• Business

    Χαρίκλεια Απαλαγάκη. Μια εξαίρετη νομικός η νέα ΓΓ της Ένωσης Τραπεζών

    Χαρίκλεια Απαλαγάκη

    Χαρίκλεια Απαλαγάκη, ΓΓ Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών


    Μια Κρητικιά στην καταγωγή και εξαιρετική νομικός είναι η νέα Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Η Χαρίκλεια Απαλαγάκη είναι Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, Επικεφαλής των Νομικών Υπηρεσιών (Διευθύνσεων) του Ομίλου Πειραιώς, και Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας από το 2007. Η συνεργασία της με την τράπεζα ξεκίνησε το 2001.

    Η κ. Απαλαγάκη βρίσκεται αρκετά χρόνια στην Τράπεζα Πειραιώς (μάλιστα ήταν για λίγους μήνες και πρόεδρος του ομίλου) και γνωρίζει με μεγάλη ακρίβεια όλα τα θέματα που απασχολούν τα τελευταία χρόνια τον Όμιλο, αφού η συνεργασία τους μετρά 15 χρόνια. Άρα η ίδια γνωρίζει άριστα όλα τα τραπεζικά θέματα και θα είναι πλέον  η πιο στενή συνεργάτης του προέδρου της Ένωσης κ. Νίκου Καραμούζη.

    Γεννημένη στο Ηράκλειο της Κρήτης, η Χαρίκλεια Απαλαγάκη σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ συνέχισε κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεσσαλονίκη και τη Γερμανία. Το 1989 αναγορεύθηκε διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και από το 2005 διδάσκει Αστικό, Αστικό Δικονομικό και Εργατικό Δίκαιο. Είναι μέλος της Νομικής Επιτροπής του ΑΠΘ, μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων και μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

    Μιλάει άπταιστα γερμανικά και αγγλικά και συμμετέχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές εσωτερικού και εξωτερικού. Το βιογραφικό της περιλαμβάνει 4 μονογραφίες, 2 διδακτικά συγγράμματα και πολυάριθμες μελέτες, ελληνικές και ξενόγλωσσες.

    Το 2002-2003 υπήρξε σύμβουλος Διοίκησης της ETBA BANK και μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας (2006-2013), ενώ μετά έγινε Εκτελεστικό Μέλος (Εντεταλμένη Νομική Σύμβουλος με αρμοδιότητα τη διοικητική και νομική εποπτεία των Νομικών Υπηρεσιών του Ομίλου).

    Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΕΤ:

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) στη σημερινή συνεδρίασή του, και μετά από συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης, επέλεξε ομόφωνα ως νέα Γενική Γραμματέα της ΕΕΤ την Καθηγήτρια Χαρούλα Απαλαγάκη στη θέση του αποχωρούντος Γενικού Γραμματέα Καθηγητή Χρήστου Γκόρτσου.

    Η μετάπτωση θα γίνει την 1η Μαρτίου.

    Η κα Απαλαγάκη είναι Καθηγήτρια Αστικού Δικονομικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, interim Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, μέλος του Δ.Σ. και Νομική Σύμβουλος της ίδιας τράπεζας, μέλος του Νομικού Συμβουλίου της ΕΕΤ και μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών σε ζητήματα αστικού και διοικητικού δικονομικού δικαίου.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε επίσης ομόφωνα τις θερμότατες ευχαριστίες του στον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα για την ουσιαστική και μακροχρόνια συμβολή του στην αποτελεσματική λειτουργία της ΕΕΤ.

    Ο κος Γκόρτσος θα παραμείνει Σύμβουλος του Δ.Σ. της ΕΕΤ σε θέματα τραπεζικής ρύθμισης και εποπτείας.

    Ακολουθεί και η ανακοίνωση του κ. Γκόρτσου:

    Tην 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους αποχωρώ από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) μετά από 26 χρόνια διαρκούς συνεργασίας, τα τελευταία 17 (σχεδόν) από τα οποία έχοντας διατελέσει Γενικός Γραμματέας της. Ο λόγος της αποχωρήσεώς μου συνδέεται αποκλειστικά με το φόρτο του ακαδημαϊκού έργου που έχω αναλάβει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με το οποίο και θα απασχοληθώ σε πλήρη βάση.

    Θέλω να εκφράσω θερμότατες τις ευχαριστίες μου στις Διοικήσεις των τραπεζών που με τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια με την εμπιστοσύνη τους και στα ικανότατα τραπεζικά στελέχη με τα οποία συνεργάστηκα και συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τα καταστατικά όργανα της ΕΕΤ. Ιδιαίτερες είναι οι ευχαριστίες μου και στους πολύτιμους συνεργάτες μου στη Γενική Γραμματεία της ΕΕΤ, η συνδρομή των οποίων ήταν καθοριστική για την ποιότητα του έργου που επιτελέστηκε από την ΕΕΤ κατά τη διάρκεια της θητείας μου.

    Εύχομαι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο – όπως πάγια πρεσβεύω και έχω τεκμηριωμένα διατυπώσει εγγράφως – δεν υπήρξε η αιτία της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αλλά υπέστη (μεταξύ πολλών άλλων τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας) τις αρνητικές συνέπειές της, να κατορθώσει να εξέλθει με επιτυχία το συντομότερο δυνατόν από τη δυσμενή συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία 7 χρόνια και να μπορέσει, με την καθοριστική συνδρομή της ΕΕΤ ως φορέα εκπροσωπήσεώς του, να επιτελέσει εκ νέου και αποτελεσματικά τον βασικό σκοπό του: μοχλό αναπτύξεως της ελληνικής οικονομίας.

    Εύχομαι επίσης ολόθερμα στη διάδοχό μου, Καθηγήτρια Χαρούλα Απαλαγάκη, να έχει μια λαμπρή πορεία στη νέα της θέση, ακολουθώντας το παράδειγμα των προκατόχων μου και συνεχίζοντας το δικό της ήδη καταξιωμένο έργο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Moody’s: Credit negative για τις τράπεζες οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Citigroup: Έτοιμος ο Τσίπρας να υποκύψει στους όρους του ΔΝΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Capital Economics: Ο εφιάλτης της ελληνικής κρίσης επιστρέφει



    ΣΧΟΛΙΑ