• Business

    Ποιος θα αγοράσει την AVIS: Όλο το παρασκήνιο

    Avis


    Οκτώ είναι τελικά οι “μνηστήρες” που θα διεκδικήσουν την Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ (master franchisee στην Ελλάδα των εταιρειών ενοικίασης οχημάτων Avis Rent a Car και Budget Rent a Car and Payless), καθώς τόσες ήταν οι δεσμευτικές προσφορές που έλαβε η αρμόδια για τη διαδικασία Citigroup Global Markets Limited από ισάριθμα σχήματα που ενδιαφέρονται να κάνουν δική τους την Avis.

    Όπως γράφαμε στο mononews.gr πριν από δύο εβδομάδες, οι εταιρείες που εξέφρασαν (φιλολογικό) ενδιαφέρον για την απόκτηση της Avis άγγιζαν τους 30 (!), μεταξύ αυτών και αρκετές επιχειρήσεις από το εξωτερικό, σε μία σπάνια τα τελευταία χρόνια “κονταρομαχία” ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων.

    Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι τα οκτώ σχήματα που κατέθεσαν τελικά δεσμευτική προσφορά, τα ονόματα που έχουν ακουστεί για Έλληνες επιχειρηματίες περιλαμβάνουν τον όμιλο Βασιλάκη (στον οποίο ανήκει η Autohellas, που διαχειρίζεται το σήμα της Hertz στην Ελλάδα), και τον όμιλο Σαρακάκη, ενώ ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλώσει και το επενδυτικό fund Damma Holdings του Γ. Δασκαλόπουλου. Όσον αφορά στο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, πέρα από τη μητρική Avis Budget Group, την ελληνική εταιρεία φέρονται να διεκδικούν ισχυρά επενδυτικά funds, μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs, Pimco, Oaktree και Lone Star.

    Πλέον, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, η διαδικασία περνά στη δεύτερη φάση, αυτήν της αξιολόγησης των προτάσεων, ενώ η όλη διαδικασία καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη.

    Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε πως το ζωηρό ενδιαφέρον για την Avis δεν είναι τυχαίο: η Avis εμφάνισε το 2016 κερδοφορία-ρεκόρ ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ προ φόρων, ενώ διατηρεί αυτήν τη στιγμή έναν στόλο αποτελούμενο από πάνω από 30.000 αυτοκίνητα και γενικά βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία χώρα όπου οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αντίξοες για όλες τις επιχειρήσεις. Το γεγονός εξάλλου ότι πρόκειται για μία υγιή επιχείρηση αναμένεται να ανεβάσει σημαντικά το ύψος της απόκτησής της, σε συνδυασμό βέβαια με τον ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των διεκδικητών.

    Σημειωτέον ότι η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας από την αγορά ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ, και μένει να δούμε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το τίμημα για την απόκτησή της…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περίεργη έκθεση αμερικανικής τράπεζας: καλεί λόγο για πολιτικά σύννεφα στις τράπεζες αλλά αυξάνει τις τιμές τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φορολογικές δηλώσεις: Δείτε τι θα πληρώσετε φέτος στην εφορία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φώτης Μπόμπολας: Ανακοινώσεις σήμερα στο Έθνος;



    ΣΧΟΛΙΑ