• Business

    Ν. Τσάκος: Σχεδιάζει δημόσια προσφορά μετοχών 40 εκατ. δολ.;

    Νίκος Τσάκος ΤΕΝ

    Νίκος Τσάκος, εφοπλιστής Tsakos Energy Navigation Ltd. (TEN)


    Η ναυτιλιακή Tsakos Energy Navigation (TEN), της οποίας ηγείται ο Έλληνας εφοπλιστής Νίκος Τσάκος, επεξεργάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να διαθέσει προς πώληση μετοχές της που μπορεί να φτάσουν σε αξία τα 40 εκατ. δολάρια.

    Ειδικότερα, η ναυτιλιακή κατέθεσε αίτηση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ώστε να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά ενός μετοχικού πακέτου που μπορεί να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό κοινών ονομαστικών μετοχών και των προνομιούχων μετοχών σειράς Β, C και D που είναι διαθέσιμες για εξαγορά.

    Η πώληση αυτών των μετοχών πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς που προβλέπει η εν ισχύ shelf registration (έγγραφη δήλωση στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ότι μια εταιρεία θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά μετοχών και χρεογράφων σε ορίζοντα 2ετίας) που έχει καταθέσει η TEN.

    Ακόμη, σύμφωνα με το TradeWinds, η TEN αναμένεται να ορίσει ανάδοχους της δημόσιας προσφοράς τις εταιρείες Stifel, Nicolaus & Company και DNB Markets, οι οποίες πρόκειται να επωφεληθούν προμήθειας της τάξεως του 2% από την πώληση των μετοχών.

    Νίκος Τσάκος TEN

    Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως είχε γράψει το mononews.gr στις 14 Ιουλίου, η ναυτιλιακή είχε ανακοινώσει ότι το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση επιπλέον 20 εκατ. δολαρίων για το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών (buyback). Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πρόγραμμα buyback της εταιρείας ύψους 20 εκατ. δολαρίων είχε ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2015, όταν η TEN είχε αγοράσει 3.580.286 ίδιες μετοχές στην τιμή των 5,59 δολαρίων ανά μετοχή.

    Η ναυτιλιακή έχει ούτως ή άλλως εκδηλώσει την πρόθεσή της να πραγματοποιεί ανάλογες κινήσεις βασισμένες κάθε φορά στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, γεγονός που εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης.

    Σημειώνεται ότι, όπως είχε γράψει το mononews.gr στις 12 Ιανουαρίου, η TEN είχε ανακοινώσει τη διανομή τακτικού μερίσματος ύψους 50 σεντς του δολαρίου για κάθε προνομιούχα μετοχή σειράς Β και περίπου 55,47 σεντς του δολαρίου για κάθε προνομιούχα μετοχή σειράς C, για την περίοδο από τις 30 Οκτωβρίου 2016 έως και τις 29 Ιανουαρίου 2017.

    Πρόκειται για το 15ο μέρισμα για τις μετοχές της σειράς Β και το 13ο για τις μετοχές της σειράς C από τότε που ξεκίνησε η προσφορά τους προς διαπραγμάτευση στον δείκτη NYSE. Σύμφωνα με την εταιρεία, σήμερα υπάρχουν 2 εκατομμύρια μετοχές της κάθε σειράς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Καραγεωργίου: Το νέο αφεντικό της ναυτιλιακής του Ιδρύματος Ωνάση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων



    ΣΧΟΛΙΑ