του ΤΧΣ, τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής -η οποία σήμερα λειτουργεί και λαμβάνει αποφάσεις με 2 μέλη και το διοικητικό κενό αντιμετωπίζεται προς το παρόν με τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών.

    Και όσο περνά ο καιρός η θέση μοιάζει περισσότερο με «ηλεκτρική καρέκλα», ενώ πηγή   κοντά στη διαδικασία προσλήψεων, δήλωσε στο Reuters πως ο ρόλος είναι απαιτητικός και «λιγότερο δελεαστικός» από ό, τι αρχικά πίστευαν οι υποψήφιοι. Μάλιστα εκτελεστικό στέλεχος του Ταμείου που αποχώρησε είχε παρομοιάσει τη θέση σαν «σκλάβου με 20 αφεντάδες».

    Το ύψος της αμοιβής είναι από τα μεγάλα αγκάθια για την πλήρωση της θέσης. Καθώς τα 270.000 ευρώ -στα οποία ανέβασε την ετήσια αμοιβή του CEO  το selection panel, και εκκρεμεί η τελική έγκριση από το υπουργείο- είναι πολύ χαμηλότερα από τα διεθνή στάνταρς για ανάλογες θέσεις. Πάντως είναι  υπερδιπλάσια από τα 132.000 ευρώ που είχε πέσει η ετήσια αμοιβή επί υπουργίας Βαρουφάκη.

    Το διεθνές πρακτορείο αναφέρει ακόμα  πως η  αποτυχία να πληρωθεί η θέση του  CEO,  σημαίνει ότι το Ταμείο δεν διαθέτει έναν ισχυρό ηγέτη για να ωθήσει τις τράπεζες να κάνουν επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Ποιες είναι αυτές; πρώτη και σημαντικότερη η αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων συνολικού ύψους 106δισ  ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 50% του συνόλου των δανείων.

    Σε κάθε περίπτωση, ο  ρόλος του CEO είναι να χρησιμοποιήσει την επιρροή του Ταμείου ως σημαντικού επενδυτή στις τρεις από τις τέσσερις μεγάλες εισηγμένες τράπεζες στην Ελλάδα προκειμένου να «χωρέσουν» στο κοστούμι των τραπεζικών μεταρρυθμίσεων που σχεδίασαν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Το ζητούμενο είναι  στο τέλος της ημέρας τις ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν σε ιδιωτικά χέρια.

    Σημειώνουμε ότι σήμερα το ΤΧΣ  κατέχει το 40% της Εθνικής Τράπεζας, το  26,2% της Τράπεζας Πειραιώς, το 11% της Alpha Bank και  2,4% στην Eurobank.

    Το ενεργητικό του ΤΧΣ είναι 8δισ ευρώ, ενώ έχει χάσει τα 2/3 της αρχικής επένδυσης ύψους 25δισ ευρώ  στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

    Υπενθυμίζουμε ότι «τρέχει» νέα προκήρυξη για τη θέση με καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής των ενδιαφερόμενων  την 10η Μαρτίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Balbec Capital: Αυτό είναι το fund που φιλοδοξεί να αναλάβει τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνθιμος Θωμόπουλος: Στην τελική ευθεία η λειτουργία της Credicom

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταύρος Λεκκάκος στο mononews: Αποχωρώ από τη Πειραιώς για να επικεντρωθώ στην MIG

     



    ΣΧΟΛΙΑ